tomaattisilakkasardiinit 003

Luin kokolailla järkyttyneenä viime viikolla Hesarista  kalaöljyn (jutussa sivuttiin myös kalanmaksaöljyä) vähemmän edullisista vaikutuksista: ne kuulemma saattavat nostaa huonon kolesterolin osuutta kokonaiskolesterolista ja suurentaa paastoveren sokeripitoisuutta. Lisäksi veren hyytyminen heikkenee. Parempi olisi jutun mukaan syödä kaksi kala-ateriaa viikossa kuin napsia kalaöljykapseleita.

Höh! Rouva R. tempaisee joka aamu parit Möllerit, mutta olen luullut niiden avulla edistäväni ravitsemuksellista tilaani. Onhan niissä myös D-vitamiinia, josta viime kesän ja pitkän, sateisen syksyn jälkeen voisi kuvitella olevan tavallista suurempi vaje.

Päätinkin sitten heti valmistaa meille kala-aterian, ja itse asiassa eilisen livekala-aterian jälkeen söimmekin niitä kaksi. Tosin en tiedä kapakalan kalaäöljypitoisuudesta mitään. Silakoista valmistin pitkästä aikaa tomaattisilakoita, sellaisia sardiininkaltaisia. Nämä ovat hyviä lämpiminä, haaleina ja kylminä.

Olen siirtynyt vallan käyttämään Mutti-merkkisiä tomaattisäilykkeitä, koska niissä on mielestäni selkeästi parempi maku ja laatu kuin esimerkiksi vastaavissa private label-tuotteissa. Toki hintaakin on enemmän, mutta kyse on kuitenkin vain kymmenistä senteistä, ei euroista.

Tomaattisilakat

1 kg tuoreita silakoita
1 kpl punasipuli hienonnettuna
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
½ dl tomaattipyreetä
½ dl punaviinietikkaa
½ dl ruokaöljyä
½ dl sokeria
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa hienonnettuna

Perkaa silakat, huuhtele ja valuta huolellisesti. Hienonna punasipuli ja sekoita se tomaattimurskaan. Lisää tomaattipyree, punaviinietikka, ruokaöljy sokeri, suola, mustapippuri ja hienonnettu basilika.

Lado silakat öljyllä sipaistuun uunivuokaan. Kaada tomaattiseos silakoille ja nosta vuoka 175 C uuniin. Kypsennä noin 20 minuuttia. Kytke uunista lämpö pois ja jätä silakat vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa vaikkapa perunamuusi silakoiden lisäkkeeksi.

tomaatti

Meillä on luvassa todella hilpeä viikonloppu. Taloyhtiössämme on tehty pitkin syksyä tutkimuksia ulkovarastoissamme. Joistakin on löytynyt kosteutta, onneksi ei kuitenkaan meiltä. Rakennuttaja on nyt päättänyt poistaa ulkovarastojen lattioilta muovimatot, joten maanantaiaamuun klo 8.00 mennessä meillä pitää olla varasto tyhjennettynä. Ihan huippua näillä keleillä!

Herra R. on kehitellyt siirtomanööverin logistiikkaa (kuulostaa hienommalta kuin kevytpeitteen hankkiminen Honkkarista) ja tänään aloitamme vaiheen 1. Käymme läpi samalla sisävarastomme ja Rouvan back officen eli kodinhoitohuoneen. Tiedättkö mitä: olen nyt täysin vakuuttunut, että se kateissa ollut toinen talvikenkäni löytyy tänään tai viimeistään huomenna!

Ällöpositiivisesti ajateltuna tuleehan tuossa joulusiivouskin tehdyksi. Joskaan emme olleet suunnitelleet mitään tallin joulua eli joulupyhiä ulkovarastossa. Nyt siihenkin taitaisi löytyä tilaa…