Kävin tänään ensimmäistä kertaa minulle uudessa ruokakaupassa Paimiossa, kun Herra hiihteli Paipissa. Olipa vaikeata keksiä mitään ateriaa oudoissa olosuhteissa, niin urautunut olen. Muistin kuitenkin Matplatsenin Victorian tarjonneen tex-mex- tai tacopiirakkaa vierailleen taannoin, ja jauhelihaa pystyin sentään puodista löytämään. Yllättävän herkullinen tästä tortusta tulikin! Muokkasin taas kerran ohjetta hieman.

TEX-MEX-PIIRAKKA

Pohjataikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita
1,5 dl kermaviiliä

Täyte:
400 g paistijauhelihaa
2 kpl pientä sipulia
2 rkl Paholaisen hilloa (tai sweet chili saucea)
suolaa, mustapippuria, chilijauhetta maun mukaan
1 dl vettä
tilkka öljyä paistamiseen
—————
3-4 kpl tomaattia
5-8 kpl pepperonia (säilyke, mietoa keltaista)
tuoretta basilikaan hienonnettuna
—————
1,5 dl smetanaa tai creme fraichea
0,5 dl kermaviiliä
1 pieni valkosipulin kynsi raastettuna
ripaus suolaa

Valmista pohjataikina: sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi huoneenlämpöinen voi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi kermaviili ja kokoa taikina sen avulla. Anna taikina levähtää hetkinen.

Kuumenna uuni 225 C. Painele taikina voideltuun irtipohjavuokaan, jonka pohjaan olet pingoittanut leivinpaperin. Nosta piirakalle reunat. Esikypsennä piirakkapohjaa noin 10 minuuttia.

Valmista sillävälin täyte: ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnetut sipulit. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää joukkoon Paholaisen hillo ja muut mausteet. Lisää vielä vettä ja anna jauhelihaseoksen hautua hetki. Jäähdytä seosta muiden täytekomponenttien valmistelun ajan.

Kuutioi tomaatit ja leikkaa pepperonit suikaleiksi. Yhdistä pinnalle tulevan juustoseoksen ainekset keskenään.

Kokoa piirakka: levitä esikypsennetyn piirakkapohjan päälle jauhelihaseos. Ripota sen pinnalle tomaatit, pepperonit ja basilika. Levitä juustoseos edellisten päälle ja tasoita se.

Kypsennä 200 C uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin ruskean pinnan. Tarjoile raikkaan salaatin kera iltapalalla. Kylmä olut tai täyteläinen punaviini passaavat kyytipojiksi.

Tältä näytti Raadelmassa tänään aamulla ennen seitsemää. Kosteata on ja miljoona-biljoona kivaa banaanikärpästä pyörii kulmilla. Vähäsen sellaista syksyn fiilistä on ilmassa.

Mutta jos jokin on ollut huikeaa, niin Rouvablogin yksivuotisyntymäpäivän kommenttilootan sisältö! Voi teitä ihania ihmisiä. Koostan palautteen ja vastaan siihen sunnuntaina, sillä toivon vielä jonkun osallistuvan keskusteluun. Kritiikki on aivan yhtä tervetullutta kuin nämä tähänastiset mukavat palautteet! Stimulanttina toimikoon jonkun viisaan lause: ”Tyytyväisyys on taantumuksen ensimmäinen oire.” ”Sitaatti, tuo älyn loistava korvike” on kotoisin Jukka Virtaselta. Taas meni sisäiseksi keskusteluksi tämäkin juttu…