Nyt eletään sesonkikokkaajan parasta aikaa: perunat ja kasvikset noin yleisemminkin ovat parhaimmillaan ja ruoanvalmistuksen voi siirtää ulkotiloihin. Ainakin, jos kohdalle osuu se aurinkoisempi päivä!

Meillä grillattiin merilohta viime viikonloppuna. Lohi oli hyvässä tarjouksessa paikallisessa Cittarissa. Paitsi hinnaltaan kala oli laadultaan kohdillaan.

Ateria rakentui muutamasta komponentista: halsterissa grillatusta lohifileestä, hyvistä Siikli-perunoista, tartarkastikkeesta ja samaisen citymarketin valmistamasta sienisalaatista. Helppoa ja herkullista!

Grillattua merilohta talon tapaan

noin 1,5 kg merilohta
noin 0,75 dl karkeaa merisuolaa
rypsiöljyä halsteriin

Poista lohifileestä suurimmat ruodot, evät ja rasvainen vatsapala. Huuhtaise kala nopeasti kylmällä vedellä.

Levitä karkeaa merisuolaa laakealle vadille, ja painele lohifileen lihaisempaa puolta suolaan niin, että suolaa tarttuu tasaisesti. Kellistä filee vadille, jolla on loppuosa suolasta. Peittele vuoka tuorekelmulla tai muovipussilla ja nosta jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.

Kuumenna hiiligrilli. Voitele halsteri rypsiöljyllä.

Poista lohifileestä suolamurut, ja asettele se halsterille. Aloita halstraaminen nahkapuolelta, jatka sitten lihapuolelta. Tarkkaile kalan grillaantumista ja käännä muutamaan kertaan. Älä anna kalan kuivua grilliin.

Irrota lohifilee halsterista ja nosta tarjoiluvadille. Varhaisperunat, tartar- tai piparjuurikastike sopivat lisäkkeiksi, samoin hölskytyskurkut tai raikas salaatti. Viileä valkoviini täydentää aterian.

Ja tässä varmuudeksi hölskytyskurkkujen ohje, vaikkei sitä meidän ateriallamme ollutkaan:

Hölskytyskurkut

(Mysi Lahtisen ohje)

2-3 kpl avomaan kurkkua
1 tl suolaa
3 tl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
hienonnettua tilliä

Leikkaa kurkut hienonhienoiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleet syvälle ruokalautaselle ja ripota niille suolaa ja sokeria. Laita matala lautanen kanneksi ja hölskytä kurkkuviipaleita hetki. Sekoita ja lisää väkiviinaetikka. Tarkista maku ja lisää lopuksi kurkuille runsaasti tillisilppua.

 

Perunasetin tuosta ateriasta olisi voinut korvata vesimeloni-fetajuustosalaatillakin. Väkersin tämmöisen noppasalaatin muutama viikko sitten.

Kuutioitujen melonin ja fetan lisäksi annoksessa oli tuoretta minttua, kalamataoliiveja sekä liraus hyvää oliiviöljyä. Mausteena muutama hippu suolaa ja kierros mustapippiurimyllystä.

Helppoa tämäkin, mutta ei ehkä niin joutuisaa askartelua 🙂

Kesäsäitä ei voi kyllä parhaalla tahdollaankaan kehua. Jos ei sada, tuulee tai on muuten kalseaa.

Eilen avasimme tämän kesän Aperol Spritzer-kauden, ja voi että kun se maistui hyvältä. Me rakennamme spritzerin näin: lasi täyteen jääpaloja, sitten Proseccoa noin kaksi kolmasosaa lasin tilavuudesta. Loput Aperolia. Jos haluaisi, voisi lasin koristaa appelsiiniviipaleella. Ja eikun kitusiin…

Ihan hillitöntä lomariemua emme ole vielä päässeet kokemaan. Kaikenlaiset pikkuasiat tuppaavat nostamaan v***uskäyrän korkeuksiin, mutta en niitä nyt lähde avaamaan. Turha levittää pahaa mieltä.

Vaan elämme Herra R:n kanssa siinä toivossa, että jonakin aamuna päivä avautuu täydellisen aurinkoisena, lämpimänä ja seesteisenä. Kuulemiin siihen asti!

2 kommenttia artikkeliin ”Grillattua lohta lomakokin keittiöstä

  1. Skagen-piirakkaohje oli loistava. Helppo ja monikäytöinen. Grilliä ei ole, joten tämä ruokalaji jää kokeilematta. Uunin grillivastukselka ei viitsi sisällä alkaa grillailemaan.

    1. Kiitos palautteesta! Ei todellakaan kannata grillata uunissa kalaa, sitä hajua ei saa häviämään millään – tai no, pesemällä koko uunin, mutta siinä on kova homma 🙂

Comments are now closed.