artikkelikuva_webbikeittaja
Lueskelin mainiolta lifestylesivustolta Umami (jonka toimitustiimiin kuuluu yliopistoaikainen kurssikaverini Mervi Melasniemi) Cision Finlandin julkistamaa ’Top 10 suomalaista ruokablogia joulukuussa 2010’ -listausta. Kivaa oli huomata, että omat suosikkini Pastanjauhantaa ja Siskot Kokkaa olivat yltäneet parhaiden joukkoon, mutta muuten jäin ihmettelemään valittuja. Näyttäisi olevan kaksi ruokablogigenreä, joista kummastaakaan en kauheasti perusta: kakku-piperrys-aiheiset ja kokki-kokkaa-vapaalla-tyyliset. Ensinmainituissa väännetään marsipaanikuorrutteisiin täytekakkuihin tiimari-henkisiä koristeita ja jälkimmäisessä pitäisi osata laittaa ruokaa ”ammattilaisotteella”.

Kun mietin itseäni ruokablogien käyttäjänä, huomaan tukeutuvani niihin joko pohtiessani viikonlopun tai juhlapyhien menuita tai sitten hakiessani vastausta ikuiseen kysymykseen ’mitä meillä tänään syötäisiin?’. Viime mainittuunhan eräs kauppaketju tarjoaa apuaan, mutta kyseisessä multimediaratkaisussa lähinnä lämmittää kokkipojan hymy. Meidän perheessämme tuo palvelu onkin saanut nimen ’mitä meillä ei ainakaan tänään syödä’.

Mutta noihin viikonloppuruokiin: voi että harmitti, kun katsoin minkälaisen ruokablogin Cision oli nimennyt Ruotsin parhaaksi. Matplatsen seilaa ihan eri vesillä kuin nämä kotimaiset huiput! Kurkatkaapa vaikka uusinta päivitystä ’Lite tips på mat inför nyår’. Johan alkaa mielikuvitus toimia.

Jotenkin tulevat niin mieleen vanhat ajat: kun 1980-luvulla mentiin Tukholmaan, oli joka kerta täysin mykistyttävää nähdä materiaalinen loisto kungariketissä. Pohjanlahdenlevyinen viiva oli vedettävä kotimaan tarjonnan ja Ruotsin tavarataivaan välille. Ja nyt ne tekevät sen taas! Blääh. Mistä ruotsalaiset tuon eleganssinsa ammentavat? Vai olenko vain niin pitkältä ajalta ”koulutettu” ihastelemaan heidän tyyliään? Äidin Femina-lehdet 1970-luvulla, samoin kuin isän Veckans Affärer-lehden ruokasivut sekä oma De fina familjerecepten-kirjani ovat varmaan syyllisiä.

No, eipä tuolle mitään mahda. Ensimmäinen ruokatuliainen Ruotsista on peräisin vuodelta 1979. Olin saanut kesätyöpaikan köksbiträdenaTukholmassa, ja pääsin tekemään edustustarjoiluun alkupalavoileipiä, joiden päällysteinä oli katkarapuja ja muikunmätiä. Lomatuomisina Suomeen matkasi ”fyra hekto räkor och en hekto löjrom”, ja kyllähän ne leipäset tekivät kauppansa kotiväellekin. Aah, kuola alkaa valua niitä mustellessa, samoin kuin rakkaan sisareni, Rouvan Pirkanmaalta, jouluna laatimia Skagentoasteja ajatellessani. Toivottavasti Rouva P. ei nyt pahastu, kun lainaan hänen laatimaansa reseptiä ja ottamaansa kuvaa:

Paahdan eka realia palat, sitten ite kuorittuja katkoja, muikun mätiä, sipulia, creme fraichea, kapriksia, sitruunaa, mustapippuria päälle. Juomaksi aussi rieslingiä.”

Näin kuuluu siis autenttinen ohje, ja Rouva P:n valitsema RuisReal-leipä kyllä kiistatta sopii noin runsaan leivön perustaksi. Myös perinteisen majoneesin vaihtaminen creme fraicheen on huikean hyvä ratkaisu, koska se tuo (tod.näk.) tarvittavaa hapokkuutta muikunmädille.

Lienee siis ilmeistä, että meillä nautitaan uudenvuodenaattona joko näistä Rouva P:n skageneista tai sitten Matplatsenin ’Tunnbrödskorgar med räkor och godsaker’-alkupalasta. Ellei sitten käy niin, että Herra (hieman jo lupailtuaan) valmistaa hurmausruokansa vuodelta 1993 (jolloin hän vielä laittoi ruokaa, mutta aivan toisessa huushollissa).

Paratiisin katkaravut Jyrkin tapaan
(n. 4 annosta)

2-3 kpl mehevää sipulia
2 rkl voita tai rypsiöljyä
1 kpl punainen paprika
200 g tuoreita herkkusieniä
n.½ dl tomaattipyrettä + ripaus sokeria
3 dl vettä tai vesi-valkoviiniseosta (jos on pullo avattuna)
1 kpl kalaliemikuutio
n.½ tl mustapippurirouhetta
(suolaa tarvittaessa)
1 ras maustamatonta tuorejuustoa (200 g)
1 dl kermaa
n.½ dl tillisilppua
400 g kuorittuja katkarapuja

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja kuullota ne voissa. Lisää hienonnettu paprika ja viipaloidut herkkusienet, jatka kuullottamista. Lisää tomaattipyre ja sokerihippunen, paahda kaikkia aineksia hetki. Kaada joukkoon vesi tai vesi-valkoviiniseos sekä kalaliemitiiviste ja kiehauta keitos. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tarkista maku.

Kuumenna keitto kiehuvaksi ja lisää tuorejuusto, kerma ja tilli sekä aivan viimeksi kuoritut katkaravut. Älä keitä etteivät ravut sitkisty. Tarjoa patongin ja valkoviinin tai oluen kera.

Hoo, sinnekin meni ’fyra hekto räkor’.

Vielä noista Top 10-blogeista. Tässä suora lainaus Cisionin arviontiperusteista. ”Cisionin menetelmässä käytetään algoritmia, joka peilaa kahta keskeistä mittaria websivustojen suosiota vertailtaessa: linkityksiä ja uniikkeja kävijöitä (kk). Muuttujia painotetaan siten, että saadaan tasapaino kävijäliikenteen ja blogin tulevan aseman vaikutuksen välillä.”

Ei ole pelkoa, että Rouvan blogi ponnistautuisi kärkeen noilla listoilla. Arvoisat lukijat: tämän blogin huippukävijämäärä nousi peräti 19:n joulupäivänä 25.12.2010. Kuten on tapana sanoa:’Tästä on hyvä jatkaa.