Rouva Pirkanmaalta oli ansiokkaasti askarrellut Halloween-bileisiimme mitä erilaisimpia kattaustuotteita: lasinalustoja, menukortteja, pullonkaulurin ja juomalasien alustat, joihin oli merkitty aterian viinit valmiiksi.

Viinivalinnoissa puolestaan Herra Pirkanmaalta osoitti huikeaa tietämystään; kullekin ruokalajille Herra P. oli valinnut niin ihania juomia, että ruokien maku nousi sfääreihin. Menulistoissa löytyvät juomien nimikkeet Tässä listoista ensimmäinen:

MENU DAY ONE

Etanat sinihomejuustokuorrutteella

Saint Clair Pioneer BlockSawcut Vineyard Chardonnay, Chardonnay 2009

⌘ ⌘

Pippuripihvit kermapippurikastikkeessa & lisuke

Marques de Caceres ReaservaTempranillo, Graciano, Garnacha 2004

⌘ ⌘ ⌘

Nutella-semifreddo granaattiomenan kera

Luxardo Maraschino

Ensimmäisen päivän ateria aloitettiin siis Sinihomejuustokuorrutteisilla etanoilla. Valitettavasti annoksista ei ole valokuvaa. Mutta ohje onneksi löytyy! Se on kotoisin Maku-lehdestä

SINIHOMEJUUSTOKUORRUTTEISET ETANAT

250 g etanoita (= 1 prk ranskalaisia etanoita)
1/2 kpl sipulia
1 rkl voita
1 kpl valkosipulinkynttä (murskattuna)
2 dl kuivaa valkoviiniä

Sinihomejuustovoi:

125 g sinihomejuustoa (rasvaa 30 %, itse käytin Aura Gold-juustoa)
75 g voita
1 tl sitruunankuoriraastetta
4 rkl persiljaa (hienonnettuna)
0,5 tl mustapippuria

Huuhtele etanat (noin 30 kpl) kylmällä vedellä siivilässä ja kuivaa ne talouspaperiin. Kuullota sipulisilput voissa paistinpannulla. Lisää etanat sekä viini. Keitä, kunnes viini on haihtunut eli noin 5 minuuttia.

Sekoita kulhossa homejuusto, pehmeä voi ja persiljasilppu tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunankuorella ja myllystä rouhitulla pippurilla.

Nosta etanat etanapannujen koloihin ja täytä kolot homejuustovoilla. Kuumenna 250-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan eli kunnes täyte alkaa kiehua. Anna jäähtyä hetken. Tarjoa rapean patongin kera.

Herra P:n valinta valkoviiniksi oli Saint Clair Pioneer Vlock, Sawcut Vineyard Chardonnay 2009. Viini sopi etanoiden kuorrutteen makuun aivan täydellisesti. Nirvana.

Pääruokana nautimme Pippuripihvejä kermapippurikastikkeessa. Lisäkkeenä oli uunitomaatteja ja lohkoperunoita. Annoksista ei ole nytkään kuvaa, ja reseptikin löytyy linkin takaa…

Viiniksi Herra P. oli valinnut Marques de Caceres Reserva Tempranillo, Graciano, Garnacha 2004:n. ”Täyteläinen, erittäin tanniininen, kypsän taatelinen, viikunainen, vaniljaisen tamminen, hennon tallinen, mausteinen” kuvailee Alko tätä viiniä, eikä ole väärässä!

Jälkiruoka meni Rouva R:n suunnitelmissa uusiksi, koska en löytänyt mistään lakkoja. Vaihdoin Pannacottan Nutella- semifreddoon, jonka ohje on Victoria Lidbergin Matplatsen-sivustolta (joka muuten valittiin Ruotsin parhaaksi ruokablogiksi vuonna 2011!).

Nutella-semifreddo granaattiomenan siemenien kera päätti aterian.


NUTELLA-SEMIFREDDO

(8-10 annosta)

2 kpl marenkipohjaa
4 kpl kananmunaa
2 rkl sokeria
5 dl vispikermaa
1 prk Nutellaa (n. 400 g)

(marenkeihin 3 kpl kananmunan valkuaista + 2,25 dl sokeria, valmistetaan tavalliseen tapaan)

Erota kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset ja lisää yksi ruokalusikallinen sokeria. Vaahdota erikseen keltuaiset yhden sokeriruokalusikallisen kanssa. Vaahdota kerma.

Vasemmalla ylhäällä marenkipohja, jonka voi vallan hyvin hankkia valmiinakin. Sen edessä keltuaisvaahto. Oikealla ylhäällä valkuaisvaahto, Nutella-purkki ja edessä kermavaahto. Nämä kun sekoittaa yhteen ja ripottelee joukkoon marenkimuruja, on semifreddo suunnilleen valmis.

Laita toinen marenkipohjista irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Murskaa toinen marenkipohja. Sekoita valkuais-, keltuais- ja kermavaahto keskenään ja lisää joukkoon murusteltu marenki.

Lämmitä Nutella-purkkia hetki mikroaaltouunissa tai lämpimässä vesihauteessa. Lisää Nutella ohuena nauhana jatjuvasti sekoittaen vaahto-marenki-seokseen. Kaada seos marenkipohjan päälle vuokaan. Silikonivuoka sopii hyvin näihin pakastettaviin ruokiin, koska siitä herkku irtoaa kätevästi.

Laita semifreddo pakastimeen ja jäädytä sitä ainakin 4 tuntia ennen tarjoilua. Tarjoa semifreddon lisäkkeenä tuoreita marjoja tai hedelmiä, esimerkiksi granaattiomenaa. Herra P:n juomavalinta oli Luxardo Maraschino -likööri. Sen makeus sopi erityisen hyvin granaattiomenan siementen hapokkuuteen.

Nutella oli minulle ihan outo tuote, mutta se maistui todella herkulliselta. Mukava uusi tuttavuus sekä Nutella että erityisesti tämä semifreddo.

Tässä vielä kuva Halloween-kattauksestamme. Löysin Eurokankaasta edullisen palan organzaa – vai onko tuo sitä? Ohutta harsomaista kangasta joka tapauksessa. Kieputin siitä pöydän keskelle pienen hörsövyöhykkeen, jonka päälle asettelin opaaleja Kivi-tuikkuja ja pienen kukka-asetelman. Kuvassa näkyvät Rouva P:n suunnittelemat ja toteuttamat viinilistat, joiden päälle juomalasit on aseteltu. Kätevä idea!

Ateria oli mielestäni bistro-tyyppinen kokonaisuus. Joku voisi pitää sitä vanhahtavanakin, kasarityylisenä. Pitäköön vaan, meille ruoka maittoi!