rukiinensillitorttu (1280x853)

Ruokabloggaajan huippuhetkiä on mielestäni se, kun lukijakunnasta saa toiveaiheen postaukselleen. Tälläinen huikea hetki koitti viime viikolla, kun Rouva Salosta kertoi uudesta elämäntehtävästään, sillitorttuohjeen ”koodin murtamisesta”. Pakkohan tämän Rouvan oli heittäytyä hännystelijäksi ja kokeilla omaa versiotaan. Meni laakista kohdilleen, totesimme pirkanmaalaisten viikonloppuvieraidemme kanssa. Rukiinen sillitorttu jää Raadelman vakioruokalistalle!

Rouva Salosta vinkkasi maistaneensa ”Allt om mat”-lehden ohjeella valmistettua sillitorttua, joten lehden sähköinen reseptipalvelu oli ensimmäinen vaihe reseptikehityksessä. Ohjeita löytyikin sitten useampia, jonka jälkeen googlettelu toi lisäversioita.

Muistin myös entuudestaan tutun Erilaisen voileipäkakun, josta poimin rukiisen osuuden. Samalla pohdin, josko pelkkä yksi leipäkerros riittää tasaamaan sillimoussen makua. Päädyin siis leipärouheeseen niin moussen alle kuin päällekin. Jotenkin tuo robusti ulkonäkö sopii silliin!

sillitorttu1 (1280x818)

Rukiinen sillitorttu

1 pak Ruisreal-leipää (420 g)
100 g voita sulatettuna

täytteeseen:

300 g matjes-sillifileetä
1 kpl pieni punasipuli
1 npp ruohosipulia
1 npp tilliä
1 tlk raejuustoa
3 tlk smetanaa (120 g) tai vastaava määrä kevytsmetanaa
4 kpl liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Valmista ensin sillitortun pohjaan ja pintaan tuleva muruseos: jauha ruisleivät monitoimikoneessa karkeahkosti. Lisää joukkoon sulatettu voi ja jatka sekoittamista vielä hetki. Ripota puolet muruseoksesta leivinpaperilla vuoratun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja jätä loppuosa odottamaan.

Valmista täyte: hienonna kevyesti huuhtaistut sillifileet noin 0,5 cm kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Silppua ruohosipuli ja tilli. Sekoita silli, sipuli, hienonnetut mausteyrtit ja raejuusto smetanaan. Mausta seos, tarkista maku ja jätä odottamaan.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Anna seoksen jäähtyä hetki, ja kaada se sitten silliseokseen jatkuvasti sekoittaen.

Kaada silliseos kakkuvuokaan muruseoksen päälle. Levitä loppuosa muruseoksesta täytteen pinnalle. Peittele vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Juuri ennen tarjoilua irrota torttu vuoasta ja nosta tarjoiluastiaan. Koristele halutessasi tillillä ja ruohosipulilla. Nauti kylmän oluen kera.

Hortensia

Tänään lähtivät viimeiselle matkalleen nämä kauniit hortensiat meidän ovenpielestämme. Taloyhtiötämme koetteleva megaremontti eli maanvaihtotyö koko kotipolkumme pituudelta on nyt saavuttanut meidän asuntomme. Eilen kaivuri mursi asfaltin ja tänään alkanee neljä metriä syvän kuopan kaivuutyö. Myös etuovemme suljettiin eilen ja nyt asuntomme ”eteisenä” toimii työhuoneemme.

Tätä lystiä on luvassa ainakin kolme viikkoa. Lomamme lykkääntyi minun kehnon aikataulusuunnitteluni vuoksi viikolla, joten mikään pakomatka meluisista olosuhteista ei ole mahdollinen ennen kuin elokuun vaihteessa. Harmitus on melkoinen.