Voiko olla suurempaa onnea kuin ottaa uunista vastapaistunut leipä? Ainakin tällaisena syyssateisena päivänä rapeakuorinen, lämmin leipä ilahdutti niin mieltä kuin kroppaakin.

Leivän ohje on alunperin New York Timesista ja nimeltään No-Knead Bread. Ohje on seikkallut muutama vuosi sitten suomalaisissa ruokablogeissakin, mutta Rouvalta se on mennyt ohitse. Nyt siis päätin kokeilla – ja tulos ylitti odotukset!

Olemme Herran kanssa vannoutuneita ranskalaisen maalaisleivän ystäviä, mutta kovin usein Naantalin Aurinkoisesta sitä ei tohdi hakea. Syitä on kaksi: leipä syödään melkein samantien, ja se on melko kallista. Vaan nytpä kotileipuri saa aikaiseksi hyvin samankaltaisen leivän vähällä vaivalla ja muutamalla kymmensenttisellä! Kotileipurin niksi on leivän kypsentäminen valurautapadassa.

PATALEIPÄ

7,25 dl vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
11/2 tl suolaa
3,75 dl vettä

Aloita taikinan valmistaminen illalla: mittaa huoneenlämpöinen vesi laakeaan kulhoon. Lisää joukkoon jauhot, suola ja kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön odottamaan seuraavaa päivää. Aikaa on syytä varata 12–18 tuntia.

Tältä taikina näyttää leipomispäivänä.

Leipomispäivänä ota reilu pala leivinpaperia ja ripottele sille jauhoja. Kumoa taikina leivinpaperille ja kääntele sitä taikinalastalla/nuolijalla muutamaan kertaan samalla taikinaa kokoillen.

Idea on siis se, että taikinaa ei alusteta. Jätä taikinamöykky lepäämään noin puoleksi tunniksi tuorekelmulla tai leivinliinalla peitettynä.

Tältä se näyttää levättyään puolisen tuntia.

Jauhota nyt leivinliina ja nosta taikina sille, käännä liinaa taikinan peitoksikin. Siirrä taikina pyyhkeineen vaikkapa syvälle ruokalautaselle tai leipäkoriin, joka auttaa leipäteosta saamaan kartiomaisen muodon. Anna kohota noin tunti.

Tässä leipä kohonneena leivinliinavaiheessa.

Noin tunnin kuluttua laita leivän paistamiseen tarvittava pata kansineen uuniin, ja kuumenna uuni reiluun 230 C asteeseen. Pata saa kuumentua uunissa noin puoli tuntia.

Leipä padassa ennen paistoa…

Ota pata uunista ja kippaa kohonnut taikina pataan. Peitä pata kannella ja paista noin 20 minuuttia. Ota sitten kansi pois, nosta uunin lämpötila 250 C ja jatka paistamista vielä noin 20 minuutin ajan tai kunnes leivässä on hyvä väri. Loppuvaiheessa uunin voi jo kytkeä pois päältä.

…ja sen jälkeen.

Ota leipä padasta, jäähdytä ja nauti voin kera.

Oolalaa, mikä rapea kuori! Seuraavalla kerralla aion käyttää jauhoina Kemiön Myllyn vehnäjauhoja, joissa on hieman enemmän kuorikerrosta mukana kuin aivan valkoisissa Sunnuntai-jauhoissa.

Rakenne leivässä on yllättävän hyvä, kuten alla olevasta kuvasta ja leivän leikkuupinnasta voi päätellä. Vaivaamattomuus tuottaa melko suuret huokoset leipään, mutta se on tässä tapauksessa eduksi: leipä on kepeää. Älä missään tapauksessa säilytä leipää muovipussissa, jotta se ei menetä rapeuttaan!

Nyt siis viikonlopun ruokavinkki: valmista jokin hyvä perinteinen keitto ja sille kumppaniksi Pataleipää. Keitoissahan löytyy valinnan varaa: mausteinen Gulassi-keitto, täyteläinen lohikeitto valkoviinitujauksella, pehmeä porkkanasosekeitto, perinteinen hernerokka, ylellinen lihaliemi tai muhkea sienikeitto. Niin, tai siskonmakkarakeitto, lihakeitto, Bortsch-keitto, lammaskaalikeitto…