– eli saaristolaisleipää mämmistä! Löysin tämän herkullisen leivän reseptin Valion sivustolta ja kokeilu kannatti: aivan ihanaa ja niin pääsiäiseen sopivaa.

En ole suuremmin ihastunut mämmiin, eikä sitä meille edes joka pääsiäiseksi ole hankittukaan. Yhden lautasellisen voi läästiä kermaan ja sokeriin, mutta makunautinnosta ei oikein voi puhua.

Vaan nytpä löytyi niin mainio leivonnaisohje, että tuokkosellinen mustaa herkkua kannattaa ostaa. Ropeesta jää leipomisen jälkeen sopiva ”sottailuannos”!

Vähäsen muokkailin Valion ansiokasta ohjetta, mutta perusidea säilyi alkuperäisenä. Taikina on todella löysää, eikä siihen kannata laittaa käsiään ellei ole pakko. Kannattaa siis käyttää taikinan sekoittamiseen yleiskonetta tai vaikka sähkövatkainta taikinakoukuilla . Kohonnut taikina on helpointa jakaa kertakäyttövuokiin kauhan ja taikinanuolijan kanssa.

Mämmileipä

7 dl rasvatonta piimää
400 g mämmiä (esim. Kymppi-mämmiä)
50 g hiivaa
1,5 dl siirappia
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita (noin 30 g)

pinnalle:
2 rkl kahvia
2 rkl tummaa siirappia

Lämmitä piimä-mämmiseos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Kaada seos yleiskoneen kulhoon ja laita taikinakoukku paikoilleen.

Lisää siirappi ja suola. Sekoita. Lisää ruis- ja vehnäjauhot, alusta taikinaksi. Taikinan kuuluu olla rakenteeltaan löysää. Lisää loppuvaiheessa pehmeä huoneenlämpöinen voi.

Anna taikinan kohota 1 h 30 min liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Jaa taikina kolmeen kartonkiseen paistovuokaan kauhan ja taikinanuolijan avulla. Kertakäyttövuokia ei tarvitse voidella (lisäksi valeluliemi tahmaistaa vuoan reunat, eli en suosittele perinteisiä keraamisia/metallileipävuokia. Jos käytät niitä, niin voitele ja jauhota vuoat huolellisesti).

Nosta vuoat uuniritilälle. Laita uuni lämpenemään 175 C. Anna leipien kohota liinalla peitettyinä uunin lämpenemisen ajan.

Kypsennä leipiä uunin alimmalla ritilätasolla ensin noin tunnin ajan. Valmista valeluseos liuottamalla siirappi kuumaan kahviin. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella (tässä vaiheessa kannattaa laittaa leivinpaperi vuokien alle, sillä valeluliemi on todella tahmeaa).

Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 20 min, toista voitelu ja paista vielä 20 min.

Ota leivät uunista ja anna jäähtyä noin vartti.

Kumoa leivät vuoista. Anna jäähtyä ritilällä.

Säilytä leivät esim. folioon käärittyinä jääkaapissa / viileässä. Leivän maku on parhaimmillaan 1 – 2 päivän kuluttua valmistuksesta. Nauti leipä voin kanssa.

Siinäpä meidän pääsiäisvalmistelumme kutakuinkin olivat – siis mämmileivässä ja näissä ihanissa kirsikkapuun oksissa. Kävi vähän samalla tavalla kuin jouluna: juhlapyhät tuli vietettyä työn merkeissä jo noin kuukausi sitten. Eipä haittaa! Pieni breikki tekee hyvää. Terassikelejä vaan saamme odotella vielä tovin…

Ihanaa pääsiäistä teille kaikille!