BLT-leivät ovat naisyhdistyksemme Mehu-Maijojen vakioruokalistalla, toisin sanoen, jos emme keksi muuta teemaa aterialle, päädymme useimmiten näihin. Ohje on Tina Nordströmin tv-ohjelmasta vuodelta 2003.

BLT-leivät

(2 annosta)

4 kpl maalaisleipäviipaletta (paksuja)
oliiviöljyä
1 pak pekonia (n. 170 g)
2-3 kpl tomaattia viipaloituina
5-10 kpl jäävuorisalaatin lehteä

Avokado-seos:
1 kpl avokado
0,5 kpl punasipulia hienonnettuna
sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria

Majoneesiseos:
0,5 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
1 dl parmesaan iraastetta
1 kpl valkosipulin kynsi raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Kuori avokado, poista kivi ja paloittele hedelmäliha karkeahkosti. Sekoita avokadon joukkoon hienonnettua punasipulia. Mausta seos sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla. Jätä odottamaan.

Sekoita majoneesi, kermaviili ja parmesaani. Raasta joukkoon valkosipulin kynsi. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna uuni 225 C. Lado pekoniviipaleet uunivuokaan ja nosta vuoka uuniin. Lisää leipäviipaleet vuokaan noin 5 minuuttia ennen pekonin lopullista paahtumista. Pirskottele leiville oliiviöljyä.

Kokoa leivät: nosta leipäviipaleista puolet tarjoiluvadille. Levitä leiville majoneesiseosta. Jaa sen jälkeen avokadoseos leiville. Nostele avokadoseoksen päälle tomaattiviipaleita. Asettele pekoniviipaleet tomaateille. levitä vielä salaatinlehdet leiville. Nosta toiset leipäviipaleet päälle. Paina grillitikku leipien läpi niin, että kerrokset kiinnittyvät toisiinsa.

Tarjoile heti. Kylmä olut sopii kyytipojaksi.

Meille nämä jättileivät riittivät eilispäivän ateriaksi.

Tina Nordströmin BLT-ohje ei liene kovin ortodoksinen, sillä leipähän on saanut nimensa pääkomponenteistaan Bacon-Lettuce-Tomato. Olen kuullut, että Saksassa alettiin viljellä jäävuori- eli amerikansalaattia vain sen vuoksi, että Yhdysvaltain armeija tarvitsi sitä BLT-voileipiinsä miehitysvaiheessa.  Mene ja tiedä, pitääkö paikaansa.

Vaan nytpä on juhla ja juhannusilta (tosin vielä edessäpäin) eli on aika huoahtaa ja nauttia elostaan. Sommarnatt!

2 kommenttia artikkeliin ”BLT-leipää juhannuksen huikopalaksi

  1. Tässäpä resepti, jota varmasti aion kokeilla. Kiitokset! -Viehättää tuo pekoni-avokado-kombinaatio, puhumattakaan vaivattomasta valmistusprosessista. Ja tomaatit ovat nyt hyviä ja halpoja!

    1. Niinpä, nyt kannattaa penkoa myös Paholaisen hillon ohje esiin. Kotimaisista tomaateista siitä tulee NIIN hyvää.

Comments are now closed.