Vitello Tonnaton ohje löytyy jo kertaalleen Rouva-blogin arkistosta, mutta nyt valmistin ruokalajin hieman toisella tavalla – tai siis tuon tonnikalakastikkeen.

Tämä versio on raikkaampi kuin edellinen, mutta myös arempi tarjottava. Uuden version kastikkeessa kananmunan keltuainen on raaka, kun aiemmassa käytin kypsennettyjä. Molemmille versioille lienee paikkansa, koska ainakin lämpimämmillä keleillä ja isommalle porukalle tarjottaessa kannattaa käyttää kypsennettyjen keltuaisten soosia.

VITELLO TONNATO II

n. 1,5 kg vasikan tai naudan ulkofilettä tai sisäpaistia
vettä, suolaa
2 kpl porkkanoita
3-4 kpl varsisellerin vartta
3-4 kpl sipulia
3-4 kpl laakerinlehteä
mustapippureita
ripaus timjamia

kastike:
1 kpl kananmunan keltuainen
1 tl Dijon-sinappia
n. 0,5 dl sitruunan mehua
1,5 dl oliiviöljyä
5-7 kpl sardellifilettä
2 tlk tonnikalapaloja öljyssä (à n. 200 g)
1 dl lihan keitinlientä
n. 10 tippaa Tabasco-kastiketta
suolaa ja mustapippuria myllystä

koristeluun: kapris-marjoja

Laita lihapala kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että liha nippanappa peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Poista pinnalle nouseva vaahto. Lisää karkeasti paloitellut kasvikset ja mausteet liemeen, laita lihaa paistolämpömittari (voi sen laittaa jo alussakin, mutta on vähän tiellä vaahdonpoistovaiheessa).

Kypsennä lihaa vienosti kiehuvassa liemessä kunnes sen sisälämpötila on 61 – 64 C. Jäähdytä liha liemessään mielellään seuraavaan päivään.

Valmista tarjoilupäivänä tonnikalakastike: mittaa ainekset kulhoon ja hienonna seos sauvasekoittimella aivan sileäksi. Tarkista maku.

Kokoa Vitello Tonnato: leikkaa liha poikkisyin muutaman millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleet tarjoiluastiaan. Kaada tonnikalakastike lihoille. Koristele ruoka kapris-marjoilla.

Anna Vitello Tonnaton vetäytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan. Tarjoa raikkaan salaatin ja rapean leivän kera.

*   *   *

Kuvan Vitello Tonnato lähtee muutaman tunnin kuluttua naisyhdistyksemme Mehu-Maijojen kevätkokoontumiseen. Ateriaa kootaan tällä erää italialaisvaikutteiseksi. Luvassa on bruschettaa, vitelloa, parsaa ja parmesaania sekä Tiramisua.

Rouvan ilta pippaloissa ei tällä kertaa tule venähtämään pitkäksi, sillä Herra Raadelma potee jo kolmatta päivää kuumeista keuhkoputken tulehdusta. Parhaillaan hän nukkuu päiväuniaan. Antibiootit ovat melko railakkaita ja tuntuvat väsyttävän Herraa. Rouvan lienee siis parasta olla lähellä potilasta. Tosin potilas kyllä reipastui aivan silminnähden saatuaan lohturuokaa: rapeiksi paistettuja lettuja, sokeria ja vadelmahilloa.

Viikonlopustamme tullee rauhallinen, mutta se on ihan tervetullutta vaihtelua. Toisekseen, ei tuolla sateessa mihinkään kevätpuuhiin voisi oikein ryhtyä. Satakoon nyt sitten ihan niin paljon kuin lystää.