pizzaleipaset_2

Pizzaperjantai on jotenkin ihana ajatus, mutta välillä tökkii tavallisen pizzan pusaaminen. Pizzaleipäset on mainio vaihtoehto – ja näissä on sekin etu, että jämiä viitsii syödä lauantainakin. Pizzanroippeet kun eivät oikein tee kauppaansa ns. dagen efter :).

pizzaleipaset_3

Leipästen alkuperäisohje on ainakin vuodentakaisesta Glorian Ruoka&Viini -lehdestä. Ensimmäisen kerran näitä leipoessani noudatin ohjetta, mutta nyt vähän entrailin sitä. Muutin kappalekokoa ja mielestäni nämä ovat kauniimpia ja lisäksi helpompia syödä kuin jättiläismäiset leivät.

Pizzaleipäset

8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 tl sokeria
4 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 dl oliiviöljyä

Täytteeseen:

1-2 dl kirsikkatomaattia
125 g mozzarellaa
1 dl kalamataoliiveja
noin 0,5 dl pepperoneja
tuoretta basilikaa
sormisuolaa

Lisäksi:

1 dl oliiviöljyä
salamia, parmankinkkua yms

Mittaa jauhot, sokeri ja suola yleiskoneen kulhoon. Sekoita. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hiiva-vesiseos jauhoaineksiin ja vaivaa taikinaa 5 -10 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Jos teet taikinan käsin, vaivaa taikinaa kaksinkertainen aika.

Peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan.

Valmistele täytteet kohotusajan lopussa. Halkaise tomaatit ja paloittele mozzarella. Valuta oliivit. Paloittele pepperonit karkeasti. Leikkaa basilikanlehdet muutamaan osaan.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa taikinaa hetki pöytäpintaa vasten ja levitä siitä sormien avulla painellen suorakaiteen muotoinen levy (25 x 35 cm). Jauhoja saa olla reilusti, jotta niitä jää leivän pinnalle.

pizzaleipaset_1

Levitä täytteet tasaisesti taikinalevyn päälle. Taita suorakaiteen oikea kolmannes taikinan keskustaa kohden. Taita vasen puoli päälle. Lopputulos on suorakaide, jossa täyte on jäänyt leivän sisään.

Leikkaa suorakaiteesta 8 palaa. Nosta palat kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Avaa kierteistä täytteet näkyviin. Ripota hieman sormisuolaa leikkuupinnoille. Anna leipien kohota liinan alla vielä 30 minuuttia.

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 250 asteeseen (tai tasalämpö 275 asteeseen). Paista leipien pintaan väriä 5 -10 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen (tasalämpö 200 asteeseen) ja jatka paistamista noin 15 minuuttia.

Ota leivät uunista ja lorauta oliiviöljy lämpimään pintaan. Nauti salamin ja parmankinkun kanssa tai sellaisenaan. Lasillinen punaviiniä täydentää pikkuaterian.

yrtit_ruukussa_1

Yrtitkin pysyvät nyt paremmin hengissä, kun olemme saaneet nauttia aurinkoisista päivistä. Tosin ei juuri nyt, täällä Varsinais-Suomessa sää on suttuinen ja lämpötila plussalla. Sääli hiihtolomalaisia.

Meillä ei vietetä talvilomaa, vaan paiskitaan hommia. Kuluneella viikolla yritin kuroa kiinni sairauslomalla syntyneitä rästitöitä. Sama jatkuu ensi viikollakin. En varsinaisesti valita, mutta tällaista yrittäjän elämä on. Ei tarvitse paljon neuvotelle sairauslomapäivien karensseista 🙂

Vaan nytpä toivotan teille kaikille ihanaa viikonloppua! Nautitaan kevään ensimerkeistä ja elämästä noin yleisemminkin. Kuulemiin!

2 kommenttia artikkeliin ”Pizzaleipäsiä

  1. Nyt kyllä Rouva vetäsi hihastaan kerrassaan mainion reseptin!!! Suosittelen sitä ehdottomasti kaikille, kun tarvitsee iltapalaa. Testasin, kun meille oli eilen tulossa maailmaa parantamaan yksi entinen työkaveri. Me kaikki – C, Seniori ja minä – pidimme tuosta tuoreesta pikkusuolaisesta rehellisestä pizzanmakuisesta leipäsestä. Paino sanalla ”pikkusuolainen”, sillä oliivit antoivat just sopivan määrän suolaisuutta ja makua. Samperi sentään, että oli hyvää! Lasi viiniä kyytipojaksi ja maailma oli taas mallillaan. Eikä tuo ollut mitään sellaista hötkyvää sottaista pitsapalaa – ei alunalkaen eikä seuraavana päivänä.

    1. Kiva kuulla! Sopiikin juuri tuollaiseen maailmanparannukseen 🙂

      Lisäksi tuo pizzaleipänen ei ole ollenkaan niin rasvaisenoloinen kuin varsinainen pizza. Jostakin syystä ylenpalttinen rasvaisuus on alkanut tökkiä.

Comments are now closed.