juustokakku_1_120

Heipparallaa, piiiiiitkästä aikaa! Vaput, äitienpäivät ja vaikka mitkä toukokuun tapahtumat ovat sujahtaneet ohi työn touhuissa. Onneksi on helatorstai ja aikaa raportoida kuulumisiamme, ja jakaa pari mielestäni kivaa ruokaohjettakin.

kihlajaismaljat

Aloitetaanpa iloisella perheuutisella: Herra R:n kuopus kihlautui huhtikuussa ja vappuna saimme nuorenparin meille vieraisille. Söpöläisten kunniaksi piti tietenkin nostaa pinkit kuohujuomamaljat. Suosittelen muuten tuota Lindauerin rose-kuohuviiniä, todella hyvää.

parsaa_hollandaise (7)

Kihlajaisateria aloitettiin parsalla ja hollandaise-kastikkeella. Pääruoaksi grillasimme entrecotet ja jälkkäriksi leipaisin New York Cheese Caken Kinuskikissan ohjeella.

juustokakku_alkup_k

Innoituksen juustokakkuun sain tästä tortusta. Istuimme iltaa jokunen viikkon sitten Hyvin Tärkeän Ystävämme luona, ja taitava emäntämme oli laittanut pöydän koreaksi. Huikeana jälkiruokana pääsimme siis maistelemaan mehevää, herkullista juustokakkua.

juustokakku_1p_k

Omani paistui inan liian tummaksi, mutta maku oli onneksi yhtä hyvä kuin kaimani kakussa. 

New York Cheese cake

Vinkki: Pohjan voileipäkeksit voi korvata gluteenittomilla digestive-kekseillä.

Pohja:

200 g täysjyvä-voileipäkeksejä (graham crackers)
150 g voita
4 rkl ruokosokeria

Täyte:

500 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
¾ dl perunajauhoja
4 munaa

Pinnalle:

200 g vadelmia
tomusokeria

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Peitä myös reunat leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku on helpompi irrottaa vuoasta ja siirtää tarjoilulautaselle.

Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimella. Sulata voi. Sekoita voisulaan keksimurska ja sokeri. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Notkista tuorejuusto vatkaimella. Lisää kulhoon ranskankerma, sitruunamehu ja ruokosokeri. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet ja sekoita muiden aineiden joukkoon. Yhdistä perunajauhot ja kuohukerma. Sekoita kunnes perunajauhot ovat liuenneet kermaan. Lisää seos täytteeseen ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Lisää lopuksi munat joukkoon yksitellen. Kaada täyte vuokaan.

Paista 175 asteessa noin tunti. Uunin pohjalle kannattaa laittaa alumiinifolio, sillä rasvaa saattaa tihkua vuoan raoista paistamisen aikana. Peitä kakun pinta foliolla, kun se on saanut vaaleanruskean sävyn.

Anna kakun jäähtyä. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Laita päälle vadelmia ja ripottele pinnalle tomusokeria.

vadelmat – Kopio (1280x1097)

Tämä ohje on suoraan Kinuskikissan sivustolta. En aivan oivaltanut, miksi perunajauhot ja kuohukerma piti sekoittaa keskenään, ja lisäksi tuo sanamuoto ”kunnes perunajauhot ovat liuenneet kermaan” on ihan huitulaa. Eivät perunajauhot liukene kylmään nesteeseen. Minä sain ainakin aikaan aikamoisen kitin. Kannattanee siivilöidä perunajauhot täytteeseen, tai niin ainakin aion itse seuraavan juustokakun kanssa toimia.

Mutta tuo varoitus rasvan tihkumisesta on paikallaan: kakkupohjasta todellakin sulaa voita. Uuniin kannattaa laittaa leivinpelti ja sille leivinpaperia, jotta rasvat saa siivottua vaivattomammin eikä käry koidu kovaksi.

Ja sitten vielä tärkeä tieto: kakku kannattaa leipoa ainakin päivää ennen tarjoilemista. Kakun rakenne asettuu kauniin silkkiseksi vetäydyttyään jääkaapissa ainakin vuorokauden. Melkeinpä parempaa kakku on kahden päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen :)!

savuahvenet

Sitten aivan toisenlaisiin tunnelmiin! Ennen kihlajaisateriaa nautimme nuorison kanssa vappuaterian, ja sen aloittivat savuahvenet. Voi taivas kuinka hyviä ne olivat!

Olemme Herra R:n kanssa päässeet tänä keväänä nauttimaan pariin otteseen Kuusistonsalmen ahveneista, kun ystävällinen Herra Kantaraadelmalainen on niitä meille sumpustaan tarjonnut. Maku palautti mielee lapsuuden keväät Kemiössä!

buffalo_chicken

Vappuaterian pääruokana meillä oli Buffalo Wings-tyyppisesti kypsennettyjä broilerin koipinuijia, bataattiranuja ja sinihomejuustokastiketta. Testasin ohjeen uudelleen eilen, ja nyt se on julkaisukunnossa. 

Tulisiivet

1,5- 2 dl vehnäjauhoja
1-2 tl merisuolaa
1 kpl valkosipulinkynsi raastettuna
n. 0,5 tl cayennenpippuria
1- 1,5 kg broilerin siipipaloja/reisipaloja
n. 1 dl voisulaa tai juoksevaa oivariinia
1 pll Tannisen Koukuttavan Tulista Siipisoosia

Mittaa vehnäjauhot ja mausteet muovipussiin.  Laita broileripalat muovipussiin ja pyörittele jauhoseoksessa niin, että lihapalat leivittyvät. Siirrä pussi jääkaappiin noin tunniksi.

Lämmitä uuni 225 C. Asettele broileripalat laakeaan uunivuokaan. Nosta vuoka uuniin ja paahda broileripaloja noin 30 minuutin ajan. Käännä palat ja jatka paahtamista noin 20 minuutin ajan. Ota vuoka

Levitä voisulaa kanapaloille ja kaada vuokaan siipisoosi. Nosta vuoka takaisin uuniin, laske lämpötila 175 C ja jatka kypsentämistä vielä puolisen tuntia.

Tarjoa tulisia siipiä sinihomejuustokastikkeen ja bataattiranujen kera.

Sinihomejuustokastike

2 dl creme fraichea
175 g Aura-juustoa tai muuta  sinihomejuustoa
merisuolaa mustapippuria myllystä
tilkka sitruunanmehua
ripaus sokeria

Sekoita ranskankerma ja sinihomejuusto keskenään. Kätevintä on murskata Aura-juusto haarukalla ja lisätä creme fraiche joukkoon vähitellen. Mausta ja tarkista maku. Anna makujen jääkaapissa noin tunnin ajan.

Bataattiranskalaiset

1 kg bataattia
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria, (savu)paprikajauhetta
korppujauhoja

Kuori bataatit ja leikkaa tasakokoisiksi suikaleiksi. Huuhdo kylmällä vedellä. Kuivaa hyvin ja levitä tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Sekoita öljyyn suola ja mausteet.  Hiero bataattisuikaleet öljyllä. Ripottele korppujauhoja suikaleille ja nosta 225 C uuniin. Kypsennä n. 30 minuutin ajan tai kunnes ranskalaiset ovat saaneet kauniin värin ja rapeutuneet.

habanerohillo1 (989x1280)

Aiemman version chilikastikkeen keitin itse, ja siihen sopi vanha tuttu Paholaisen hillo oikein hyvin. Kastike valmistuu sekoittamalla yhtä paljon hilloa ja sulatettua voita keskenään. Helppoa.

Vaan vielä helpompaa on tämä: löysin Tannisen Siipisoosin läheisestä Tammisillan Puutarhapuodista. Sinne kannattaa poiketa vihannesostoksille ja muutenkin. Myymälässä on tosi kiva valikoima paikallisia vihanneksia ja elintarvikkeita (Tannisen leivonnaisia myös) sekä kauniita koriste-esineitä. Esittelen oman hankintani myöhemmin. 

hummus_sardelli_leivat

Mitäpä muuta on touhuttu? No ainakin Henri Alènin uudesta keittokirjasta, ”Vuoden keittokirja” olen kokeillut muutamia ohjeita. Papu-tonnikalasalaatti oli loistavan hyvää samoin kikhernetahna, jota on näissä pikkuisissa paahtoleivissä. 

sardellipiirakka

Avatun sardellipurkin loput upotin ”henrialenvaikutteiseen” pizzapiirakkaan, jonka leivoin viime sunnuntaina, kun Herra R. kotiutui perinteiseltä kalareissultaan. Ja jälleen ilman kalan kalaa. Vaan oli ollut hauskaa kuitenkin, ja ehkäpä siksi tämänkaltainen pieni suolapala teki kauppansa 🙂

IMG_0984

Kalareissun aikana Arttu päätti lähteä maailmalle omin nokkineen. Juoksin karkulaisen perässä noin puoli kilometriä ja olin aivan henkihieverissä…

Eilen käytimme Artun Dogroomissa kauneushoidossa. Nyt on koirapojalla kesälookki. Punkkirokote täytyy vielä käydä otattamassa ennen kesää ja lomaa.

purjevene1

Kevään eteneminen tuntuu pysähtyneen miltei täysin. Kylmää on kuin r- – -än he- – – -ssä. Sadetta on saatu aivan riittämiin. Parvekkeelle olemme jo laittaneet kesäkalusteet, mutta ei siellä tarkene istua. Terassilla sama tilanne. Vaan onpa joku reipas jo laskenut purjeveneensä vesille! Hrr, täytyy olla viileää puuhaa…

Mitä muuten pidätte neoista belliksistä? Aikas terhakat, vai mitä? Buaahhaaa, ne ovat Ikeasta ja tekokukkia. Sopivat meikäläisen viherpeukalolle…

Tämmöistä tänne kuuluu. Toukokuu taitanee kulua työn merkeissä, mutta toivottavasti ehdin vähän useammin piipahtaaman blogosfäärissäkin. Kuulemiin tällä erää!

6 kommenttia artikkeliin ”Tulisia siipiä ja viileää juustokakkua (ja vähän sitä-sun-tätä…)

 1. Kiva kuulla teistä ja juustokakku maistuisi nam! Suosittelen muuten kokeilemaan Isakssonin Tacokastiketta joka on nimestään poiketen enemmän mielestäni paholaisen hillo- sarjaa. Nam grillatun kanan kanssa, esim. Jos ajelee Korppoossa on Wattkastin saarella myymälä, herkullisia tomaatteja ilmeisesti ei eu- kokoa, korianteria ym sekä tätä. Oikein aurinkoisa kevätpäiviä ja sitä lämpöä jota kaikkki kovasti kaipaamme.

  1. Kiitos soosivinkistä, täytyykin pitää silmät auki. Tammisillassa myydään juuri noita Isakssonin tomaatteja, ovat ihania 😋!

   Lämpimämpää keliä saisi kyllä jo tulla, ei innosta tämä kylmyys oikein mihinkään. Kivaa kevättä teillekin!

 2. Heippa,Hahahaaa,vieläkin naurattaa loppuosa ”sitä sun tätä”:):):)…Ihana blogi sinulla ja kuvat upeita unohtamatta ihanat ruoka/leivontaohjeet.Kiitos niistä:):)

 3. Oho, huomasin vasta nyt tän postauksen!
  Oli kyllä taas niiiin huippuruuat! Ja paljon parempi kihlajaisateria, kuin ravintolassa Köpiksessä! 🙂
  Kiitos vielä siitä siis!

Comments are now closed.