Tänä viikonloppuna kotikeittiön tarjonta on ollut vaihtelevaa. Nukuimme eilen pitkään, eikä siis ollut mitään intoa lähteä suurempiin ruokakauppoihin. Paikallisen kauppiaan tarjoustuotteena oli naudan paahtopaisti, ja päätinkin sitten, että valmistan siitä sunnuntaiksi Vitello Tonnatoa, kevätherkkua. Lauantai mentiin ribsien ja coleslown voimin.

Tässä siis ohje Vitello Tonnatoon:

n. 1,5 kg naudan sisä- tai paahtopaistia tai ulkofilettä
vettä
2 kpl porkkanaa
muutama varsi varsiselleriä
1-2 kpl sipulia
laakerinlehtiä
kokonaisia mustapippureita
suolaa

Laita paisti kattilaan ja peitä se kylmällä vedellä. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori keitoksen pinnalta vaahto, ja lisää sen jälkeen pikotut kasvikset ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Jäähdytä paisti keitinliemessään.

Kastike:
3-4 kpl keitettyä kananmunan keltuaista
1 prk tonnikalaa liemineen (öljyyn säilöttyä, 200 g)
7-9 kpl anjovisfilettä tai sardellifileitä vähän enemmän
1 sitruunan mehu
1,5 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Pinnalle: kapriksia

Keitä kananmunat kypsiksi ja irrota keltuaiset. Laita ne sekä tonnikala, anjovikset, sitruunanmehu ja öljy tehosekoittimeen tai kannuun, johon tehosekoitin mahtuu. Surauta kastike sileäksi, tarkista maku.

Vitello Tonnaton kokoaminen:

Leikkaa kypsä jäähtynyt liha ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne tarjoiluvatiin. Kaada tonnikalakastike päälle ja ripota pinnalle runsaasti kapriksia. Anna ruoan vetäytyä viileässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Tarjoa esimerkiksi haudutetun pinaatin tai tomaatti-kesäkurpitsapaistoksen, raikkaan salaatin, vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vitello Tonnato ei ole mikään erityisen kaunis ruokalaji, pikemminkin se muistuttaa jotakin kostutettua pölykasaa, mutta maku on kyllä mitä mainioin. Tomaatti-kesäkurpitsapaistos puolestaan on sekä kaunis katsella että hyvän makuinen!

Raaka-aineet tomaattikesäkurpitsapaistokseen.

Tomaatti-kesäkurpitsapaistos

2 isoa kesäkurpitsaa
merisuolaa
6-8 tomaattia
oliiviöljyä
2-4 punasipulia

tomaattiliemi:
500 g paseerattua tomaattia
2-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl hunajaa
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
chililastuja
timjamia
tuoretta basilikaa

pinnalle: 2-3 dl mustaleimaemmentalia raasteena

Huuhdo kesäkurpitsat ja leikkaa ne noin puolen sentin viipaleiksi. Levitä leivinpaperille merisuolaa ja lado viipaleet sille. Ripota myös päälle merisuolaa. Anna kesäkurpitsan hikoilla puolisen tuntia. Huuhtaise viipaleet nopeasti ja valuta ne huolella.

Viipaloi sillä välin tomaatit ja sipulit. Raasta juusto. Sekoita tomaattiliemen ainekset keskenään.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista kesäkurpitsaviipaleita niin, että ne hieman ruskistuvat. Siirrä talouspaperilla peitetylle vadille valumaan. Kun kaikki kesäkurpitsaviipleet on paistettu, kuullota samalla pannulla vielä sipuli.

Kokoa paistos: lado uunivuokaan vuorotellen tomaatti- ja kesäkurpitsaviipaleita. Ripota väliin myös sipulia. Kaada lopuksi tomaattiliemi vuokaan, peitä pinta juustoraasteella ja kypsennä 200 C uunissa noin puoli tuntia tai kunnes juusto on saanut kauniin ruskean paistovärin.

Tomaatti-kesäkurpitsapaistos ennen tomaattilientä ja juustoraastetta.

Leivän pyöräytin ihan tavalliseen tapaan, paitsi että käytin juuritaikinamenetelmää ja osa jauhoista oli durum-vehnää, loput tavallista vehnäjauhoa. Leivän leipominen todellakin lyö leiville, koska raaka-aineiden hinta on mitätön ja leipä nyt valmistuu suunnilleen omia aikojaan. Eikä sille mahda mitään, että uunituoreen leivän tuoksu on hillitön.

Suunnilleen tällaisen aterian tein viime syksynä Herran pikkujouluihin. Juuri silloin oli Alkoon ilmestynyt Beuajolais Nouveau, ja siitä keksin aterian idean. Koko menu rakentui chaud-froid-periaatteelle, eli jokaisessa aterian osassa oli kylmän ja kuuman yhdistelmä.

Ihan alkajaisiksi herrat nauttivat jäiset snapsit (akvaviittia) ja sitten kirkastettua, itse keittämääni lihalientä rapeiden parmesan-kierteiden kera. Pääruokana oli siis Vitello ja tomaatti-kesäkurpitsapaistos sekä perunoita ja vihersalattia. Juomana huolellisesti jäähdytettyä Beaujolaista. Jälkiruokana mantelikakkua ja kahvia. Melko hyvin tekivät kauppansa.

Nyt alkaa olla sunnuntai-iltapäivän torkkutuokion aika. Illalla on luvassa vielä todella jännittävä jääkiekko-ottelu. Leijonat näyttäkööt ilmaveivinsä ynnä muut spesiaalitemppunsa!