Kuva: Eckes-Granini Finland Oy Ab/Marli Glögit. Kuvan ruoat Rouvan tekosia muutaman vuoden takaa.

Mahtaako olla tämä megasateinen syksy syynä, kun meille jäi glögi-vaihde päälle? Tuo jo edellisessä postauksessa mainitsemani Marlin Mustikkainen glögitiiviste on aivan huikean hyvää.

Rouvalla oli ilo ja kunnia päästä tekemään Marlille muutama vuosi sitten ruokaohjeita, joissa glögiä käytettiin keskeisenä komponenttina. Ohjeita löytyy täältä. Yllä oleva kuva liittyy samaan sarjaan, ja  haluan nyt tarjota teille vinkin vaikkapa ensi viikonlopun glögitarjoiluun. Muutama pikksuolainen pala maistuu aina, ja näillä ohjeilla ne valmistuvat nopeasti ja helposti. Kuvan makea herkku on glögimoussekakku.

Rapeat juustokierteet

1 pak valmiita pakastevoi- tai lehtitaikinalevyjä (n. 500 g)
1 kpl kananmuna
1 tl suolaa
1 rkl unikon- tai seesaminsiemeniä
n.150 g  voimakasmakuista juustoraastetta, esim. parmesaania tai mustaleimaista emmentalia

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa levyistä pitkittäin noin kahden senttimetrin paksuisia viipaleita, yhteensä noin 20 kpl. Vatkaa kananmunan rakenne kevyesti rikki ja mausta se suolalla. Sivele taikinapalat kananmunalla ja ripota sitten niille unikon- tai seesaminsiemeniä sekä reilusti juustoraastetta. Kiepauta taikinaviipaleet löyhästi kiertäen kaksinkerroin ja asettele ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Jos juustoraastetta on jäänyt, ripota sitä vielä kierteille. Kypsennä niitä 225 C lämmössä uunin yläosassa noin 15 minuuttia eli kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin. Jäähdytä ja tarjoa glögin  kera.

Ruisnäppipalat

8-12 kpl pientä ruisleipästä tai ruisvuokaleivästä leikattua palaa

voiteluun: voita, margariinia tai tuorejuustoa

täytteeseen:
1  ras pippuri- tai piparjuurituorejuustoa (n. 200 g)
100 g  muikun- tai siianmätiä tai kylmäsavustettua poronpaistia ohuina suikaleina
1  dl hienonnettua ruohosipulia

koristeluun: mätiä tai kylmäsavuporoa, ruohosipulia

Paahda ja voitele pienet ruisleipäset (halkaisija noin 5 cm) tai leikkaa ruisvuokaleivästä esim. pienellä lasilla vastaavankokoisia leipäpaloja ja käsittele ne samoin. Notkista tuorejuustoa voimakkaasti sekoittamalla ja lisää sitten valitsemasi makuaine joukkoon. Viimeistele seos hienonnetulla ruohosipulilla. Nosta pieniä täytekukkuroita leiville ja koristele ne makuaineella sekä ruohosipulilla.

Piparisuupalat

8-12 kpl pienikokoista valmista joulupiparia
n.200 g sinihomejuustoa
n.100 g tummia viinirypäleitä

Ota sinihomejuusto noin tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Leikkaa juustosta pieniä kuutioita ja asettele ne joulupipareille. Viimeistele piparisuupalat puolitetuilla, kivettömillä viinirypäleillä.