Toisinaan tuntuu ihanalta palata ruoanvalmistuksessa perusasioiden äärelle: jättää etniset herkut ja maustekokeilut sivuun ja valmistaa esimerkiksi tuikitavallista kinkkujuustopiirakkaa ilman minkäänlaisia kikkailuja. Voi keskittyä yksityiskohtien hiomiseen kaikessa rauhassa, kuten quiche-pohjan rakenteeseen.

Tässä alkajaisiksi ohje kinkku-juustopiirakkaan, josta on tullut meidän perheen suosikki. Resepti on yhdistelmä omasta pohjataikinaviritelmästäni ja muistaakseni Maku-lehden quiche-ohjeesta. Testattu kotikeittiössä muutamaankin kertaan:

Kinkku-juustopiirakka

pohjataikinaan:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus merisuolaa
0,75 dl juustoraastetta
150 g voita
3-4 rkl kylmää vettä

täytteeseen:
250 g savupalvikinkkua
150 g emmentaljuustoa
1 kpl paprika
2-3 dl kuohukermaa
2-3 kpl kananmunia
mustapippuria myllystä
ripaus merisuolaa

pinnalle:
noin 75 g sinihomejuustoa

Valmista ensin taikina: mittaa vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä ainekset sekaisin. Lisää voi ja jauha seos leikkuriterällä sileäksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina kiinteäksi.

Nosta taikina leivinpaperille, ja laita toinen leivinpaperipala sen päälle. Kauli taikina leivinpapereiden välissä noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Siirrä jääkaappiin odottamaan noin 20 minuutin ajaksi.

Kuumenna uuni 200 C. Ota taikina jääkaapista ja painele matalareunaiseen paistosvuokaan. Nosta taikinaa vuoan reunoille noin 1 cm tai enemmän, riippuu paistosvuoan koosta (omani on noin 20 x 25 cm). Pistele taikinan pohjaosa haarukalla ja aseta toinen leivinpapereista taikinan pinnalle. Peitä pinta paistohelmillä tai vaikkapa kuivatuilla herneillä. Nosta vuoka uunipellille ja esipaista uunin keskitasolla noin 10 minuutin ajan.

Valmista sillä välin täyte: kuutioi kinkku, juusto ja huuhdeltu, kuivattu paprika. Sekoita ainekset keskenään. Mausta kevyesti mustapippurilla

Mittaa kulhoon kerma ja riko joukkoon kananmunat. Huom! Kermaseoksen määrää voi muutella paistosvuoan koon ja syvyyden mukaan. Omaan matalaan vuokaani riitti 2 dl kerma + 2 kpl kananmunia, mutta syvempään vuokaan olisi tarvittu 3+3-yhdistelmää. Mausta seos mustapippurilla ja suolaripauksella.

Ota paistospohja uunista, poista paistohelmet ja leivinpaperi. Levitä piirakkapohjalle kinkku-juustoseos. Kaada lopuksi paistokselle kerma-kananmunaseos. Levitä pinnalle murusteltua sinihomejuustoa.

Nosta piirakka takaisin uuniin ja kypsennä vielä noin 20 minuutin ajan. Paistoaikaan vaikuttaa jälleen paistoksen syvyys: matala kypsyy nopeammin, syvä hitaammin. Tarkista kypsyys ravistamalla piirakkaa kevyesti: jos täyteainekset eivät liikahda, piirakka alkaa olla kypsä.

Tarjoa kinkku-juustopiirakkaa raikkaan salaatin ja täyteläisen punaviinin kera.

Leikkasin nämä quiche-annospalat jäähtyneestä piirakasta rengasstanssilla. 

Viihdytän itseäni välillä katsomalla television ruokaohjelmia. Alkutalven suosikkejani oli ”Koko Suomi leipoo”, jossa on mielestäni hyvä konsepti – paitsi että kilpailijoille asetetaan mielestäni turhan tiukat aikarajat. Leipomiseen kannattaa varata aikaa! On ihana tunne vaipua ”leipomis-zen-tunnetilaan” (oma termini, heheee) ja antautua jauhojen vietäväksi, noin kuvannollisesti. Aina ei lopputulos siltikään onnistu, mutta tuleepa ainakin keskimäärin hyvä mieli ja kotiin herkullinen tuoksu.

Tämän kauden kotileipurien voiton vei varmalla otteella rouva tästä lähistöltä eli Kemiöstä. Oli kiva katsella hänen rauhallista työskentelyään ja hötkyilemätöntä toimintaansa. Monen nuoremman kilpailijan osalta jäin ihmettelemään leivontakokemuksen kapea-alaisuutta: useammin kuin kerran kuului ”en ole tehnyt tätä aiemmin”. Silti ollaan mukana valtakunnallisessa leivontakisassa!

No, kritiikki sikseen. Jossakin ohjelman jaksoista leipojat valmistivat quiche-tyyppisiä piirakoita. Kiinnitin huomiota tuomarien taitaviin kommentteihin pohjataikinan kypsyysasteesta. Jos piirakan pohja ei kypsy kunnolla, jää se helposti taikinamaiseksi ja löysäksi. Pohjan leikkuupintaan muodostuu vesiviiva tai vesiviiru, joka kavaltaa kypsymisasteen vajavaisuuden. Itse olen tähän törmännyt monta kertaa ja etenkin kaupan valmistaikinoiden kanssa.

Lisäongelmia syntyy piirakkavuoan valinnasta: jos piirakkaa kypsentää paksussa keraamisessa paistosvuoassa eikä esipaista taikinaa, on lopputulos melkoisella varmuudella ainakin semisti raaka. Tietenkin voi kokeilla piirakan kypsentämistä uunin alatasolla tai osittain uunin alalämmöllä, mutta sekään ei aina auta.

Varminta onkin hankkia kunnollinen tarttumattomalla pinnoitteella viimeistelty metallivuoka, mielellään irtopohjainen: 

Toinen päteväksi osoittautunut keino on esipaistaa pohjataikinaa. Korvaamattomana apuna ovat keraamiset paistohelmet, jotka painavat piirakkapohjan matalaksi. Kuivatuilla herneilläkin pärjää, mutta nämä ovat paljon paremmat. Helmet voi ostaa vaikkapa iki-ihanan Kelovee-myymälän verkkokaupasta (klik).

Tulipahan taas paasattua, huh! Minkäs seepra raidoilleen mahtaa – tai vanha kotitalousopettaja tavoilleen!

Talven ja kevään taitekohtaan kuuluu jostakin syystä voimakas vihreän kaipuu. Sitä lievittääkseni panostin aikas ihanaan sitruspuuhun. Noita hedelmiä kuulemma voisi syödäkin, mutta enpä taida ryhtyä kokeilemaan.

Jotakin vitamiinitäydennystä pitäisi varmaankin harkita, kun ei sääkään helli. Aurinko on unohtunut muille maille eikä loskan määrällä ilmeisesti ole rajaa. Blääh. Tulisi jo kevät…

Vaan kuulemiin tällä erää, nautitaan ainakin viikonlopusta!

2 kommenttia artikkeliin ”Yksinkertainen on kaunista ja usein myös herkullista: kinkku-juustopiirakkaa ilman kikkailuja

  1. Onpa söpöjä piiraita. Varastan idean leikata valmiista piirakasta kuvioita muotilla, vaikka vain pyöreitä 🙂

    Olen samaa mieltä kanssasi noista keraamisista paistohelmistä. Niiden ylivoimainen paremmuus on yksinkertaista kemiaa: epäorgaaninen aine varaa lämpöä huomattavasti paremmin kuin yksikään kuivattu papu tai herne.

    1. Ole hyvä vaan :)! Tällä ”jälkileikkauksella” voisi saada kätevästi esim. cocktailpalan tapaisia pikkusuolaisia – tai ainakin huomattavasti helpommin kuin väkertämällä minikokoisia quicheja.

Comments are now closed.