Mistä tietää, että syksy on tulossa? No siitä, että pata tulee kaivettua esiin kattilakaapista suunnilleen joka toinen päivä. Lämmittävät pataruoat tekevät hyvää syysvilukissoille!

Tänään vuorossa oli poronkäristys. Jälleen uhmaan natiiveja, nyt siis lappalaisia, omalla pikku sovelluksellani. Ohjeita on yhtä monta kuin tekijääkin, ja oma versioni on peräisin Kauppalehti Optiosta vuosien takaa. Jutussa Lapin sesonkityöntekijä kertoi, kuinka oli oppinut käristystä valmistamaan. Oleellisinta hänen mukaansa oli, että käristystä pitää hauduttaa pidempään kuin pakastepakkauksessa suositellaan. Toinen vinkki oli käristyksen paistaminen uudelleen haudutuksen jälkeen -sillä tavoin käristyksestä tulee rapeaa.

Poronkäristyksen kypsentämisen aikana ehtii kiehauttaa puolukkahillon.

Mutta nyt siis aloitetaan: hankitaan kaksi paketillista ohutta poronkäristyslihaa. Sulatetaan padassa noin 100 grammaa voita. Aloita käristyksen paistaminen: kuori kerros kerrokselta lihaviipaleita ja ruskista niitä. Kun kaikki viipaleet ovat padassa ja ruskistuneita, mausta lihat suolalla, muutamalla kokonaisella maustepippurilla ja mustapippurirouheella.

Kaada pataan kiehuvaa vettä. Kiehauta, peitä pata kannella ja jätä hautumaan.

Tässä vaiheessa laitetaan perunat kiehumaan pottuvoita varten. Kun ne ovat kiehumassa, kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se voissa. Lisää kattilaan maitoa ja kiehauta seos. Murskaa kypsät perunat ja kaada joukkoon sipuli-maito-seos. Kiehauta ja tarkista maku. Jätä odottamaan tarjoilua.

Poronkäristys on nyt valmiina toista ruskistusta varten. Haudutusliemi on haihdutettu ennen ruskistusvaihetta.

Poronkäristys viimeistellään haihduttamalla neste padasta. Sen jälkeen käristys ruskistetaan uudelleen padassa olevassa rasvassa. Tarkista maku ja kauho rapeita poronkäristyslihoja pottuvoin päälle. Tarjoile puolukkahillon ja maustekurkkusuikaleiden kera.

Tänään saimme Herran kanssa urakoitua Rouvan työpisteeseen uuden kirjahyllyn! Se on odottanut seinään kiinnittämistä jo muutaman viikon. Nyt on siis työtila kunnossa. Vielä kun saisi työt luistamaan. Ei parhaillaan jaksa kiinnostaa nettisivujen rakentaminen. Kaikki yritykset tuntuvat tyssäävän virheisiin…

Yläkertaan tuli iltapäivällä kaunista valoa. Pesimme Herran kanssa sunnuntaina ikkunat pikapikaa. Tuntuu, että kodin yleisilme koheni kertaheitolla. Toisekseen ikkunat olivat kaikista kärpäsentappo-operaatioista melkoisessa muusissa. Myönteistä syksyssä onkin kärpässesongin päättyminen.