mustaherukkapaisti1 (751x1280)

Olen saanut jossakin yhteydessä bloggaustoiveen riistaruokaohjeista. Tässäpä nyt olisi yksi versio, aikoinaan Anna-lehdestä poimittu hirvenpaistiresepti, jossa erikoisuutena on olut-mustaherukkamehumarinadi. Valmistin meille paistin naudanlihasta, mutta jopa se sai ”hirvimäisiä” aromeja. Ruokalajin paras osio on kastike.

Mustaherukka-olutmarinoitua riistapaistia

n. 1½ kg        naudan tai hirven sisäpaistia (kenties poronpaistiakin?)

marinadiin:
1 plo keskiolutta (3,3 dl)
1,5 dl laimentamatonta mustaherukkamehua (ihan tavallista sokeroitua mehua)
1 kpl valkosipulin kynsi
10 kpl kokonaisia valkopippureita
3-5 kpl katajanmarjaa murskattuna
1 oksa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
1 oksa tuoretta oreganoa tai 1 tl kuivattua
1 oksa tuoretta salviaa tai 1 tl kuivattua

kastikkeeseen:
3 dl kokoonkeitettyä paistolientä
1 rkl ruskeaa suurustejauhetta
1 rkl mustaherukkahyytelöä tai –hilloa
½ dl soijakastiketta
1-2 dl kermaa
suolaa ja mustapippurirouhetta maun mukaan
(pieni puristus sitruunanmehua)
tuoreita, hienonnettuja yrttejä maun mukaan

Sekoita marinadin ainekset paistopussissa ja laita puhdistettu paisti siihen maustumaan ainakin vuorokaudeksi, mielellään kahdeksi. Säilytä jääkaapissa ja kääntele pussia muutaman kerran, jotta paisti marinoituu tasaisesti.

Ota paisti lämpenemään huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Kuumenna uuni 125 C ja kypsennä paisti samassa paistopussissa omassa marinadissaan uunin alatasolla. Käytä paistolämpömittaria ja muista tehdä paistopussiin pieni aukko. Kun paistomittarin lämpötila näyttää 62 C, on paisti punertava mutta kypsä. Jos haluat läpikypsän paistin, jatka kypsentämistä kunnes mittarilukema on 70 C (mutta hei: kuka haluaa?).

Jos haluat tarjota paistin lämpimänä, peittele se vetäytymisen ajaksi alumiinifoliolla. Voit myös jäähdyttää paistin ja jatkaa valmistusta seuraavana päivänä. Siivilöi paistoliemi kattilaan ja keittele sitä miedolla lämmöllä kunnes jäljellä on noin 3 dl. Maista lientä ja lisää siihen soijakastiketta ja musteherukkahyytelöä sekä muita mausteita maun mukaan. Suurusta kastike, kiehauta kunnolla ja viimeistele se kermalla. Aivan pieni tilkka sitruunan mehua kirkastaa kastikkeen makua.

Leikkaa paistista ohuita viipaleita, valele osa kastikkeesta lihapaloille ja tarjoa loppu kastike erikseen. Kauden vihannekset höyrytettyinä ja keitetyt perunat sekä mustaherukkahyytelö täydentävät tarjoilun.

mustaherukkapaisti_koko (1280x941)

Punaviinikysymyksessä turvauduin jälleen kerran Piikkiön Alkon taitavaan myyjään. Maistelimme paistia vanhan tutun eli Plan B Shiraz 2012-punaviinin ja uuden, myyjän suosittaman El Collao Roble 2011-viinin kanssa. Jälkimmäistä luonnehditaan marjahilloiseksi, ja täytyy kyllä myöntää, että El Collao oli tälle aterialle onnistuneempi kumppani. Ainoa, jota viinissä ihmettelimme, oli kupliva tunne suussa ensimaistamalla, sellainen proseccomainen. Vai olikohan syy siihen maistajissa?

adventti (1280x599)

Nyt koittaakin sitten adventin aika. Vihreät – tai lähinnä vihertävät – nurmikot ja leudot säät eivät kyllä auta joulutunnelmiin virittäytymisessä. Tänä vuonna mennään siis näin. Aina se joulu on tullut!

2 kommenttia artikkeliin ”Paistia riistan tapaan

  1. Onpa herkullisen kuuloinen ohje. Tätä täytyy kokeilla jossain vaiheessa talvea, kun on hyvä syy tehdä hirvipaistia. Käytitkö oluena ihan tavallista lageria?

    1. Juu, tämä ohje toimii ja sitä on helppoa kehua, kun on toisten tekemä :)!

      Ja juu, ihan tavallisen Karhun kolmosoluen käytin marinadiin. Voisi siihen varmasti kokeilla jotakin täyteläisempää, mutta kun marinadia ja sittemmin paistolientä keitetään railakkaasti kasaan, toimii tämä ainakin luotettavasti. Oluen karvaus häviää hyvin.

      Kastiketta meillä syötiin lopulta sellaisenaan…

Comments are now closed.