ksavu_parsapiirakka1 (1280x857)

Jatkan muistelulinjaani, kun vauhtiin pääsin tuon edellisen pläjäyksen avulla. Olimme aikoinaan veljeni kanssa oppimassa englantia Sussexissa, Etelä-Englannissa. Asuimme perhemajoituksessa, jossa ”englannin-äitimme” Patricia oli innokas kokkailija. Ihmettelin, miksi suunnilleen kerran viikossa lounaamme oli jonkin sortin piirakka. Ratkaisu on helppo: quicheen saa upotettua hyvän määrän erilaisia tähderuokia.

ksavu_parsapiirakka2 (1280x837)

 

Kun siis eilen setvin jääkaappiamme viikonlopun jäljiltä, osui käsiini nippu parsaa ja paketillinen kylmäsavulohta, josta olisi viimeinen käyttöpäivä umpeutumassa pikapuoliin. Juustohyllyllä seikkaili jos jonkinlaisia kulmapaloja, oli parmesaania, emmentaalia ja kermajuustoa. Näistäpä saisi aikaan parsa-kylmäsavulohipiirakan. 

Juustoa käytin jo piirakan pohjataikinaan, koska mielestäni ei haittaa lainkaan, että pohjakin maistuu hyvältä jo sellaisenaan. Taikinasta tulee muuten todella helposti muotoutuvaa pienellä juustolisällä.

Parsa-kylmäsavulohipiirakka

(n. 6 annosta)

pohjataikinaan:
4,5 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1,5 dl juustoraastetta (esim. emmental)
0,75 dl parmesaaniraastetta
n. 0,75 dl kylmää vettä

täytteeseen:
n. 200 g tuoretta parsaa (n. 350 g puhdistamatonta parsaa)
vettä, suolaa ja ripaus sokeria parsan kypsentämiseen
n. 200 g kylmäsavustettua kirjolohifileetä, esim. Piipanojan
n. 1 dl hienonnettua tilliä
3 dl kermaa
3 kpl kananmunia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl juustoraastetta (esim. emmental)
1 rkl sitruunankuoriraastetta
n. 1 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta

Valmista ensin pohjataikina: mittaa jauhot, voi ja juustoraasteet monitoimikoneen kulhoon tai sekoitusastiaan. Nypi ainekset sekaisin tai jauha ne keskenään koneella. Lisää vesi ja sekoita taikina sileäksi. Kauli taikinasta vajaan senttimetrin paksuinen levy. Nosta taikinapohja paistosvuokaan ja tasoita reunat. Peitä taikina tuorekelmulla tai vastaavalla, ja nosta vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Huuhtele parsat ja katkaise niistä kuivahtaneet tyvet. Kypsennä parsat puolikypsiksi kiehuvassa, suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Valuta parsat ja jätä odottamaan. Jos parsat ovat paksurakenteisia, ne kannattaa paloitella.

Poista kylmäsavukirjolohifileestä nahka ja kuutioi kala.

Yhdistä kerma, kananmunat, tuorejuusto, juustoraaste ja mausteet.

Kuumenna uuni 200 C. Ota taikinavuoka jääkaapista, pistele pohja haarukalla. Lado taikinapohjalle parsat, kalapalat ja tilli. Kaada kerma-juustoseos vuokaan. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä sitä noin puoli tuntia.

Tarjoa haaleana. Viileä valkoviini ja raikas salaatti täydentävät aterian.

ksavu_parsapiirakka3 (1280x795)

Tässä vielä vähän Photoshoppia saanut kuva piirakasta. Kivasti pullistui täyteosio raw-kuvaa käsitellessä!

parsa

Tämän kevätkauden parsat on syöty. Tai siltä ainakin tuntuu juuri nyt, ja siksi kai tuo nippu oli jäänyt jääkaappiin pyörimään. Varhaisperunoita olemme jo maistelleet ja hyviksi havainneet niin Timot, Swiftit kuin Arielitkin. Siikliä odottelemme. Ihanaa tällainen yltäkylläisyyssesonki 🙂