Tässäpä ehdotus pääsiäisen leivonnaiseksi: ihanaa, runsasta tahmapullaa. Nam.

Pääsiäisen pitkät pyhät ovat perinteisesti runsaiden (lue: makeiden ja rasvaisten) herkkujen kulta-aikaa. Pashan kanssa tarjottava kulitsa on kerrassaan upeaa, mutta jos ei välitä siitä, on tahmapulla hyvä vaihtoehto.

Pullataikina saa tavallista kanelisemman täytteen ja pinnalle levitetään makeaa kuorrutetta. Viimeinen silaus syntyy paahdetuista mantelilastuista. Hienostunut kombinaatio! Ohjeen bongasin jostakin ruokablogista, mutta muuttelin sitä vähäsen.

Tahmapulla

pullataikinaan:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1,5 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
150 g voita
12 -14 dl vehnäjauhoja

täytteeseen:
150 g pehmeää voita
0,5 dl kanelia
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 dl mantelilastuja

voiteluun: 1 kpl kananmuna

kuorrutteeseen:
50 g pehmeää voita
noin 4 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl  sitruunanmehua
1-2 tl kuumaa vettä

pinnalle: 1 dl paahdettuja mantelilastuja

Valmista pullataikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri, kananmuna, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja jatkuvasti sekoittaen, kunnes taikina on niin paksua, että siirryt käsin vaivaamiseen. Lisää huoneenlämpöinen voi taikinaan ja vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota lämpimässä liinan alla noin tunnin ajan.

Valmista täyte: sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokerit ja kaneli.

Valmista kuorrute: sekoita huoneenlämpöiseen voihin tomu- ja vaniljasokeri. Lisää sitruunan mehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää tilkka kuumaa vettä, ja tarkista kuorrutteen sakeus. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Hyvä kuorrute muistuttaa rakenteeltaan hammastahnaa.

Paahda pinnalle koristeeksi tulevat mantelilastut kuivalla, kuumalla paistinpannulla.

Kun taikina on kohonnut, kauli se jauhotetulla alustalla noin sentin paksuiseksi suorakulmaiseksi levyksi. Levitä päälle voi-kaneliseos. Ripottele päälle mantelilastuja.

Rullaa taikina pitkäksi rullaksi ja leikkaa se 24 palaan. Aseta palat leikkauspuoli ylöspäin leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen uunivuokaan, jätä pullien väliin noin senttimetrin verran tilaa. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Riko kananmunan rakenne kupissa. Voitele pullat ja nosta vuoka uuniin. Paista 30 – 40 minuutin ajan tai kunnes pullien pinnat saavat kauniin värin. Ota vuoka uunista ja nosta pullalevy pois vuoasta. Jäähdytä leivinritilällä.

Kun pullalevy on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, lisää pullan pinnalle kuorrute. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut.

Pääsiäiseen on meillä eläydytty jo muutaman viikon ajan, kiitos Rouva R:n töiden. Helmililjat ovat tänä vuonna kukkineet vaihtelevalla menestyksellä.

Jostakin syystä siniset helmililjat ovat olleet tanakampia ja runsaampia kuin nuo valkoiset.

Olen myös paneutunut aivan uudenlaiseen askarteluun, kun päätin pinnoittaa pääsiäiskukille rouheapintaiset kasvatusastiat betoniefektipastalla. Siinäpä kiva aines! Kokeilin pastaa myös kaapista löytyneisiin styroxmuniin. Hyvin toimi!

Rairuohot eivät itäneet lainkaan, mutta onneksi herneenversot innostuivat ryöpsähtämään pitkiksi. Ne ovat muuten todella kivanmakuisia, tulee ihan kesä mieleen.

Pienet pääsiäispuputkin löysivät paikkansa. Onhan meillä omastatakaa vähän isompikin pääsiäiskaveri, Arttu The Pääsiäiscotton!

Tulisivat nyt vaan vielä itse pyhätkin – eikä haittaisi, vaikka tulisi jo kevät. Hus talvi!

2 kommenttia artikkeliin ”Tahmeaa pullaa pääsiäispöytään

  1. Ihanaa kun olet palannut.
    Olen seurannut blogiasi todella pitkään, ja aina yhtä mukavia juttuja.
    Mukavaa kevään odotusta sinulle ja Herra Raadelmalle myös 🙂

Comments are now closed.