matalalampolohi2

Kylläpä aika rientää. Tuntuu, että pääsiäisestä on jo pieni ikuisuus, ja silti on vielä raportoimatta juhlapyhien ruokailuja. Aloitetaan matalassa lämmössä kypsennetystä lohesta.

matalalampolohi1

Rouva Raadelmasta on jo NIIN vanha, että muistaa hyvin nuoruudestaan kylminä tarjotut, kokonaisina kypsennetyt kalat . Tällaiset vatitarjoilut olivat tyypillisiä pitopöydissä, alkupalapuolella.

Kalan ”takkina” saattoi tosin olla taidokkaasti suomupeitteeksi ladottuja ohuita kurkkuviipaleita ja niillä laserruksena kirkas kalahyytelö. Majoneesikuorrutteen alta puolestaan voi löytyä savustettu kala. 

Kylmänä tarjottavan lohen ohje on vuosien takaa Kotiliedestä. Lohi peitetään tuoreen basilikan lehdillä ja vuokaan lorautetaan valkoviiniä. Kun kala haudutetaan miedossa uunilämmössä, muodostuu siihen mieto ja hienostunut maku. Lohi säilyy erittäin mehevänä eikä siitä nouse ”kalamaista” tuoksua (tiedättehän sen döfiksen, joka jää leijumaan keittiöön, kun lohta kypsennetään liian pitkään tai liian korkeassa lämpötilassa, yöks…).

Matalan lämmön lohi

1 kpl lohifilee (n. 800 g)
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 ruukkua basilikaa
1-2 dl valkoviiniä
n. 50 g voita

Voitele uunivuoka voilla.  Nosta vuokaan lohifilee tai pari pienempää kirjolohifileetä nahkapuoli alaspäin. Ripottele mausteeksi vähän suolaa ja kierrä pippurimyllystä mustapippuria. Peitä fileet tuoreen basilikan lehdillä. Valuta päälle lasillinen kuivaa valkoviiniä. Peitä kala ensin leivinpaperilla ja sitten koko vuoka tiukasti foliolla.

Kypsennä alhaisessa, vain noin 100-asteisessa uunissa tunnin verran tai pitempäänkin. Miedossa lämmössä kala pysyy kauniin punertavana ja mehevänä ja kypsyy viinistä muodostuvassa höyryssä.

Poista basilikan lehdet ja jäähdytä lohifilee. Ota liemi talteen vuoasta. Maista sitä: jos on hyvää, voi liemen käyttää pinnalle levitettävän majoneesi-kermavaahdon maustamiseen. Jos ei ole hyvää, hävitä.

Lohivati

-lohifilee
-majoneesi-kermavaahtoseosta (puolet ja puolet, lisäksi hienonnettua ruohosipulia, suolaa ja mustapippuria myllystä, kenties tilkka sitruunanmehua tai jopa raastettua piparjuurta)
-keitettyjä kananmunia
-vihanneksia: parsaa, kurkkua, hernettä, tomaattia
-lisäksi perunoita

Nosta lohifilee tarjoiluvadille. Asettele vihannekset ja kananmunalohkot vadille ryhmiksi. Sekoita majoneesi ja kermavaahto, mausta ja levitä kalan pinnalle. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja viileän, kuivan valkoviinin kera.

matalalampolohi3

Varhaisperunat sopisivat loistavasti lisäketarjoiluun, samoin tuore parsa. Mutta hyvää tämä oli ihan vain herneiden, kurkun, tomaatin ja kananmunalohkojen sekä jauhoisten keitinperunoiden kera.

Mitä muuten pidätte meidän uudesta pöytäliinastamme? Se on Marimekon kevätmallistosta ja pellavaa. Sorruin taas kerran…

muurikellot_2015

Tänä keväänä taisin poikkeuksellisesti pyyhältää ohi limenvihreä- ja keväänkeltaisen vaiheen suoraan sinisävyihin. On tämä erikoinen sesonki ollutkin.

Vaan nyt pitää taas palata Joomlan kimppuun. Kuulemiin ja aurinkoista torstaita!

4 kommenttia artikkeliin ”Matalassa lämmössä kypsennettyä lohta

  1. Kummallista, kuinka nostalginen olo tuli siitä huolimatta, että en koskaan tällaista ruokalajia ”elävänä” nähnyt, liekö äidin keittokirjasta tuttu. Naapurin mummo teki salaattia, joka ei olisi ollut salaattia ilman juuri tämän postauksen tapaan pilkottuja kananmunia… (Äidin salaatti oli pyörömyllyllä raastettua lanttua tai porkkanaa harmillisesti suurimmalla terän reikäkoolla. Se seuraava, joka olisi ollut sopiva, oli kai rikki tai jotain, meinasin tukehtua niihin, niin, ja ei kananmunaa.)
    Juhlava ruoka, varmasti hyvää – taas kerran jotain mikä kerran eläissään pitäisi saada aikaiseksi tehtyä. Ja kyllä, kala ui kauniisti vedenomaisella pöytäliinalla!

  2. Liina on korree mutta niin on ruokakin!
    Tästä herkusta vahva kilpailija iänikuiselle savulohelle (joka sekin kyllä puoltaa paikkaansa).
    Löysin kaappien kätköistä saman valkoisen tarjoiluvuoan kuin sinulla, ilmankos näyttikin niin tutulta 🙂

    1. Savulohi on kyllä hyvää, mutta vaihtelu virkistää. Tämä kalaruoka on lempeä vatsalle, ja itse asiassa yhden akuutin Crohn-jaksoni aikana siihen tutustuinkin.

      Vati on kerrassaan ihqu! Sain omani paraislaisesta Kelovee-kaupasta ja olen niin onnellinen siitä, etten raaski laittaa vatia kaappiin. Se on nyt ollut muutaman kuukauden keittiön pöydällä. Tämä on Pillivuyit-merkkinen, onko sinunkin? Mysi Lahtisen ruokakuvissa samanlainen vilahtelee astia vilahtelee tiuhaan.

Comments are now closed.