sitruunakakku_p

Ajatukset alkavat pikkuhiljaa siirtyä pääsiäistä kohti. Miksi muuten sitruuna ja pääsiäinen mahtavat liittyä toisiinsa?

sitruunakakku_l

Liekö syynä pasha? Samapa tuo.

Viime viikonloppuna jauhopeukaloani alkoi kutittaa, ja niinpä perjantaina leivoin slider-sämpylöitä ja lauantaina sitruunakakkua. Ihan tuollaista perinteistä kuivakakkua!

Ohjeen bongasin Dansuckerin sivustolta. Toimii hyvin!

Raikas sitruunakakku

200 g voita
2 dl sokeria
3 kpl kananmunia
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 kpl sitruuna: kuori raasteena ja mehu

pinnalle:
2-3 dl tomusokeria

1-2 rkl sitruunanmehua
sitruunankuorisuikaleita
sitruunamelissan lehtiä

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin ennen leipomista.

Laita uuni lämpenemään 175 C.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen voivaahtoon, jatka vatkaamista. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja sitruunankuorisuikaleet, lisää seos voikananmunaseokseen. Sekoita taikina sileäksi ja levitä se (kertakäyttöiseen) pitkovuokaan tai voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.

Nosta vuoka uuniin ja kypsennä noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä (kokeile tikulla kakun keskustaa: jos tikkuun ei tartu taikinaa ja tikku tuntuu kuumalta kokeilun jälkeen, on kakku kypsä).

Kumoa kakku ja jäähdytä. Valmista kuorrute: sekoita tomusokeriin sitruunanmehua niin paljon, että seos on sakeaa (kuin hammastahnaa). Levitä sokerikuorrute kakulle. Viimeistele kakku sitruunankuorisoiroilla ja sitruunamelissan lehdillä. Tarjoa hyvän teen tai kahvin kera.

sitruunakakku_v

 

Sokerivesikuorrutus pitää kakun mehevänä pitkään, joten se ei ole ihan turha koriste. Tämän kakun leivoin kertakäyttöisessä pitkovuoassa, joka on varsin kätevä myös bostonpullan paistoalustana.

Todellinen syy vuokavalintaan oli kuitenkin irtopohjavuoan rikkoutuminen. Tai oikeastaan kahden: silikonireunaisesta meni lukitus rikki ja metallisesta reunat. Pitänee tehdä korvausinvestointi…

Toiveikasta tiistaita teille kaikille. Tämä Rouva jatkaa päänsä iskemistä Joomla-templateen. Kun on tyhmä niin on tyhmä. Lataan tiedostoja varmaan seitsemättä kertaa viikon sisällä. Blääh 😦

2 kommenttia artikkeliin ”Raikasta sitruunakakkua

  1. ei saa postata tällaisia herkkuja.. Ihanan aurinkoisia kuviakin! Pääsiäinen on ehkä suosikkini juhlapyhistä- tai joulu tai.. mutta pääsiäinen on jotenkin niin heleä ja raikas , toiveikas ? Ihanaa viikkoa!

    1. Joo, pääsiäisessä on jotakin heleää ja toiveikasta! Ja ovat muuten pitkät pyhät, pidemmät kuin joulu. Ehtii herkutella monta päivää 😋

Comments are now closed.