crepes_kypsa2ppr (889x1280)

Viimeiset viikot ennen lomaa ovat yhtä piinaa, kun ei oikein jaksaisi keskittyä enää mihinkään, ja siitä seuraa ongelmia. Pyysin Herra R:aa tuomaan kaupasta pussillisen kuorimattomia katkarapuja, kun olin kuvitellut käyttäväni niitä erään työprojketin johdannaiseen (kuulostaa juuri niin kummalliselta kuin onkin). Suunnitelma petti, ravut sulivat jääkaapissa – mitä nyt? Tehdään satsi prinssi Bertilin täytettyja ohukaisia, Crêpes Prins Bertil!

prinssi_bertilin_crepes1 (1280x932)

Täytetyt ohukaiset kuuluvat mielestäni sarjaan ”seniiliruokia keski-ikäisille” eli kuvastavat 1970-luvun maailmaa. Tuohon aikaan aikakauslehtien ruokajutuissa viljeltiin ruokaohjeisiin käyttötilannevinkkejä. Nämä olisivat saaneet saatesanoikseen: ”voi valmistaa jääkaappiin odottamaan myöhäisiltaa, jolloin saavutaan kotiin teatterista tai oopperasta nauttimaan pientä suolaista palaa”. Haloo! Oletteko tehneet näin tai edes kuulleet jonkun järjestäneen teatteri-illallisen?

Ohje on Anna-Maija Tantun ja puolisonsa Jyri Muttosen kirjasta ”Äyriäiset ja simpukat”, joka on noiden merenelävien ystävän hyvä manuaali. Ruokalajia varten pitää siis olla ohukaisia, hollandaisekastiketta ja katkarapuja. Sanoinkin eilen rakkaalle miehelleni, että tästä saisi jollekin keittiöapulaiselle kivan testiruokalajin: perkaat ravut, paistat letut, valmistat hollandaisen (sulatat ja kirkastat voin, kiehautat etikkaseoksen, erottelet keltuaiset, vatkaat ja sakeutat kastikkeen, korjaat herottumisen [kuten minä eilen] ja maustat), sekoitat täytteen, täytät letut, raastat juuston ja gratinoit ruoan. Tuloksena keittiöllinen likaisia astioita ja uupunut kokkerska!

Vaan olivatpa ne herkullisiakin, ei voi kuin myöntää. Tarinan mukaan Ruotsin prinssi Bertil olisi soittanut Tore Wretmanille ravintola Richeen, ja kysynyt, että miltähän tuollainen ruoka mahtaisi maistua. Veikkaan, että Bertil kyllä tiesi vastauksen.

Crêpes prinssi Bertilin tapaan 

ohukaistaikinaan:
4 dl maitoa
2 kpl kananmunia
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
(hollandaise-voin hera)

hollandaise-kastikkeeseen:
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl vettä (tai valkoviiniä)
10 kpl valkopippuria rouhittuina
3 kpl kananmunan keltuaista
200 g kirkastettua voita eli 250 g voita
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl hienonnettua tilliä
muutama tippa Tabasco-kastiketta tai ripaus cayennenpippuria

lisäksi:
1 kg kuorimattomia katkarapuja
n. 2 dl emmentaljuustoraastetta

Valmista ensin ohukaistaikina: vatkaa kananmunat ja maito sekaisin, lisää jauhot ja suola. Vatkaa taikina sileäksi ja jätä vetäytymään.

Kuori katkaravut ja siirrä jääkaappiin.

Valmista hollandaisekastike. Ohje siihen löytyy täältä. Laita voin kirkastamisesta jäävä maitosakka ohukaistaikinaan. Mausta hollandaise sitruunanmehulla ja hienonnetulla tillillä. Jätä odottamaan.

Paista ohukaiset ja nostele ne leivinpaperille.Ohjeen mukaan ohukaisia tulee tuosta määrästä 8 kpl, itse sain aikaan vain kuusi, jolloin täytin niistä neljä (ja yksi lettujen SUURI ystävä kietaisi loput nassuunsa).

Yhdistä nyt katkaravut ja hollandaise. Annostele täyte ohukaisille, kierrä ne rullalle ja nosta uunivuokaan. Tähän asti ruoan voi esivalmistella ja nostaa jääkaappiin odottamaan ruokailua (ja lähteä sinne oopperaan :)…).

crepes_uunivalmiina (875x1280)

Kuumenna uuni 250 C. Ripota täytetyille ohukaisille juustoraaste ja nosta vuoka uuniin. Paistoaika on noin 15 minuuttia.

crepes_kypsa1 (1138x1280)

Kyytipojaksi sopii vaikka Cono Sur Bicicleta Riesling.

Nyt sitten niiden töiden kimppuun, jotta lomakin joskus koittaisi. Kuulemiin!