Juhannusaterian alkupala eli lounas: Toast SkagenPöytäliina Marimekosta, kuosi on nimeltään Siirtolapuutarha.

Nyt alkaa juhannus olla lopuillaan ja huomenna palaamme arkeen. Herralla on vielä viikko töitä ja sitten lomaa luvassa. Juhannusvieraamme, Rouva Uchimurina ja juniori, suuntasivat eilen iltalaivalla Tukholmaan, ja me jatkoimme juhannuksen viettoa lähinnä televisiota katsoen ja lehtiä lukien.

Juhannusaaton aterian olin päättänyt jakaa lounaan ja päivällisen kesken niin, että alkupalaleivät nautimme lounaana. Voileivät tein rakkaan sisareni, Rouvan Pirkanmaalta antamalla Toast Skagen-ohjeella. Leivän muutin vain ruisleivästä paahtoleiväksi.

Rouva P:n ohjehan löytyy täältä blogista. Hyvin tekivät leivät kauppansa, vain Herra nyreksi jostakin syystä muikunmätiä.Viileä valkoviini toimi hyvin kumppanina.

Pääruokana nautimme grillattuja lihavartaita, jotka valelin Akseli Herlevin bbq-glazella. Lisäkkeenä tarjosin grillattua kotimaista parsaa basilikavoin kera sekä tomaatti-sipulisalaattia. Kyytipoikana maittoi Rouva Uchimurinan tuliaisviini, Miss Harry. Konsultaatiota viinivalintaan oli kuulemma antanut samainen Rouva P.

Jälkuruoaksi olin jo torstaina leipaissut ruokablogi-idolini, Matplatsenin Victoria Lindbergin ohjeella mansikkatortun. Melkoisen mukava uusi tuttavuus runsaine suklaapohjineen.

Tosin nyt tuota torttua katsellessani tulee mieleeni Johannes Kastajan verinen pää, mutta se taas johtuu siitä, että juhannusaaton rantakävelyllä kertailimme Mooses-lapsen ja Johannes K:n kohtaloita.

Eniveis, tässä ohje kesäherkkuun:

MANSIKKATORTTU RUOTSALAISEEN TAPAAN

kakkupohja:
110 g voita
2 1/4 dl sokeria
1 rkl siirappia
2 kpl kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaota
1 pussi Daim-rakeita (à 100 g)

voita + korppujauhoja vuokaan

täyte:
6 kpl liivatelehteä
1/2 + 1 litraa mansikoita
3 kpl kananmunan valkuaista
2 dl tomusokeria
6 dl kuohukermaa

Valmista kakkupohja: Kuumenna uuni 175°C. Vatkaa voi, sokeri och siirappi kuohkeaksi. Lisää kananmunat ja vatkaa seos tasaiseksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola, vaniljasokeri, kaakao ja Daim-rakeet. Lisää kuiva-aineseos taikinaan, sekoita jälleen tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan, noin 24 cm halkaisijaltaan. Paista noin 20 minuuttia.

Jäähdytä torttupohja vuoassa. Pese irtopohjavuoan reunaosa, jotta täytteeseen ei sekoitu korppujauhoja. Laita reunaosa takaisin paikalleen.

Valmista täyte: Liota liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Hienonna 1/2 litraa mansikoita esim. sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. Kuumenna 1/2 dl mansikkasoseesta kiehuvaksi pienessä kattilassa. Lisää kuivaksi puristellut liivatelehdet siihen ja sulata ne. Sekoita liivateseos loppuun mansikkasoseeseen.Sekoita varovasti keltuaisvaahto mansikkaseokseenja sitten kermavaahto. Sekoita tasaiseksi.

Kokoa torttu: Kaada täyte vuokaa torttupohjalle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai pakasta torttu. Sulata pakastettua torttua 4 tuntia huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Koristele lopuilla mansikoilla ja tarjoile.

Rouvan mielestä tämä oli aika monimutkainen leivonnainen, mutta se voi johtua ruostuneista kondiittoritaidoistani. Juhannuspäivän aterialla valmistin rapaperista struudelin, ja se meni huomattavasti helpommin. Laitan ohjeen tänne, kunhan nyt ehdin.

Juhannuksen kunniaksi parvekelaatikkoon istuttamani salkoruusu salli ensimmäisen kukintonsa puhjeta. Aika hieno, vaikka reunoissa onkin jotakin röpelöä. Ruusu on ruusu on ruusu, aina.

Rouva Uchimurinan ja juniorin lähtiessä tunsin jälleen merkillistä haikeutta. Se varmasti johtuu siitä, ettemme tiedä milloin seuraavaksi tapaamme. Juniorista oli viidessä vuodessa kasvanut nuori herrasmies, joka viihtyi omissa oloissaan meidän ”ikäihmisten” vatvoessa omiamme. Jos tapaamme jälleen vasta viiden vuoden kuluttua, on juniori jo yli 20-vuotias aikuinen. No, toivokaamme, että Atlanta-Piikkiö-reitille osuu matkailua suuntaan tai toiseen pikemminkin!