”Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!” – tuon hokeman perusteella meillä voisi jo julistaa joulun juhlituksi. Teimme Herran kanssa alkuviikosta joulusuunnitelman, jonka Rouva kirjurina ja esittelijänä tallensi kuvassa näkyväksi dokumentiksi.

Tänä vuonna vietämme joulun keskenämme ja aivan eri tavalla kuin aiemmin. Suunnitelman mukaisesti joulupöydässä ei komeile kinkku eikä sieltä löydy laatikoita, sillejä, rosollia tai mitään muutakaan jouluruoaksi luokiteltavaa. Lihaliemi, savustettu kalkkuna, Waldorfin salaatti ja Coeur fe filet Provencale sen sijaan löytyvät muistiosta muutaman muun tarkasti valitun herkun lisäksi.

Joulun päiville nimesimme teemat niin, että joulupäivän vietämme kirjojen parissa ja Tapanina leffoja katsellen. Herra vielä täsmensi, että leffoista toinen tulee olemaan romanttinen ja toinen action.

Myös joulukodin väri vaihtuu: viime vuonna vietimme punaista joulua, mutta nyt on vuorossa sinivalkoinen viritys.

Joulukortit ovat odottaneet jo muutaman viikon valmiina. Niissäkin toistuu värimaailman muutos.

Joululahjoja olemme harrastaneet hyvin niukasti viime vuosina. Tänä vuonna päätimme vielä kohdentaa joululahjoihin varaamamme summan uudella tavalla. Osallistumme Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Lahja lapselle -keräykseen. Viisivuotias Raimo-poika tulee saamaan meiltä toivomansa parkkitalon. Uskomme hänen ilahtuvan siitä.

Joulun pyhät ovat muuten tänä vuonna todella lyhyet. Jouluinspiraatioon ei kummemmin kannusta luontokaan. Vihreät nurmikot ja vesisade viittaavat enemmän juhannukseen (paitsi viime kesän helleversioon).

Joulusiivousta emme aio tehdä, koska siivosimme jo pyhäinpäiväksi vähän perusteellisemmin. Muutenkaan en ymmärrä megalomaanisia joulusiivouksia. Kynttilävalaistus himertää oikein mukavasti, eikä silloin pölyä ja tahroja näy.

Joulusauna sentään kuuluu kuvioihin ja muu joulutunnelmointi, kuten joulurauhan julistamisen katseleminen televisiosta. Rakkaimmat joululaulut tulevat todennäköisesti radiosta moneen kertaan eli ei tarvitse niitäkään lähteä vartavasten mihinkään kuuntelemaan.

Miltäs kuulostaa? Voin vastata: stressittömältä joulunalusajalta!!!