Ihana Pierce Brosnan ja BMW – mitä tapahtui Aston Martinille? Kävikö sille, kuten ”veljelleen” Dry: shaken, not stirred?

J&J-kumppanukset tulivat meille aivan yllätyksenä, koska emme olleet osanneet varautua James Bond-leffaan ja juustokohokkaankin osalta pohdin muuta vaihtoehtoa juuston kannikoiden tuhoamiseksi.

Onneksi Rouva Pirkanmaalta mainitsi taannoin tehneensä vierastarjottavaksi souffleeta, josta ruokalaji palasi aktiivimuistiin. Tulikin sitten meille oikein mukava lauantaiehtoo Jussin ja juuston seurassa!

JUUSTOKOHOKAS

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
n. 4 dl raastettua juustoa (mustaleima-emmental, parmesan yms voimakkaat juustot sopivat parhaiten)
5 kpl kananmunia keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 tl suolaa
raastettua muskottipähkinää
valkopippuria myllystä

vuoan voiteluun ja jauhotukseen: voita ja vehnäjauhoja

Ota kananmunat lämpenemään huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin ennen kohokkaan valmistusta. Aloita kohokaspohjasta: sulata paksupohjaisessa kattilassa voi. Lisää jauhot ja sekoita. Paahda jauhoja hetki. Lisää maito kahdessa erässä, sekoita voimakkaasti. Hauduta sakeaa valkokastiketta noin kymmenen minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Annan jäähtyä hetkinen.

Voitele ja jauhota korkealaitainen vuoka tällä välin. Ja raasta juustot, ellet jo ole tehnyt niin (tai käytä valmisraastetta). Laita uuni lämpenemään 200 C.

Lisää keltuaiset yksi kerrallaan kohokaspohjaan. Lisää raastetut juustot ja sekoita huolellisesti. Mausta.

Vaahdota valkuaiset, lisää vaahtoon rippunen suolaa (kovettaa vaahtoa). Lisää noin kolmannes valkuaisvaahdosta kohokaspohjaan. Sekoita voimakkaasti. Lisää loppu valkuaisvaahto, ja sekoita nyt helläkätisemmin. Silti kohokkaaseen ei saada jäädä seikkailevia valkuaishattaroita!

Kaada kohokasmassa voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.

Nosta vuoka uuniin. Kohokas on parasta kypsentää uunin alatasolla. Kypsennä noin 30 minuuttia.

Ja voilà: Souffle au fromage! Lisäkkeeksi sopii raikas salaatti ja kyytipojaksi lasi viileää valkoviiniä. Sitten vaan James Bondin pariin…

Kohokasta ei siis kannata nyreksiä sen vaikeatekoisuuden vuoksi. Muutama huolellinen ajatus ja homma hoituu. Ja jos kohokas nyt jostakin syystä ei kohoaisi, on maku verraton ja ruokalaji nimeltään uunimunakas.