kahvikehrat1 (1280x776)

Tästä pullaohjeesta voisi sanoa, että yleisön pyynnöstä tai siitä huolimatta! Entiset oppilaani kävivät somekeskustelua kahvikehrätaikinasta, ja lupasin julkaista oman ohjeeni. Olkaapa siis hyvät: sunnuntaipullana kahvikehriä :)!

kahvikehrat2 (1280x1026)

Kahvikehrät voi valmistaa ihan tavallisella pullataikinaohjeella, mutta käsittääkseni niissä on alunperin käytetty kylmätaikinaa eli nypitty rasva jauhoaineksiin ja sitten lisätty kylmään nesteeseen liuotettu hiiva.

Yleensä kahvikehrätaikinassa ei ole kardemummaa, mutta itse pidän sen mausta niin paljon, että lisäsin rippusen tähänkin ohjeeseen.

Täyte lienee kaikilla samanlainen eli vaniljalla maustettua voi-tomusokeriseosta. Ehkäpä täytteeseen voisi kokeilla vaniljanmakuista tuorejuustoakin?

Valmistin oman taikinani monitoimikoneessa, jossa valmista tuli joutuisasti. Nopsasti tämä taikina valmistuu myös käsivoimin.

Kahvikehristä olisi pitänyt tehdä pienempiä kuin kuvassa olevat, mutta en nyt jaksanut värkkäillä enempää. 

Kahvikehrät

(n. 24 kpl)

6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa
150 g voita
0,75 dl kylmää maitoa
50 g hiivaa
2 kpl kananmunaa

täytteeseen:
100 g voita

100 g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria

voiteluun ja pinnalle:
kananmunaa ja raesokeria

Mittaa jauhot, sokeri, suola ja kardemumma monitoimikoneen kulhoon tai leivontakulhoon. Lisää voi ja jauha ainekset sekaisin. Jos teet taikinan käsin, nypi voi kuiviin aineisiin.

Mittaa kannuun maito, ja liuota siihen hiiva. Lisää kannuun kananmunat, sekoita niiden rakenne rikki. Kaada maitoseos jauhoseokseen ja jatka jauhamista monitoimikoneella. Jos teet taikinan käsin, kaada maitoseos jauhoseokseen ja sekoita taikina nopeasti, vähän vaivaten tasaiseksi.

Nosta taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Peitä se leivinliinalla. Valmista täyte: sekoita huoneenlämpöiseen voihin tomu- ja vaniljasokerit.

Kauli taikinasta suorakaiteenmuotoinen, tasapaksu levy. Levitä täyte taikinalevylle. Kääri se rullaksi. Leikkaa rullasta muutaman senttimetrin paksuisia palasia. Nosta ne paperivuokiin ja leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

Pietä leivonnaiset leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 225 C. Voitele kahvikehrät kananmunalla, jonka rakenne on vatkattu rikki. Ripota leivonnaisille raesokeria. Paista kahvikehriä noin 15 minuutin ajan tai kunnes ne saavat kauniin ruskean paistopinnan.

kahvikehrat3 (1280x967)

Mureita olivat! Kahvikehrät sopivat hyvin pakastettaviksi, ja taidanpa tehdä niin itsekin.

raadelma_070914 (1280x921)

Raadelmassa on todella kesäistä, mutta melkoisen kosteaa. Usvan näkee kuvastakin. 

Meillä vietetään rauhallista viikonloppua. Herra R. lähti tovi sitten laulamaan Turkuun ja me Artun kanssa hissuttelemme kotosalla. Mukavaa sunnuntain jatkoa teille kaikille!

6 kommenttia artikkeliin ”Sunnuntaipullat = kahvikehrät

  1. Mikäs sen parempaa kuin päiväkahvit kunnon leivonnaisen kera. Kokkipoika leipoi viime sunnuntaina korvapuusteja ja hyviä olivat. Koulussa tekevät pullataikinan aina veteen, itse olen aina tehnyt taikinan maitoon ja ajatellut, ettei pullasta voi tulla hyvää veteen leivottuna. En kyllä huomannut mitään eroa. Tai taisi ne pojan tekemät olla parempia ;o). Mulla on mennyt tämä pävä eilisen sienisaaliin käsittelyssä. Tatteja löytyi niin, että oli pakko tehdä metsässä päätös jättää punikkitatit pomimatta ja keskittyä herkkutatteihin. Nyt on sitten pakkasessa ja kuivattuina herkkua talven varalle. Ja nautittiin sitä myös tattikastiketta keitettyjen perunoiden ja jauhelihapihvien kera.

    1. No huhhuh, mikä sienisaalis! Varmasti ihanaa saada metsästä ”lahjoja”. olen ihan toivoton sienien suhteen, kun en tunne niitä. Kateeksi käy silti 🙂

  2. Vajaa desi nestettä, lienee mittayksikkövirhe?

  3. Tatteja löytyy niin paljon kuin viitsii kotiin kantaa. En ole itsekään ennen moisia tattisaalita saanut, vaikka olen samoissa metsissä liikkunut. Kantarellit ovat olleet tänä syksynä ainakin minulta vielä piilossa. Sun täytyy kouluttaa Artusta sienikoira ;o)

    1. Siinäpä hyvä ajatus, Arttu sieneen :)! Meidän ”sienimetsämme” on toistaiseksi ollut Turun kauppatorilla. Parit kantarellimuhennokset on jo nautittu.

Comments are now closed.