pitsa_tipo000_metsu_sinihomejuusto2 (1280x853)

Hyvän kotonavalmistetun pizzan salaisuus on kiusannut Rouva Raadelmaa jo piiiiiiiiiiiiiiiiiitkään. Luulin jo kerran, että hyvän pohjataikinan ohje on hallussa, mutta ei. Sekin alkoi tympiä. Löydettyäni ”aidot” pizzajauhot alkoivat uudet kokeilut. Tadaa, taas kerran: parasta pizzaa kotikonstein!

tipo000jauhot (1212x1280)

 

Tipo 00-jauhot osuivat käsiini, kun poikkesin keväällä Heirolin myymälään Turun Kauppiaskadulla. Olin joutua siellä hulluuden valtaan muutenkin, koska kauppa oli täynnä toinen toistaan ihanampia valkoisia astioita :), ne kun ovat suuri heikkouteni. Heirolilla oli pizzajauhojen lisäksi kiva valikoima erikoisempia säilykkeitä, öljyjä sun muuta, joten täytynee tehdä uusi ostosmatka jauhovaraston huvettua. Tämä ei muuten ole mikään maksettu mainos!

Mutta siis noista jauhoista. Olin toki lukenut todella hienoksi jauhetuista tipo 00-pizzavehnäjauhoista, mutta en ollut niitä missään nähnyt. Ilmeisesti Lidlistä voisi löytyä? Selasin hakukoneiden ohjevalikoimaa ja kokeilinkin yhtä jokin aika sitten. Lopputulos ei miellyttänyt, ja muistaakseni taikina oli hankala käsitelläkin. 

Viime sunnuntaina alkoi kuitenkin tehdä mieli pizzaa, ja tällä ohjeella taikina onnistui mielestäni loistavasti. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, jauhoja on tuplatilavuus nestemäärään nähden, mutta hiivaa ehkä inan vähemmän kuin tavallisesti. Lämmin sää edisti osaltaan kohoamista. Lukemat ulkolämpömittarissa kun olivat Italian luokkaa, + 30 C.

Kuohkea ja rapea pizzapohja

3 dl kädenlämpöistä vettä
n. 10 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 7 dl tipo 00- jauhoja
n. 0,5 dl hyvää oliiviöljyä

Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää sokeri, suola ja 6 dl vehnäjauhoja. Käynnistä yleiskone ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää oliiviöljyä ja tarvittaessa jauhoja. Jatka vaivaamista niin pitkään, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja, jos mitään ei tunnu tapahtuvan. Vaivausaika on noin kymmenen minuuttia.

Kohota taikinaa leivinliinalla peitettynä, vedottomassa paikassa ainakin tunnin ajan.

Jaa taikina kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä kolmeen osaan. Pyöritä taikinapaloista pallot. Anna niiden kohota vielä hetki leivinliinan alla.

Laita pizzakivi uuniin ritilälle, uunin alatasolle. Kuumenna uuni 250 C.

Kauli taikinapallo noin senttimetrin paksuiseksi levyksi. Nosta levy ruoanlaittoarkille. Levitä pizzapohjalle haluamasi täytteet. Siirrä pizza uuniin pizzakivelle. Kypsennä 10 – 15 minuutin ajan.

pitsa_tipo000_frutti_di_mare (1280x845)

Tästä näkyy pizzapohjan rakenne hyvin: se on kuohkea, mutta rapea.

Pizzakivi on muuten aivan korvaamaton!  Se on hankittu toisesta huippuihanasta keittiötarvikekaupasta eli Keloveestä.  Settiin kuuluu myös oivallinen pizzaleikkuri, joka toimi tässä pizzapohjassa ihan kybällä.

Pizzan täytteinä meillä on  yleensä ollut jotakin salaminkaltaista, ja niin nytkin. Herra Raadelman pizzaan päätyi myös Aura-juustoa ja kuutioitua nektariinia. Omaan pizzaani halusin kokeilla frutti di marea, ja niinpä tuoretomaattikastikkeen päälle ladoin öljyyn säilöttyä tonnikalaa, sulatettuja pakastekatkarapuja, sinisimpukoita tölkistä ja muutaman anjovisfileen. Pinnalle vähän chiliä ja runsaskätisesti mozzarellaraastetta. Aah.

basilika-ja_tomaatti (2)

Tuoretomaattikastiketta olen kokeillut pizzaan jo muutaman kerran. Nyt, kun kotimaisten tomaattien kilohinta alkaa olla siedettävä, raaskii niitä jo käyttää tällaiseenkin tarkoitukseen.

Tuoretomaattikastike
(kolmea pizzaa varten)

n. 6 kpl kypsää tomaattia
reilusti tuoretta basilikaa
1-2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
liraus hyvää oliiviöljyä

Kuutioi tomaatit ja laita ne valumaan siivilään. Siirrä valutetut tomaatit sekoituskulhoon, kun nestettä on irronnut reilusti. Mausta tomaatit ja lisää seokseen liraus oliiviöljyä. Levitä pizzapohjalle ja lado pinnalle omat suosikkitäytteesi.

pitsa_tipo000_metsu_sinihomejuusto (1280x947)

Näillä mennään taas seuraavaan pizzaversioon. Usein kyllä tuntuu siltä, että paras pizza on sittenkin paikallisesta Pizza Linestä kotiinkuljetettu pizza, joka riivitään pahvikotelosta suurina soiroina ääntä kohti 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Pizzakokeilujen tulos

  1. Taas yksi lisää pakollisten kokeiltavien joukkoon! Meillä tykätään pizzasta ja olisi hauska testata tällaisen spesiaalijauhon vaikutusta lopputulokseen. Hmmh ja hmmh. Täytyypä katsoa, löytyykö lähiseuduilta vai pitääkö tilata vaikka amazonin kautta. Pizzakivi on jo olemassa!

Comments are now closed.