emannan_tietokirja1 (1280x991)

Jossakin Heikki Helan biisissä on muistaakseni säkeistö ”emäntä hymyilee”, ja kyllä ainakin tämä emäntä saa nyt vetää suunsa virneeseen: onnistuin nimittäin saamaan haltuuni ilmeisesti isotädilleni Kertulle kuuluneen  ”Emännän tietokirja”-sarjan.

Kirjasarja on vuodelta 1932, ja se on neliosainen. Kuvitusta on nihkeästi, ja vähäiset kuvat ovat pääosin mustavalkoisia. Emännän tietokirja kattaa aiheillaan koko elämän kirjon, mutta ruoanvalmistusohjeita siitä on turha hakea. Sen sijaan kerrotaan hyvinkin seikkaperäisesti keittiövälineistä, kodinhoidosta, asunnon sisustamisesta, puutarha-asioista, tuholaisista ja ihmistaudeista. Kuvat struuma- ja isorokkopotilaista tai tuberkuloottisista lapsista ilmakylvyssä luovat omaa kammottavaa ilmapiiriään.

Toisaalta kirjoissa on paljon kauniita kuvia ja ehdotuksia pukeutumiseen – vaikkapa arkipukuun-  ja jopa kaavoja, esimerkiksi naisen paitahousuihin. Paitahousut ovat siis paidan ja housujen yhdistelmä ja” kesäpukimena oivallinen, koska niissä paksut vyötäröt ja kuminuhat eivät ole vyötäistä painamassa”.

Emännän tietokirjan toimituskunnassa ovat Mandi Hannulan johdolla toimineet Hedvig Gebhard, Laura Harmaja, Mary Ollonqvist ja Alli Wiherheimo. Kirjasarjalla lienee jonkinlainen kytkös Kotiliesi-lehteen, tai ainakin enin osa leideistä on osallistunut Kotilieden toimittamiseen. Kirjasarjan on kustantanut WSOY.

Taitaa olla tämän emännän lomalukemisto kasassa!

emannan_tietokirja2 (1280x959)

5 kommenttia artikkeliin ””Emäntä hymyilee”

  1. Hieno kirja-aarre! Äitini kirjahyllyssä on joku vastaava teos, joko kaikki tarpeellinen tieto on ängetty samoihin kansiin, tai muut osat ovat hukanteillä. Sitä on hauska selailla, tärkeät opit vaikkapa tärkkäämisestä tai päärmäämisestä on saatavilla aina, kun tarvitsee:)

    1. Samankaltainen neuvontaopas siis sinullakin, hauskaa :)! Välillä ei tahdo pokka pitää, kun lukee noita neuvoja. Enkä kehtaa niitä edes kaikilta osin kopioida blogiinkaan!

  2. Miehille on joku vastaava kirja, mutten tähän hätään muista sen nimeä enkä julkaisuvuotta; yksiosainen teos. Se on periytynyt jommallekummalle velipojalleni. Eipä siinäkään reseptejä ole, mutta kuvin näytetään kuinka portaissa kuljetaan ylös ja alas naispuolisen partnerin kanssa – järjestys on tärkeää. Se siitä jäi mieleen. Taisi olla solmionsitomisneuvojakin ja muuta oleellista tietoa herrasmiehille. Varmaan osa ihan käypäisiä ohjeita vielä nykyäänkin.

  3. Meillä taitaa olla joku tuollainen ”nuoren miehen opaskirja”, kirpparilta mukaan lähtenyt. Pitääpä kaivelle sitä hyllyistä, jos löytyisi. 😀

Comments are now closed.