pinaatti_ricotta_lasagne (1280x1016)

Mitä niistä syntyy? Pinaatti-ricotta-mozzarella-parmesaanilasagnea tietenkin! 

Ihastuin jokunen aika sitten Stockmannin kanta-asiakasesitteen bistroruokaohjeista, ja aivan erityisesti pinaattiravioleista. Siispä lehdykkä mukaan ja ostoksille.

Vähän kyllä ihmettelin pinaatin määrää reseptissä: 800 grammaa on aikamoinen kasa vihreää ihanuutta. Ostinkin sitten vain 600 grammaa pinaattia.

Kotiin tultuani huomasin esitelehden jääneen jonnekin ja hain reseptin kaupan nettisivuilta. Mutta mitä ihmettä! Ohjeessa pinaattia olikin vain 80 grammaa! Painovirhepaholainen oli tehnyt tepposet.

Hetken asiaa pohdittuani päätin valmistaa ravioliaineksista lasagnea, sillä olin varmuuden vuoksi ostanut tuorepastalevyjä isomman määrän. Niihin kun niin harvoin törmää kauppareissulla. Pinaatit kutistuivat kuumentuessaan kohtuulliseksi määräksi ja alkuperäisannosta varten varaamani juustotkin riittivät hyvin. Niinpä meillä nautittiin unelmapehmoista pinaattilasagnea – tosin räntäsadetta katsellen.

Mitään kevyttä kasvisruokaa tämä lasagne ei ole, mutta sitäkin maistuvampaa.

pinaatti_ricotta_lasagne_l (869x1280)

Pinaatti-ricotta-mozzarella-parmesaanilasagne

n. 500 g tuorelasagnelevyjä

pinaattitäytteeseen:
600 g tuoretta pinaattia
1 kpl sipuli
2 kpl valkosipulin kynttä
n. 2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1 dl basilikan lehtiä hienonnettuina

juustokastikkeeseen:
25 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
250 g ricotta-juustoa
muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria myllystä

lisäksi:
2 palloa mozzarella-juustoa
2 dl vastaraastettua parmesaania
oliiviöljyä

Huuhtele pinaatit ja poista niistä lehtiruodit. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna laakeassa paistokasarissa tilkka oliiviöljyä. Kuullota siinä hienonnetut sipulit. Mausta ne kevyesti suolalla. Lisää kasariin vähitellen pinaatit. Sekoita ja lisää pinaattia kunnes koko määrä on kuumentunut ja tilavuus kutistunut. Mausta myös pinaatit suolalla, mausta koko massa mustapippurilla ja kaada kasariin valkoviini. Kiehauta ja jätä odottamaan. Lisää hienonnettua basilikaa hieman jäähtyneeseen täytteeseen.

Valmista juustokastike. sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Kiehauta jauhot voissa ja lisää sitten kattilaan maito. Kiehauta kastike jatkuvasti sekoittaen. Hauduta kastiketta kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen. Lisää kastikkeeseen ricottajuusto, mausta kastike ja tarkista maku.

Leikkaa mozzarellat paksuiksi viipaleiksi ja raasta parmesaani.

Voitele lasagnevuoka. Kokoa lasagne: laita vuoan pohjalle pinaattitäytettä. Pietä se lasagnelevyillä. Levitä niille kerros juustokastiketta, kerros pinaattitäytettä ja muutama mozzarellaviipale. Ripota parmesaaniraastetta pinnalle ja levitä päälle uusi lasagnelevykerros. Jatka näin, kunnes kastikkeet on käytetty. Jätä tilkka juustokastiketta lasagnen pinnalle. Ripota sille vain parmesaania.

Peitä vuoka leivinpaperilla ja foliolla. Nosta vuoka 200 C uuniin. Kypsennä noin 30 minuuttia. Ota sitten suojapaperi ja folio pois lasagnen pinnalta ja jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuutin ajan tai kunnes lasagnen pinta on kauniin ruskea.

Anna lasagnen vetäytyä hetken aikaa ja tarjoa sitä sitten valkoviinin kera keväisellä aterialla. Koristele halutessasi vielä basilikan lehdillä.

Spinach Leaves

Laitoin muuten Stockmannille palautetta tuosta virheestä. Vastaus oli melko lakoninen ”kiitos tarkkanäköisyydestänne”. No, rapatessa roiskuu ja virheitä sattuu itse kullekin…

Muistan hauskan jutun Kodin Kuvalehdestä, jossa ruokatoimittaja ja opiskelukaverini  Marita Joutjärvi kertoi ihmisten painovirhepalautteista. Joku oli ihmetellyt lusikkaleipiä leipoessaan, että millä ihmeellä saa kodin lusikat riittämään koko taikinan paistamiseen? Kuvassa oli pellillinen lusikoita taikinoineen :).

Joku himoleipoja puolestaan oli kuvitellut, että vihdoinkin on kehitetty nerokas uusi resepti, jossa leivinjauhetta oli 1,5 desilitraa. Yhden kirjaimen heitto aiheutti melkoisen uuninpesuoperaation. Ei paljon naurata ”haluatko ostaa konsonantin”-vitsi!

tulppaanit_2014 (1280x1025)

Pääsiäinen on tänä vuonna todella myöhään. Taitaa olla silloin huhtikuun loppupuolella jo tulppaaniaika ohi? Pitää siis nauttia niistä nyt, vaikkapa kevätpäiväntasauksen kunniaksi.

Narsissit laitoin viime viikolla etuoven pieleen, ja hyvin ovat tästä talvikelistä selvinneet. Kevääseen olisi jo kova hinku! Kannoimme jo parvekekalusteet paikoilleen, tosin ilman pehmusteita. Jos maanittelisi sillä tavoin lämpimämpiä kelejä?

Joopajoo. Onkohan muuten tänä keväänä tavallista ärhäkämpi flunssa liikkeellä? Meikäläinen on taas kuumeessa. Ei jaksaisi enää…

4 kommenttia artikkeliin ”Pinaattia, ricottaa, mozzarellaa ja parmesaania

  1. Mistä aina keksit näitä ihanuuksia, ja miksi aina luen nitä nälkäisenä- vai onko aina nälkä 😉 Tuorepastaa saisit aika näpsästi sillä sinun KitchenAid ystävälläsi, nimim kokemusta on 🙂 Tai oikeasti tehtiin kyllä tagliatellea mutta sitä ennenhän se oli lasagnelevy… Luin jostain että minun ikäiseni eivät saisi käyttää hymiöitä ja olin hetken huolissani kunnes päätin että ihan sama, käytän kun tykkään 🙂

    1. Juu, tiedän, että KitchenAid tekisi pastataikinan tuossa tuokiossa, mutta tässä asiassa olen liian laiska 🙂 Onneksi noita valmispastoja on tarjolla hyvä valikoima eikä hintakaan huimaa! Ja minä kyllä aion käyttää kaikkia maailman hymiöitä niin pitkään kuin henki pihisee 🙂 😀 ;:)

  2. Kuules Heli, oletkos muistanut ottaa vitskutäydennystä D-vitamiinipurkista, entäs sinkki? En hetkeäkään epäile ruokavaliotasi, niin ihania herkkuja tarjoilet, mutta jospa sittenkin noissa em. lisissä olisi taikaa! Jostain syystä olemme kaikki säästyneet taudeilta (koputtaa puuta), syytän moisesta erityisesti sinkkiä: http://www.iltalehti.fi/terveys/2012022015178755_tr.shtml.
    NAM lasagnea! En ole koskaan törmännyt täällä tuorepastalevyihin (miten niin landea!).
    P.S. Hymiöitä ei voi koskaan käyttää liikaa 😉 🙂 😀

    1. D-vitamiinia otan ihan reippaasti, samoin EPAa. Sinkkiä en ole kokeillut, täytyykin ottaa kuuri sitä. Luulen vaan, että syypää näihin flunssiin johtuu Crohn-lääkityksestäni. Autoimmuunisairauksien kenkkuja puolia :(. Ja hymiöissä löytyy enkä anna periksi minäkään 🙂 😀 ;D 😉

Comments are now closed.