raadelma_meze_1

Heihoi – tervehdys likimain trooppisesta Raadelmasta. Suloisen lämpimän intiaanikesän kunniaksi heittäydyimme viikonloppuna Lähi-idän tunnelmiin ja nautiskelimme meze-tarjoilusta, tietysti hieman sovellettuna omiin makumieltymyksiimme. Tarjolla oli kikhernetahnaa, marinoituja paprikoita sardellin kera, uunissa haudutettuja luomupunajuuria, fetajuustoa, kebakkoja ja salaattia. 

meze_paprika_sardelli_leipaset

Ja reseptien lähteenä käytin suosikkikeittokirjaani Henri Alenin ”Vuoden keittokirjaa”. Se on niin paras opus, kannattaa laittaa vaikka joulupukin toivelistalle.

Marinoitua paprikaa laittelin siis patonkipalasille. Paprikat saivat päälleen sardellifileitä ja vähän basilikaa. Oooommmmm….

marinoitu_paprika_sailyke
Tämä paprikaohje ei tosin ole Alenin kirjasta, vaan ikivanha – muistaakseni Gloria-lehdestä napattu ja vähän ”elänyt” Rouva R:n käsissä.

MARINOIDUT PAPRIKAT

4-5 kpl punaista paprikaa

marinadiin:
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviinietikkaa
2 kpl valkosipulinkynttä (viipaloituna)
2 tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria

Pese paprikat, halkaise ne ja poista siemenet, kannat ja valkoiset osat. Grillaa paprikat mustiksi kuoripuolelta. Sulje 10 minuutiksi muovipussiin ja poista sitten mustunut kuori.

Paloittele paprikat kulhoon. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada paprikoille. Anna maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia.

kikhernetahna_leipaset

Mutta kikhernetahnan ohje on Henkan. Tämä on jo jäänyt meidän vakireseptuuriimme, tosin välillä (tai oikeastaan melkein aina) ilman valkosipulia. Olen vähän nihkeä valkosipulin kanssa, kun se usein jyrää alleen kaikki muut maut.

En voi mitään sille, että AINA kikhernepurkkiin tarttuessani muistan MTV:n aamukeittiöohjelman ja Kati Napan lausuman ”kik- eli kahviherneet”. No niinhän tuotteen nimi kuuluu, mutta lausukaapa tuo lainauksissa oleva sanapari nopeutettuna… 

kikhernetahna_tolkissa

KIKHERNETAHNA

1 tlk kikherneitä
noin 0,75 dl oliiviöljyä
0,5 – 1 kpl sitruunan mehu
noin 1 tl merisuolaa
(valkosipulia)
mustapippuria myllystä

Valuta kikherneet liemestään, ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Laita herneet sekoituskulhoon, lisää oliiviöljy, sitruunanmehua ja suolaa. Jauha sauvasekoittimella sileäksi. Lisää valkosipulia ja ohenna tarvittaessa vesitilkalla. Tarkista maku.

uunipunajuuret

Uunissa haudutetut ja hunajaisessa liemessä marinoidut punajuuret ovat aivan taivaallisen herkullisia. Voisin syödä näitä vaikka joka päivä. Tällä kerralla valmistin ne luomupunajuurista, ja voi veikkoset! Tyrmäävän puhdas maku.

UUNIPUNAJUURET

1 kg luomupunajuuria
2-3 dl karkeaa merisuolaa

marinadiin:
noin 1 dl oliiviöljyä
noin 0,75 dl valkoviinietikkaa
noin 0,5 dl juoksevaa hunajaa
ropsaus chilihiutaleita
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Asettele pestyt punajuuret suolapedille. Laita punajuuret uuniin n. 200 asteeseen noin tunniksi. Kokeile tikulla punajuuria ja ota ne pois uunista, kun tikku menee hyvin punajuureen.

Kuori punajuuret, ja lohko ne veneiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada punajuurille. Sekoita niin, että marinadia on tasaisesti punajuurilla. Peittele astia ja nostaa jääkaappiin vetäytymään.

Tarjoa fetajuuston ja rapean leivän kera.

kebakot

Kebakot kuuluvat nekin vakiorekisteriimme. Ohje on aikoinaan poimittu Aura Liimataisen peruskeittokirjasta. Jos on saatavilla lammasjauhelihaa, kannattaa käyttää sitä, mutta kyllä vähärasvainen naudan jauhelihakin toimii hyvin. Nämä kebakot ovat tiukkoja niin rakenteeltaan kuin maultaankin!

KEBAKOT

noin 500 g (lampaan) jauhelihaa
2 kpl kananmunia
0,5-1 kpl sipulia
1-2 kpl valkosipulinkynttä
2-3 rkl soijakastiketta
2-3 rkl hienonnettua tuoreyrttiä: timjamia, persiljaa, rosmariinia oman valinnan mukaan
0,5 dl korppujauhoja
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
chilihiutaleita maun mukaan

Hienonna sipuli, valkosipuli ja mausteyrtit. Sekoita kaikkia ainekset keskenään. Anna taikinan vetäytyä puolisen tuntia.

Muodostele taikinasta noin kahdeksan sukkulamaista pihviä. Nostele pihvit uunivuokaan tai pinnoitetulle uunipannulle. Kypsennä 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes kebakot ovat kypsiä. Kebakot voi tikuttaa kypsinä grillivartailla, jos haluaa.

olohuone_syyskuu2015

Vaikka aurinkoa ja lämpöä on riittänyt yltäkylläisesti, on syksy kuitenkin jo alkanut omine rutiineineen. Viime keskiviikkona meillä oli tämännäköistä, kun joka neljäsviikkoinen siivousaamupäivä oli takanapäin. Ihana LA8 ❤

Ja töitäkin on jo tehty kuukaudenpäivät. Arki on oikeastaan aika kivaa, voisipa sanoa vaikka ”ihmisen parhaaksi ajaksi”!