”Hei baarimikko, voitko ojentaa jotain punaista ja makeaa” laulavat Popedan pojat. Voisi olla, että heillekin maittaisi satsi Paholaisen hilloa. Meille ainakin – ja etenkin näin helteillä.

Kuten edellisessä tomaattiaiheisessa postauksessani totesin (ihanaa viitata omiin sanomisiinsa!), tomaattien sesonki on nyt. Meilläpäin kotimaisten tomaattien markettikilohinta oli jo pudonnut alle euron, ja sehän tarkoittaa sitä, että kaivetaan Paholaisen hillon ohje esiin ja aloitellaan kokkaaminen. Päivitin vähän tuttua ohjetta:

Paholaisen hillo

1 kg tomaatteja tai 800 g säilöttyjä tomaatteja
400 g punaisia ja keltaisia paprikoita
4-6 punaista chiliä
6-8 valkosipulin kynttä
noin 1 dl vettä (ei tarvita säilyketomaateille)
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl viinietikkaa
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria (esim. Dansukker)

Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja nosta ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Siirrä tomaattilohkot kattilaan.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Paloittele kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää ne kattilaan samoin kuin suola ja mustapippuri. Lisää vielä tilkka vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi (säilyketomaatteja käytettäessä vettä ei tarvita, eikä aina tuoreille tomaateillekaan, tarkkaile kattilan pohjalle kertyvän nesteen määrää ja lisää vettä tarvittaessa). Anna kiehua puolisen tuntia silloin tällöin sekoitellen.

Soseuta sauvasekoittimella. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.

Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa liha- ja makkararuokien kanssa tai hampurilaisten, ruokien ja kastikkeiden mausteena.

Tällaisella hellesäällä ruoka voi maittaa vähän huonosti, mutta pieni hiukopala tekisi hyvää. Tässäpä vinkkiä: Rouva Raadelman lihapullat ja Paholaisen hillo. Nam. Lihapullat valmistetaan nyt kesäversiona eli uunissa. Kuka nyt jaksaa hikoilla lieden ääressä…

The Lihapullaohje kesäversio

(noin 50 pullaa)

sipuliseokseen:
1-2 kpl sipulia
1-2 rkl voita
1 tl grilli- ja yleismaustetta
1 tl sokeria
(ripaus suolaa)
1 rkl soijakastiketta (Kikkoman)

lihapullaseokseen lisäksi:

600 g naudan jauhelihaa (paistia tai vähärasvaista)
3 dl kermaa
3 kpl kananmunia
n.0,5 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
(n. 0,5 tl jauhettua maustepippuria)

uunivuoan voitelemiseen: voita tai rypsiöljyä

Hienonna sipulit huolellisesti. Kuumenna kasarissa voi ja kuullota sipulisilppu. Lisää kuivat mausteet ja paahda hetki. Lisää soijakastike ja kiehauta seosta kunnes soijakastike on imeytynyt sipuliin. Jäähdytä seos.

Sekoita kulhossa jauheliha, sipuliseos, kerma, kananmunat, korppujauho ja mausteet. Taikinasta saa tulla melko löysää tässä vaiheessa. Anna lihapullamassan tekeytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Tarkista taikinan kiinteys: jos on löysää, lisää rippunen korppujauhoja, jos tiukkaa, liraus kermaa/vettä.

Kuumenna uuni 250 C.

Pyörittele taikinasta kostutetuin tai öljytyin käsin lihapullia, ja lado ne voidellulle uunivuoalle vieriviereen. Nosta lihapullavuoka uuniin ja laske uunin lämpötila 175 C. Lihapullat saavat olla uunissa noin 15-20 minuuttia. Tarjoa lihapullat hieman jäähtyneinä Paholaisen hillon ja vaikkapa raikkaan kaalisalaatin kera.

Meillä on terassilla tänä kesänä tällainen vihanneslaatikko. Istutin alkukeväällä yhden kurkku-, tomaatti- ja chilitaimen, mutta suhtauduin kyllä laitaast epäluuloisesti satonäkymiin. Vaan kuinkas on käynytkään:

Tämä on jo TOINEN (!) kurkku, jonka olen päässyt poimimaan plantaasiltamme. Ensimmäinen maistui oikein hyvältä.

Tomaattisadosta ei tarvinne keitellä uutta satsia Paholaisen hilloa, mutta näyttävät nuokin pikkuhiljaa kypsyvän. Lajike on ”Orange Paruche”, eikä tuo ilmeisesti tuon punaisemmaksi äidy. Voisi siis sitäkin jo maistella.

Tästä chilistä ne tiedä, milloin se on kypsää. Lajike on ”Baby Red”, mutta kyllä tuo kovin vihreältä näyttää aina vaan. No, ehkä saamme satoa siitä joulupöytään.

Näiden vihannesten lisäksi laatikossa kasvaa ruohosipulia, rosmariinia ja villirucolaa. Kaikkia yrttejä on käytetty ahkerasti.

Lomailu Raadelmassa jatkuu helteisissä merkeissä. Huomenna juhlitaan tätä ”hot dogia”, kun Arttu täyttää viisi vuotta. Ja må han leva!

Kuulemiin Suomen tropiikista 🙂