Oikein onnellista, menestyksekästä, iloista, nautinnollista ja hyvää vuotta 2011!

Vuosi vaihtui lumituiskuisissa merkeissä. Tunsin itseni aamulla keski-ikäiseksi rouvaksi Siperiassa, kun kahlasin puolireiteen ulottuvassa lumessa postilaatikolle. Joka oli tyhjä. Liekö huono enne tulevalle vuodelle? No, Herra huhkii parhaillaan jo toista tuntiaan lumitöissä, joten huomenna aamulla lehden haku varmaan sujuu onnekkaammin.

Tässä sitten eiliset tinat tulkittaviksi. Rouvan on tuo päällimmäinen, ja se kyllä toi mieleeni paksusuolen, joten ennustukseni liittyykin kolonoskopiaan. Se on nim’pal mukavaa touhua, että tuskin maltan odottaa. Voisi se olla salamakin?

Herran tinassa taas oli lupaus runsaasta rahasta, joka ei ole huono enne lainkaan. Muutoin könttiä saattoi ajatella tossuna, mistä Herra taas kampesi esiin ennustuksen potkuista. No, ei kai salamakaan iske kahdesti samaan kohtaan? Tulipas tautologiaa nyt näihin turinoihin…

Keskustelimme eilen illalla mukavassa cava-pöffässä Herran kanssa tulevaisuuden toiveista. Nythän jossakin mediassa väitettiin, että ei ole enää trendikästä tehdä uuden vuoden lupauksia, vaan esittää toiveita tulevalle vuodelle.

Herran toive on laulutuntien aloittaminen, tai tarkemmin laulunopettajan löytäminen. Tamara Lundin jälkeen sopivaa ei ole oikein tahtonut löytyä. Minun toiveeni liittyi ensi viikolla todenteolla alkavaan web designer-koulutukseen. Toivoisin löytäväni töitä sen avulla. Aikas vaatimattomilta nuo ehkä kuulostavat, molempien toiveet. Pitäisikö siis käänteisen logiikan mukaan päätyä siihen, että meillä on asiat melko hyvin?

Mistä johtuikin mieleeni jouluaaton Hesarin Reetta Meriläisen (jota fanitan) kolumni: Mistä ihmiset elävät? Kimmokkeena jutulle oli Pekka Pesosen, Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden professorin, jäähyväisluento. ”Luennon kysymystä Pesonen käsitteli muun muassa Leo Tolstoin pienoisromaanin Ivan Iljitšin kuolema avulla. Tolstoin vastaus oli rakkaus, monenlainen rakkaus. Elämää on hyvä miettiä välillä kuolemankin näkökulmasta, ettei elämisestä tule elämän esittämistä. Ivan Iljitš huomasi kuoleman porteilla eläneensä väärän elämän, jättäneensä elämättä.”

Meriläinen listaa omat vastauksensa kysymykseen. Ne ovat

  • Ihmiset elävät tilasta
  • Ihmiset elävät ajasta
  • Ihmiset elävät virheistä ja kivusta
  • Ihmiset elävät toisistaan
  • Ihmiset elävät ilosta, ilon kierrättämisestä

Siinäpä eväitä tällekin vuodelle. Lopuksi vielä lainaus samaisesta kolumnista: ”Onko joku luvannut, että elämä olisi helppoa? Boris Pasternak kirjoitti: ’Ei elämää kuin peltoa voi ylittää.’ ”

Näissä mietteissä kohti vuotta 2011!