pienet_ricottapiiraat1 (1280x853)

Hyvää alkanutta vuotta 2015! Tulkoon siitä onnellinen meille kaikille. Vuosi pyörähti käyntiin töitä tehden, mutta on täällä ehditty vähän leipoakin. Pienet piirakat ovat ihan parhaita iltaa istuville viininlipittelijöille.

pienet_ricottapiiraat3_p

Pikkupiiraset valmistuvat kätevästi ihanasta Kelovee-kaupasta saamallani Friand-pellillä, jolla olen leiponut juuri noita makeita kakkusia. Varmasti molemmat leivonnaiset onnistuisivat muffinipellilläkin, sillä näiden metallisten paistopeltien kanssa ei voi epäonnistua. Ne paistavat tasaisesti ja kunhan muistaa voidella vuoan, leivonnaiset myös irtoavat hyvin.

Ohje on muistaakseni Kotiliedestä, mutta lisäsin pinaattien joukkoon basilikaa. Sopii täydentämään makua 🙂

Pienet ricottapiiraset

pohjataikinaan:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl emmental-juustoraastetta
0,5 dl parmesaaniraastetta
n. 0,5 dl vettä

täytteeseen:
n. 200 g tuoretta pinaattia
ryöppäämiseen vettä ja ripaus suolaa
250 g ricottajuustoa
2 kpl kananmunaa
0,5 dl kermaa
0,5 dl parmesaaniraastetta
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
0,5 tl muskottipähkinää

vuoan voiteluun: voita

Valmista pohjataikina: mittaa monitoimikoneen kulhoon voi, vehnäjauhot ja molemmat juustoraasteet. Jauha murumaiseksi massaksi. Lisää vesi ja sekoita taikina sileäksi. Pakkaa taikina leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin. Anna vetäytyä noin puolen tunnin ajan.

Huuhtele pinaatit ja poista tarvittaessa kova lehtiruoti. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja ryöppää pinaatit. Kaada siivilään, valuta, purista kuivaksi ja hienonna pinaatit. Sekoita ricottajuuston joukkoon kananmunat, kerma, parmesaaniraaste, hienonnettu tuore basilika ja mausteet. Lisää lopuksi pinaatit.

Painele taikina voidellun friand- tai muffinipellin koloihin. Lusikoi täyte taikinapohjille. Nosta pelti uuniin ja paista pikkupiiraita noin 15 minuutin ajan tai kunnes piiraisiin tulee kaunis paistoväri. Ota vuoka uunista, anna sen levätä hetki ja kumoa sitten lämpimät piirakat leivinritilälle.

pienet_ricottapiiraat2 (1280x886)

Täytteeksi sopisi myös kylmäsavuporo-paprika-emmental-sipuli-seos. Tai aivan perinteinen savukinkku-paprika-emmental.

Vaan meillepä palasi talvi taas – noin viikon vesisateen ja mustuuden jälkeen. Tämä joulunaika on kyllä ollut varsinaista arjen ja juhlapyhien sekasotkua. Onneksi ylihuominen loppiainen katkaisee epänormaaliuden ja päästään taas palaamaan arkirytmiin. Reikäleipiin ja härkäviikkoihin! 

4 kommenttia artikkeliin ”Pinaattipiirakat

  1. Ja taas jotakin, jota pitää kokeilla! Ja ehdottomasti sen basilikalisäyksen kanssa.

    Ihan samaa mieltä muuten, että vuodenvaihteen aikoihin menivät arki- ja juhlapäivät suloisesti sekaisin. Tuntui, että elin reilun viikon jatkuvasti väärää viikonpäivää. Nyt vasta alkavat olla systeemit selkeitä. Ehkä.

Comments are now closed.