rieskakku_kukat_taustalla_lahi (970x1280)

Rieskasta on moneksi – vaikkapa voileipäkakun pohjaksi! 

Voileipäkakku kuulostaa jotenkin kulahtaneelta: mieleen tulee vuosikymmenten takaiset lakkiaiset majoneesikuorrutteisine kakkuineen. Tuorejuustoja ei ollut saatavilla, joten täysrasvainen majoneesi oli suunnilleen ainoa vaihtoehto kakun pinnoittamiseen. Muistelen valmistaneeni ensimmäisen voileipäkakkuni täytteet ja kuorrutteet maitokastikepohjaan, johon sekoitettiin voita. Hmm. Kammottavaa.

Tuorejuustojen valikoima on viime vuosina moninkertaistunut niin makuvaihtoehtojen kuin rasvapitoisuuksien osalta. Nyt voileipäkakku syntyy kepeämmistä aineksista ja maistuu paitsi juhlakahvipöydässä myös pikkusuolaisena niin iltapalana kuin aterian alkuruokanakin.

Rieskakakku on perinteisiä vuokaleipäkakkuja helpompi vaihtoehto, sillä leipäkerrokset ovat jo valmiiksi ohuita. Täytteitä ja makuaineita voi vaihdella vaivattomasti ja oman maun mukaan.

Voileipäkakku kannattaa valmistaa päivää ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua ja kakun rakenne asettua. Ja mikäpä sen kätevämpää vaikkapa pääsiäisateriaa ajatellen: ruoanvalmistustyöt voi jakaa useammalle päivälle ja lievittää kokkaajan stressiä, kun alkuruoka odottaa jääkaapissa enää koristeluaan.

rieskakku_3_ehja (1280x891)

Rieskakakku

(n. 6 annosta)

4 kpl isoja perunarieskoja

täyte- ja kuorrutusseokseen:
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

kananmunatäytteeseen:
n. 2 dl täyte- ja kuorrutusseosta
3 kpl kypsää kananmunaa
2 dl raejuustoa
suolaa ja mustapippuria myllystä

kylmäsavulohitäytteeseen:
n. 2 dl täyte- ja kuorrutusseosta
200 g ruohosipulituorejuustoa
n. 200 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia
suolaa ja mustapippuria myllystä

pinnalle: kylmäsavustettua kirjolohta, tilliä
Valmista ensin täyte- ja kuorrutusseos: vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto kermavaahtoon. Jaa täyte- ja kuorrutusseos kolmeen osaan. Siirrä kuorrutukseen käytettävä osa jääkaappiin odottamaan.

Valmista kananmunatäyte: keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja hienonna kananmunat. Sekoita kananmunamurska ja raejuusto täyte- ja kuorruteseoksen kolmasosaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Valmista kylmäsavulohitäyte: sekoita täyte- ja kuorrutusseoksen kolmasosaan maustettu tuorejuusto. Hienonna kylmäsavukirjolohi, tilli ja ruoho- tai kevätsipulit. Sekoita ne kaikki tuorejuustoseokseen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Levitä yhdelle rieskoista puolet kananmunatäytteestä. Paina sen päälle toinen rieska, ja levitä sille kylmäsavulohitäyte. Nosta sen päälle kolmas rieska, ja levitä sille loppuosa kananmunatäytteestä. Paina viimeinen rieska päällimmäiseksi.

Kääri rieskakakku leivinpaperiin ja alumiinifolioon. Nosta kakku jääkaappiin ja anna sen vetäytyä ainakin tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään. Kakun päälle voi asettaa kevyen painon, jotta kerrokset kiinnittyvät toisiinsa.

Ota rieskakakku pois kääreistään ja nosta tarjoiluvadille. Levitä viimeinen täyte- ja kuorruteseoksen kolmasosa kakun pinnalle ja reunoille. Koristele rieskakakku kylmäsavulohella ja tillillä. Tarjoa kahvipöydässä pikkusuolaisena tai leikkaa rieskakakusta viipaleita ateria alkupalaksi.

Vinkki! Vaihda kylmäsavulohi kylmäsavustettuun poronpaistiin, katkarapuihin, palvikinkkuun tai muuhun makuaineeseen.

 

rieskakku_2_avattu (1280x860)

Tervetuloa huomenna perjantaina 4. huhtikuuta 2014 maistelemaan rieskakakkua Turun Citymarket Länsikeskukseen klo 14.  ja klo 16. Olen nyt viimeisen kerran mukana Turun Sanomien Ruoka-blogitapahtumassa. Viimeinen blogipäivitys on julkaistu hetki sitten. Sen pituinen tarina se!

Täällä ”emoblogissa” elämä jatkuu entisellään. Tulossa on perinteisten uuniruokien reseptejä – lasse ja maksalaatikko – sekä kertomus ritarillisesta ateriasta. Kuulemiin!

EDIT 4.4.14: oli pakko taas palauttaa kommenttilootaan hyväksymiskäytäntö, kun joku neuvokas taho lähetti yli 50 spammia…

10 kommenttia artikkeliin ”Rieskasta kakkua

 1. Harmi että TS loppuu mutta onhan aina (kuulemma) niin että kun yksi ovi sulkeutuu niin toinen aukeaa . Ihanaa että jatkat ”emoblogia”- päätän joka kerta etten nälkäisenä lue mutta en malta tai sitten on aina nälkä 🙂

  1. Joku uusi ovi olisi kyllä tervetullut, mutta kyllä tämä oma blogi on tärkein – sinun kaltaistesi aktiivisten lukijoiden ansioista! TS-blogiin tuli lähinnä palautetta kielivirheistä. Ei kovin palkitsevaa pitemmän päälle…

 2. Rieskan ja lohen ystävänä otan ilolla vastaan tämän reseptin! Kiitos!

  Kielivirheet??!! Näin hyvää suomenkieltä tapaa nykyään yhä harvemmin. Itseäni harmittaa eniten se, kun joskus jotain uutta reseptiä kokeillessa huomaa, että siinä täytyy olla virhe. Ja sellaiseen en ole Rouva Raadelman resepteissä törmännyt koskaan!

  1. Voi kiitos palautteesta, lämmittää vanhaa sydäntä 🙂 Tuo rieskakakku on todella hyvää, kehut menevät Maku-lehden arkistoon. Ihan vähän muuttelin ainesuhteita…

  1. Juu, äidin tavaroista löytyi soppakulho ja vati, jotka otin talteen. Meillä oli entuudestaan muutama muki ja kahvikuppi. Tykkään kovasti Paratiisista, mutta aika dominoiva se on 🙂

   1. Taidanpa tulla Cittariin maistelemaan. Hyvä idea käyttää rieskaa voileipäkakkupohjana. Teen voileipäkakkupohjan yleensä paahtoleivästä. Sitä ei yleensä tarvitse paljon kostutella, imaisee täytteistä sopivasti kosteutta. Taidan laittaa lauantaina iltapalaksi. Kuulinkin töissä, että TS-blogi loppuu, mutta toivottavasti tämä blogisi jatkuu entisellään. Mukavia reseptejä vanhoista klassikoista nykypäivän trendeihin. Ja reseptitoiveitakin toteutat (esim. Moskovan pata ;o))!

    1. Tervetuloa, täällä olen :)! Ensimmäinen rieskakakkua meni kaupaksi kymmenessä minuutissa…
     Ja tämä vanha blogini jatkaa entiseen malliin. Reseptitoiveet ovat tervetulleita jatkossakin.
     Aurinkoista viikonloppua!

     1. Kiitos vaan maistiaisista hyvää oli. Rieska on kyllä verraton runko voileipäkakulle. Mulla on tavikkeet varattuna huomiseen herkkuhetkeen. Cittarista oli perunarieska loppu, joten jouduin tyytymään ruisrieskaan. Mukava näitä toisten hyväksi havaitsemia reseptejä on itsekin kokeilla ja kertoa edelleen ystävilleen. Paras palaute on, kun joku tuttu on ottanut vinkistä vaarin ja ollut tyytyväinen lopputulokseen. Auringon paistetta ja linnun laulua myös sinne Raadelmaan!

      1. Olipa kiva tavata! Tuosta samasta sitä meikäläinenkin ”elää” eli kun joku kertoo kokeilleensa suosittelemaani reseptiä 🙂

       Aurinkoista viikonloppua!

Comments are now closed.