kruunutilli

Kun näin meidän lähikaupassamme alkuviikolla ensimmäiset kruunutillipuntit, innostuin välittömästi: rapukausi lähestyy! Jokiravunryökäleet ovat vain niin hintavia, että tavallisilla tossunkuluttajilla ei ole suoraan sanottuna varaa hankkia niitä – ainakaan rapukestien edellyttämää määrää. Vaan eipä hätää, rapusilakoita voi valmistaa ihan jokainen!

rapusilakat3p (901x1280)
Kruunutillistä tulee mieleeni rapukutsujen lisäksi juttu Juha Tantun mainiosta keittokirjasta ”Mies sopassa”. Liitän sen tähän:

Yllätysjatkopaikkaan tultaessa emäntä totesi, ettei talossa ole juuri mitään, ehkä muutaman voileivän voisi laittaa.

Pian hän toikin tarjottimellisen voileipiä. Ihania. Maistan ne tänä päivänä, muistan. Millaisiako ne olivat: voileipiä, joiden päälle oli ripoteltu tilliä.

Nimittäin edellisenä päivänä oli talossa ollut rapukekkerit, oli jäänyt sekä tuoretta että keitinvedessä lojunutta tilliä ja tillinkruunuja. Voileipien päällä oli kaikkea mahdollista tilliä, mitä oli saatu kokoon.

Ymmärrän siis hyvin, miksi tillillä maustettuja silakoita sanotaan rapusilakoiksi.

rapusilakat1 (1188x1280)
Rapusilakat ennen kypsentämistä.

Oma rapusilakkaohjeeni perustuu Kati Napan vuosia sitten aamutelevisiossa valmistamien rapusilakoiden reseptiin. En sitä muistanut kirjoittaa ylös, mutta keskeisin on jäänyt mieleen, eli nuo tillinkruunut. Kati Nappa nimittäin kertoi pakastavansa niitä talven varalle, jotta saisi ympäri vuoden nauttia kunnollisista rapusilakoista. Ei hullumpi idea, jos pakastimeen mahtuu.

Rapusilakat

1 puntti kruunutilliä
suolaa ja  mustappuria myllystä
1 kg silakkafileitä
n. 8 dl tomaattimehua tai 1 tlk tomaattimurskaa (Mutti) ja 4 dl vettä
0,5 dl viinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

Nypi tillipuntista kruunut. Hienonna tillin lehdet, jätä varret perunoiden keitinveteen. Lado puolet tillinkruunuista uunivuokaan.

Ota reilu pala leivinpaperia ja ripota sille suolaa, mustapippuria ja hienonnetut tillinlehdet. Levitä niiden päälle silakkafileet nahkapuoli ylöspäin. Kääri silakkafileet rullalle ja nosta kruunutillipedille. Ripota loput mausteet silakkrullille, ja peitä ne tillinkruunuilla.

Sekoita tomaattimehuun tai laimennettuun tomaattimurskaan mausteet. Vatkaa sekaisin ja kaada uunivuokaan. Silakoiden tulisi nippanappa peittyä tomaattiliemeen. Nosta vuoka 200 C uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia.

Jäähdytä silakkarullat liemessään. Poista kruunutillit ennen tarjoilua. Jos haluat, voit lisätä tuoretta tilliä silakoille. Saaristolaisleipä ja kylmä olut sopivat rapusilakoiden kumppaniksi. Tai varhaisperunat.

rapusilakat2 (978x1280)
Ja tässä kypsennettyinä.

Viikonlopuksi on luvattu kaunista ja lämmintä säätä, mikä on oikein hyvä. Saamme rakkaat pirkanmaalaisemme luoksemme. Pieni hengähdystauko on tarpeen, sillä lomasuunnitelmiin on tullut muutoksia. Omat aikatauluni ovat kiristyneet kaikenlaisten säätämisien vuoksi. Toivottavasti viikon lisätyöaika riittää suman purkamiseen.

Lisäpaineita luovat etupihamme remonttityöt. On todella ikävää herätä aamulla sepelikuormalla lastatun jättiauton mörinään. Luultavasti ensi viikolla avataan meidän talomme edusta, jolloin lisä-ääniksi saanemme ensin porakoneen ja sitten sellaisen täristimen, jolla uusi maa-aines rutistetaan neljän metrin syvyiseen monttuun.

ruusut_karambolassa (976x1280)
Mutta se on viikonlopun takana eli aloitamme valmistautumisen lepohetkeemme. Näillä ruusuilla toivotamme Pirkkikset tervetulleiksi! Adios muut amigokset!

4 kommenttia artikkeliin ”Kruunutillin aikaan

  1. Pitääkin kokeilla näitä, minulla on komeat kruunutillit kasvimaalla. Näyttää todella herkulliselta, mutta jostain syystä en näitä ole tullut kokeilleeksi.

    1. Söimme tänään noita silakoita Siikli-perunoiden kanssa ja voi että, kun olivat suunmukaisia! Kannattaa kokeilla. Tomaattiliemi maistuu aivan täysin kotimaisilta jokiravuilta. Nam 🙂

  2. Kiitos, täältä tullaan p-maalta leikkimään sepelisessä hiekkaloorassanne, eikä haittaa yhtikäs!

    1. Ankea lapsuus (sepeliä hiekkalaatikossa, ikkunat metsäänpäin, pipo liian kireällä jne) jatkunee ankeana aikuisuutena. Mut ei sekään haittaa, haittaa, haittaa…

Comments are now closed.