Kesä alkaa kallistua jo loppuaan kohti, mutta vielä voi olla tarvetta helpolle, jääkaappiin valmistettavalle, ruokaisalle salaattiaterialle. Tässä oivallinen ohje kanasalaatille, jossa on mukavasti makua ja sopivasti syötävää!

Alkuperäinen ohje on Herkkusuun lautasella -blogista, jossa se on saanut nimekseen ”Edustusvaimon kanasalaatti”. Juttu on kiva, kannattaa käydä lukemassa!

Valmistin salaatin ensimmäistä kertaa meille työlounaaksi kesäkuiseen kuvauspäivään, ja hyvin se tekikin kauppansa. Modasin kuitenkin reseptiä vähän, eli tiputin pois pähkinät ja korvasin ne krutongeilla. Vaihdoin myös muutamia muita raaka-aineita, lisäsin oman vinkkini broileriksi ja tarkistin Thousand Island -kastikkeen ohjeen. Eli nyt ”edustusvaimona” esiintyy Rouva Raadelmasta 🙂

Kanasalaatti edustusvaimon ja Rva Raadelman tapaan

broilerin kypsentämiseen:
500 g broilerin sisäfileetä (marinoimatonta)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl rypsiöljyä
1 tl curryjauhetta
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl mustapippurirouhetta
ripaus chiliflakeseja
ripaus merisuolaa
salaattiin:
1 iso salaatinkerä (rapeaa keräsalaattia)
150 g viinirypäleitä
2 kpl isoa tomaattia
½ kpl tuoretta kurkkua
1-2 kpl kevätsipulia
200 g gruyere-juustoa
1-2 dl krutonkeja
mustapippuria ja merisuolaa myllystä
Thousand Island –kastikkeeseen:
1 dl täysmajoneesia
1 dl kermaviiliä
1 rkl konjakkia
2 tl sweet chili-kastiketta
0,5 tl sriracha-kastiketta
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin broilerin sisäfileet: sekoita marinadin ainekset uunivuoassa ja lisää joukkoon broilerin sisäfileet. Anna marinoitua hetki. Kuumenna uuni 175 C. Kypsennä broilerin sisäfileet, aikaa kuluuu noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jäähdytä broileripalat liemessään jääkaapissa.

Valmista Thousand Island -kastike kulhoon, peitä tiiviisti ja nosta jääkaappiin jäähtymään ja tekeytymään pariksi tunniksi.

Halkaise salaatinkerä ja huuhtele se kunnolla, anna kuivahtaa kunnolla lävikössä.

Huuhtele myös viinirypäleet, tomaatit, kurkku ja kevätsipulit. Suikaloi salaatti, puolita viinirypäleet tarvittaessa, kuutioi tomaatit ja kurkku. Leikkaa kevätsipulit renkaiksi. Leikkaa juusto kuutioiksi ja paloittele broilerin sisäfileet suupalan kokoisiksi.

Yhdistä kaikki muut ainekset paitsi salaatti. Kaada joukkoon Thousand Island –kastike. Suikaloi keräsalaatti ja levitä tarjoiluvadille. Kaada päälle broileri-juusto-kasvisseos. Tarkista salaatin maku ja mausta salaatti suolalla ja mustapippurilla oman makusi mukaan. Ripota pinnalle krutonkeja ja tarjoile.

Lasillinen kuivaa Pinot Grigio-valkoviiniä kylkeen  ja siinäpä se.

Lomailut on siis tältä suvelta hoidettu ja töihinkin on jo viikon verran totuteltu. Ei oikein suju vielä, ajatukset harhailevat kaiken maailman muissa asioissa. Joka vuosi tuntuu yhä tahmeammalta luopua lomamoodista, ja aina käy mielessä että kuinkahan monta kertaa vielä täytyy palata lomalta. Että milloinkahan voisi jäädä eläkkeelle?

Täytän seuraavaksi 60 vuotta, joten omasta mielestäni ihan aiheestakin nällytän näitä pohdintoja. Tammikuussa 2020 tulee kuluneeksi 40 vuotta ensimmäisestä virkanimityksestäni (Espoon kaupungin keittiöapulainen, sic!), mutta sillä ei liene mitään merkitystä. Pitää vaan hokea itselleen ”jaksaa, jaksaa”! Ja eiköhän tilanne ole jo viikon kuluttua myönteisempi, se on tämä ryhtymisen tuska…

Sinänsä loma teki tehtävänsa, ja meillä oli taas Herra Raadelman kanssa kivat heinäkuun viikot täynnä löhöilyä, valvomista pikkutunneille, terassielämää ja sen sellaista. Hämmästyksekseni pystyin lukemaan useammankin kirjan, mitä ei ole tapahtunut vuosikausiin. Leppoisa oleskelu ja maailman ilmiöiden taivasteleminen parhaassa seurassa ovat todellakin palauttavia, suosittelen.

Ja lupaan, etten valita tämän enempää. Nyt reippaana rouvana eteenpäin 🙂