flygande_jacob_2

Rouva Raadelman nuoruudessa kaikki hieno tuli Ruotsista. Selailin joskus kirjakaupassa Allt Om Mat-lehteä (en tietenkään voinut ostaa tyyriin hinnan vuoksi) ja kadehtien ihailin ruokajuttujen kepeää tyylikkyyttä. Flygande Jacob-niminen ruoka kummastutti ja houkutti samanaikaisesti. Mutta voih: grillattu broileri oli tuohon aikaan luksustuote eikä olisi voinut kuvitellakaan, että siitä olisi tehty vielä kalliimpaa ruokaa kermavaahdon, chiliketsupin, pekonin ja maapähkinöiden kanssa. Vaan nytpä tein, melkein 40 vuotta ensikontaktista!

allt_om_mat_1976

Innoituksena oli tämä kuva, joka löytyi vastikään Allt Om Matin verkkosivuilta. Huvittavinta on se, että ingressissä kehutaan ruokaa edulliseksi!

Lentävä Jaakoppi on saanut nimensä yläkuvan Jacobsson-nimiseltä herrasmieheltä, joka kuulemma toimi lentorahtitöissä. Alkuperäisohje on isohkonpuoleinen:

Flygande Jacob
(8 annosta)

4 kpl kokonaista grillattua broileria
1 tl italialaista salaattimaustetta (? jätin itse pois)
4 – 5 kpl banaaneja
4,5 dl kuohukermaa
2 – 2,5 dl chiliketsuppia
1 pkt pekonia (n. 150 g)
1 dl maapähkinöitä (paahdettuja ja suolattuja)

Lisäksi: riisiä ja vihersalaattia

Irrota grillatuista broilereista lihat luista. On makuasia, jättääkö mausteista nahkaa paloihin, itse jätin osaan. Paloittele lihat suupalankokoisiksi kuutioiksi ja lado voideltuun uunivuokaan. Mausta salaattimausteella tai pyöräytä mustapippuria myllystä.

Kuori banaanit ja leikkaa ne noin senttimetrin paksuiksi levyiksi: puolita ja leikkaa soiroja. Asettele banaaniviipaleet broilerinpalojen päälle.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja mausta chiliketsupilla. Levitä seos banaanien pinnalle. Nosta vuoka 225 C uuniin ja kypsennä noin 20 minuutin ajan.

Paahda sillä välin pekoni rapeaksi paistinpannulla.

Ota vuoka uunista ja levitä paistoksen pinnalle murusteltu, rapea pekoni sekä suolapähkinät. Tarjoa Lentävä Jaska riisin ja raikkaan vihersalaatin kera.

flygande_jacob_1

Hyvää se oli, vaikka skippasin italialaisen salaattimausteen. Banaanit muuttuvat kermapeitteen alla hauskan geelimäisiksi. Pekonin rapeus, banaanin pehmeys, lievä chilin maku ja mehevät broileripalat muodostavat kivan kokonaisuuden. Herra R. suhtautui inasen epäileväisesti Lentävään Jaskaan, mutta ihastui siihen ikihyviksi.

Ja sopisihan tuo nyt Halloween-juhlintaankin värinsä puolesta.

IMG_0912

Kurpitsa odottaa jo parvekkeella, ja aionkin nyt siirtyä kaiverrushommiin.

Easter card

 

Oikein rentouttavaa viikonloppua, pyhäinpäivää ja lokakuun viimeistä perjantaita! 

8 kommenttia artikkeliin ”Lentävä Jaakoppi – klassikko 1970-luvulta

  1. Hahaa, mainio juttu. Ja ihanaa kun linkkasit tuon vanhan jutun. Olenkin miettinyt, että mahtaako kukaan muu kokata tätä Suomessa kuin minä. Mulle homma tosin on aika uusi tuttavuus eli vain yhden parisuhteen ikäinen:o)

  2. Huh sentään! Kuulostaa todella oudolta yhdistelmältä tuo broileri ja banaani. Melkein puistattaa, mutta varmasti taattua haluviinisapuskaa.

  3. Ihanaa, että jollain muullakin on lentävän Jaakopin kokemuksia yli 40 vuoden takaa. Äitini vierasruoka oli useasti tämä kyseinen herkku. Itse virittelin oman versioni muutamia huosia sitten. Sellaiset omaan nuoruutenn liittyvät ruuat kirvoittavat muitakin kivoja muistoja nykyaikaan.

    1. Hauskaa kuulla, että Lento-Jaska on tuttu sinullekin! Tämä oli todellakin vierasruoan maineessa, mikä voi nykypäivänä tuntua aika erikoiselta. 1970-luvulla grillattu broileri oli harvinaista herkkua 🙂

  4. Meillekin rantautui tämä resepti Ruotsiin muuttaneilta sukulaisilta parikymmentä vuotta sitten. Aivan mahtavaa ruokaa, ei terveellisemmästä päästä tosin. Monet ovat epäilevästi maistaneet ruokaa ja ihastuneet makuun.
    Itse lapsena ihastuin kanabanaanipizzoihin Ruotsissa niin paljon että laitoin banaania Saarioisten kinkkupizzojen päällekin.
    Vaikka kanaan yhdistetään monesti hedelmiä silti välillä joitain oudoksuttaa tämä yhdistelmä. Meidän perheeseen se on kuulunut aina.

Comments are now closed.