kaalipata_annos1 (853x1280)

Joskus tuntuu siltä, että kun haalii kaikenmaailman reseptejä lehdistä tai netistä, pääsee ihan vanha kunnollinen perusruokaohjeisto rapistumaan. Ei muista, kuinka kaalipata tehdään, esimerkiksi. Vaatii melkeinpä suurempaa kurinalaisuutta olla lisäilemättä turhia komponentteja tukitavalliseen arkiruokaan kuin kikkailla siitä ”uusi” versio. Ja tässä siis kaalipadan valmistuohje ilman erikoisuuksia.

KAALIPATA 

500 g jauhelihaa (lammas toimisi hyvin, itse tein paistijauhelihasta eli vähemmän rasvaa ja sidekudosta sisältävästä naudan jauhelihasta)
3 rkl voita
1-2 rkl rypsiöljyä
1 kpl sipuli hienonnettuna
2-3 kpl porkkanaa viipaleina
1 kpl isohko varhaiskaali suikaleina
tilkka vettä
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 1 rkl kuivattua meiramia
1 rkl hienonnettua persiljaa
n. 0,5 dl siirappia (maun mukaan)
n. 0,5 dl soijakastiketta (Kikkoman, tuo umamia ruokaan)

pinnalle: persiljaa

Kuumenna pata ja paahda siinä jauheliha ruskeaksi. Lisää voita ja rypsiöljyä sekä hienonnettu sipuli. Jatka kuumentamista, kunnes sipuli pehmenee. Lisää pataan viipaloidut porkkanat ja suikaloitu kaali. Kääntele niitäkin hetki. Lisää pataan aivan tilkkanen vettä ja mausta ruoka. Jatka padan hauduttamista liedellä, miedolla lämmöllä, tai siirrä pata 175 C uuniin. Kypsennä, kunnes kaali oin muuttunut läpikuultavaksi. Eikä haittaa, vaikka kypsyisi  vähän ylikin.

Tarkista maku ja tarjoa kaalipataa puolukoiden kera. Jos haluat, voi padan kumppanina tarjota keitettyjä perunoita tai pataan voi nesteen lisäämisen jälkeen ripotella vajaan desilitran riisiä tai esikypsennettyjä ohrahelmiä (esim. Torino täysjyväohraa). Silloin nesteen määrää täytyy lisätä.

Olen alkanut suosia soijakastiketta lihaliemitiivisteiden asemesta, koska soija antaa samanlaista umamia kuin liemissäkin on. Seuraavaksi alan keitellä itse liemet, koska olen kyllästynyt kuutioihin, jauheisiin, fondeihin ynnä muihin.

kaalipata (677x1024)

Me lusikoimme padan semikeittona. Hyvin teki kauppansa, mutta täytyy kyllä myöntää, että kaalipadan tuoksu (tai haju) on melko voimakas. Toisaalta tekisi mieleni kokeilla Vihtori&Klaara-sarjakuvasta tuttua lammaskaalia nyt, kun löysin tuon Mestaripalvin karitsakuutiopakasteen.

Voi kunpa kohta jo alkaisi saada varhaisperunoita! Varmempaa kesän merkkiä en tiedä. Taitanee olla viikoista enää kyse. Turussa pidetään jo kolmannet Neitsytperunafestivaalit, ja ainakin ne lupailevat uuden sadon maaomenia jo 13. – 15.6.2013. Eli varsin pian!