lasse_1 (865x1280)

Vastaus on helppo: valmistan lasagnen Perjantaikokin Maija-vaimon ohjeella. Kannattaa kokeilla!

lasse_2 (1280x888)

Perjantaikokki Petri Hollmén, joka nykyään asustelee Sveitsissä, mutta on kotoisin Kaarinasta (tai niin luulen), on mitä mainioin kirjoittaja ja kokkailija. Lasagnen ohje on vuosien takaa, ja mikä mainiointa, Hollmén mainitsee  jo silloin Mutti-merkkisestä tomaattimurskasta. Sitä olen siis itsekin käyttänyt vuodesta 2009, joten oli huvittavaa seurata Henri Alénin Mutti-keissin syntymistä.

Viimeisimmät lasagneni olen rakennellut tuorepastasta, kun niiden valikoima lähimarketissa on laajentunut. Tuorelassesta tulee selkeästi mehevämpää kuin kuivatuista levyistä valmistetusta. Tämä on iso plussa, sillä lasagne on suunnilleen ainoa ruokalaji, jota pakastan ja joka tulee pakastimesta syötyäkin. Viimeksi tällä viikolla Herra Raadelmasta sulatti itselleen annoksen herkkua, eikä kehuilla ollut rajaa.

Muutaman pikkuisen oman kädenjälkeni rouva Hollménin reseptiiin olen jättänyt. Mielestäni tilkka punaviiniä jauhelihakastikkeessa ja pieni muskottipähkinälisä valkokastikkeessa parantavat makumaailmaa.

Lasagne á la Maija

jauhelihakastikkeeseen:
2 rkl rypsiöljyä
700 g (naudan vähärasvaista) jauhelihaa
puoli pakettia pekonia (n. 4 viipaletta)
1 kpl (iso) sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
3 tlk tomaattimurskaa (mielellään Muttia)
1tl sokeria
merisuolaa ja mustapippuria
ripaus cayennepippuria
pieni tilkka punaviiniä

valkokastikkeeseen:
4 rkl voita (n.50g)
4 rkl jauhoja
1 litra kevytmaitoa
merisuolaa ja viherpippuria
ripaus muskottipähkinää

lisäksi:
1 paketti kuivattuja lasagnelevyjä tai 2 pkt tuorepastaa à 250 g
2 pussia mozzarellaraastetta lasagnelevykerrosten väliin ja päälle. Juustoa ei turhaan kannata lisätä bechameliin, tulee venyvää liisteriä.

Laita pannulle rypsiöljy, pilkotut sipulit ja pilkottu pekoni kun pannu on lämpenemässä. Kuullota kaikkia hetki pannun ollessa kuuma ja lisää jauheliha. Lisää tässä vaiheessa suolaa ja pippuria jauhelihan sekaan, jotta mausteet imeytyvät lihaan.

Kun jauheliha on kypsynyt, lisää tomaattimurska ja muut mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä samalla kun valmistat valkokastikkeen.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot voimakkaasti sekoittaen. Tämän jälkeen lisää pienissä erissä maitoa seoksen joukkoon reilusti sekoittaen. Muista sekoittaa maitoa pienin väliajoin, jotta se ei pala pohjaan. Kun kaikki maito on kattilassa lämmitä seosta niin, että se kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä, mutta muista sekoittaa vielä jonkin aikaa, koska kattilan pohja on edelleen kuuma. Mausta suolalla ja viherpippurilla.

Sitten aloitetaan lasagnen kokoaminen. Laita pohjalle jauhelihakastiketta. Päällystä levyillä ja lisää kerros jauhelihakastiketta. Tämän päälle valkokastike ja juustoraaste, sitten taas levyjä ja uusi kerros jauhelihakastiketta. Jatka kerrostamista kunnes vuoan reunat tulevat vastaan ja lopeta kerrostelu niin, että viimeiseksi tulevat levyt, joiden päällä on valkokastike ja juustoraaste. Paista 200 C uunissa 30 – 40 minuutti. Jo haluat maltillisesti ruskistuneen lasagnen, peitä vuoka leivinpaperilla ja alumiinifoliolla kypsentämisen alkuvaiheessa. Poista peite noin 20 minuutin kuluttua ja jatka paistamista.

basilika-ja_tomaatti (2)Ja koska olen suuri basilikan ystävä, lisään vielä annokseen sitä. Ja aika usein kasvislisäkkeenä on tomaattia.

??????????????????????????

 

Voi että, kuinka huikeaa oli taas viikon tauon jälkeen päästä vihannesten kimppuun! Kävin eilen kaksivuotishuollossani eli kolonoskopiassa, enkä sen vuoksi saanut syödä siemeniä sisältäviä kasviksia tai marjoja. Eipä uskoisi noita vieroitusoireita, kun en itseäni erityisen ”terveellisesti” syövänä edes pidä. Pahiten rassasi kuitenkin ruisleivän jättäminen pois ruokavaliosta.

Vaan nytpä on ohitse tuo piina. Täytyy muuten kehua Turunmaan sairaalaa, jossa sain ensimmäisen kerran esilääkityksen. Jopa kannustivat siihen. Olinkin sitten enimmän osan eilisestä pöllyssä, uusi kokemus!

Ja sitten seuraa melkein paras osuus tuosta reippaudesta: aloitamme tänään Herra Raadelman kanssa talviloman. Ai että! Hiihtämään emme lähde, mutta pihatöihin kyllä. Tänään tulee neljä suursäkillistä maa-ainesta, jolla kohennamme alapihaa. Luvassa on nurmikon huoltoa ja rajausta, kivien levittämistä terassin reunalle, ikävien lamokasvien poistamista ja uusien, terhakampien istuttamista. Ja vaikka mitä muuta, jota emme ole vielä päättäneet.

Joten näkemiin ja kuulemiin, raadelmalaiset vetäytyvät lomille!

 

2 kommenttia artikkeliin ””Lasse, Lasse liten” eli kuinka valmistan parhaan lasagnen?

  1. Hyvää lomaa, älkää laiminlyökö kunnon nesteytystä ja muistakaa venytellä 🙂

Comments are now closed.