Avasimme Pirkanmaan-porukoiden kanssa glögikauden kaksi viikkoa sitten, kun Rouva Pirkanmaalta osti laivalta pullollisen romminmakuista glögiä. Se olikin mukava uusi makukombo ja lämmitti sateisen paluumatkan jälkeen.

Pyhäinpäiväksi mekin hankimme pullollisen Marlin uutta mustikanmakuista glögitiivistettä. Ihastuin siihen, kun pääsin tekemään joulukampanjaan marmeladimakeisten ohjeen. Mainitsinkin tästä jo keittiömokailu-jutussani.

Glögin kanssa pitää tietysti olla piparkakkuja, ja koska alkuperäinen Paraisten piparkakkutehdas ei ”aitoja” Paraisteen piparkakkuja enää leivo, piti Rouvan ryhtyä itse puuhaan. Pahaksi onneksi leivontareseptikansioni on hukassa (varmaan samassa paikassa sen kadonneen kengän kanssa), joten en voinut käyttää vakio-ohjettani.

Mysi Lahtisen ”Joulu”-kirjasta löytyi ”Eeva-ruustinnan piparkakut”-ohje, jota muokkasin vähän Lisäsin mausteisiin pomeranssinkuoren ja suolan, joka mielestäni syventää piparkakkujen  mausteiden makua. Muuten: piparkakkuihin ja pikkuleipätaikinoihin kannattaa aina käyttää mahdollisimman hienoksi jauhettuja vehnäjauhoja. Tavalliset puolikarkeat sopivat hyvin. Erikoisvehnäjauhot ovat parhaimmillaan hiivataikinoissa.

EEVA-RUUSTINNAN PIPARKAKUT

4 dl siirappia
2 tl maustepippuria
2 tl kanelia
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 dl kermaa
2 dl voisulaa (=200 g voita)
2 kpl kananmunaa
650 g vehnäjauhoja (tavallisia puolikarkeita)

Mittaa kattilaan siirappi ja mausteet. Kiehauta seos ja jäähdytä. Lisää joukkoon sokeri, kermaan sekoitettu ruokasooda ja voisula. Vatkaa kananmunat kevyesti ja lisää taikinaan. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin ja anna sen vetäytyä yön yli.

Ota taikina lämpenemään huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista. Kauli taikinasta 05, cm paksuinen levy, ota siitä muotilla piparkakkuja ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Kypsennä 200 C uunissa, kunnes saavat kauniin paistovärin. Jäähdytä ja nauti glögin kera.

Tässäpä sitten uusi työkalu taikinan kaulimiseen: mittatikkusarja. Keloveen myymälässä Paraisilla kauppias esitteli Saksasta ja Englannista tuottamiaan leivontatarvikkeita, joista muutamia hankinkin itselleni. Tämä mittatikkusarja on yksinkertraisuudessaan nerokas: tikut asetetaan kaulittavan taikinan molemmille puolille ja sitten vain kaulitaan niin pitkään, että taikina on kauttaaltaan samanpaksuinen. Oma kaulimeni on Englannista kokkikoulun ajoilta, ja tässä hommassa parhaimmillaan. Tavallisella ”kahvakaulimella” homma hoituu yhtä hyvin.

Ensin siis kaulin taikinan 5 millimetirn paksuilla tikuilla, ja sitten jatkoin 3 millimetrisillä loppuun.

Huisin kätevää! Eivätkä nuo tikut olleet edes kalliita, tarkkaa hintaa en nyt muista. Hankin samalla reissulla leivinritilän, jota minulla ei ollut. Sekin osoittautui taas juuri niin näppäräksi kuin muistinkin. Ei voi siis huokailla enää leivontavälineiden puutteessa…

10 kommenttia artikkeliin ”Pippurikakkuja ja neuvokas työkalu

 1. Mainio idea toden totta tuo leivontatikku! Miksen minä keksinyt sitä??!!

 2. Tuli ihan piparkakun himo! -Ja muistelenpa, että meillä jossakin on ihan vastaavanlaisia tikkuja…ne pitää kaivaa esille. Ei kai tässä nyt vain ole vaarana, että pipareista tulee liian täydellisiä ?! 😀

  PS. minun lempireseptini löytyi aikoinaan K-kaupan reseptivihkosesta nimellä Vanhanajan piparkakut. Suolaa ole hoksinut taikinaan laittaa, mutta ehkäpä sitä pitäisi kokeilla…

  1. Suola antaa kummasti potkua muille mausteille. Ennen vanhaan onkin ollut sellainen sanonta, että suolaa pitää laittaa kaikkiin niihin ruokiin, joihin laitetaan sokeriakin.

 3. Tosiaan, miten ei ole tullut noin fiksu ja yksinkertainen idea mieleen? Ihmettelen vaan miten jotkut saavat niin tasaisia pipareita.

 4. Härregyyd miten yksinkertaisen nerokas idea! o_O

  Ihanan kuuloinen piparitaikina, nappaan talteen.

 5. Ompa kätevät. Ei olisi tullut mieleenkään, että tuollaisiakin apuvälineitä löytyy!

Comments are now closed.