sangria1 (937x1280)

Koska sääennusteet lupasivat juhannukseksi hellettä, päätimme Herra R:n kanssa viettää espanjalaistyyppisen pitkän viikonlopun. Mutta höh: ei tänne Varsinais-Suomeen mitään erityisen lämmintä keliä sitten tullutukaan. Tuuli puhalteli reippaasti ja sadettakin saatiin, mutta ehkäpä Espanjassakin on sellaista ainakin välillä. Ruoat ainakin maittoivat!

Sangrian ohjeen löysin joltakin Espanja-seuran sivustolta, mutta sangriaa näkyy saavan Alkosta valmiinakin. Töppäsimme valmistuksessa lanttarin kanssa, mutta vaikka korjasimmekin tilanteen, emme kyllä rehellisyyden nimissä oikein jaksaneet innostua tästä jalosta juomasta. Viini viininä ja limsat limsoina. Mutta jos haluaa vaihtelua drinkkivalikoimaan ja jotakin laimeampaa nautiskeltavaa, niin tässäpä ohje.

Sangria

1 kpl sitruuna
5 kpl mausteneilikkaa
1 kpl appelsiini
2 kpl nektariinia
1 kpl kanelitanko
6 rkl sokeria
1 pullo espanjalaista punaviiniä
0,75 litraa sitruunalimonadia, esim. Spriteä
jäitä

Pese ja kuori sitruuna. Pistele sitruunan kuorisoiroihin kokonaiset neilikat. Viipaloi sitruunan hedelmäliha, pesty appelsiini ja lohko huuhdellut nektariinit.  Pane hedelmäpalat ja sitruunan kuoret kulhon pohjalle. Ripottele pinnalle sokeri ja lisää joukkoon kanelitanko. Kaada punaviini niiden päälle ja vie vuorokaudeksi kylmään tekeytymään.

Siivilöi maustunut punaviini kannuun ja kaada päälle kylmä sitruunalimonadi ja jäät juuri ennen tarjoilua.

sangria2 (1280x1126)

Voi siis käydä niin, että annamme sangrialle vielä toisen mahdollisuuden.

Ruokapuoli rakentui tapaksista, lampaan kyljyksistä ja marinoiduista mansikoista.

tapas2 (1280x853)

Leipaisin focacciaa tutulla ohjeella, pistelin jättiravun pyrstöt marinadiin ja kietaisin serranokinkkuun marinoitua vuohenjuustoa. Jebou!

Katkisten marinadissa oli vain raastettua sitruunan kuorta ja sitruunan mehua, valkosipulia, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Maustumisen jälkeen pujottelin ravun pyrstöt varrastikkuun ja grillasin nopeasti.

Marinoitu vuohenjuusto oli uusi juttu, ja siihen sain kimmokkeen Kotiharmilta Kokkeillaan-blogista. Muuntelin ohjetta inasen.

Marinoitua vuohenjuustoa ja serranokinkkua

200 g pötkylä vuohenjuustoa
1 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl suikaloitua basilikaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 kpl kesäsipuli

n. 100 g serranokinkkua viipaleina
cocktailtikkuja

Poista vuohenjuustosta tahmea pinta ja paloittele juusto peukalonpäänkokoisiksi kuutioiksi. Sekoita marinadin aineet ja lisää juustokuutiot joukkoon. Anna marinoitua huoneenlämmössä reilun puolituntisen ajan. Kiedo juustokuutiot serranokinkkuun ja pistele nyytteihin cocktailtikut. Tarjoa drinksun kanssa alkupalana.

lammasateria2 (810x1280)

Pääruokana meillä oli grillattuja lampaankyljyksiä ja tomaatti-sipulisalaattia, joka kesäsipulista valmistettuna on kesyhkö lisäke. Onnistuimme saamaan tuoretta kotimaista lammasta, ja kyllä se oli hyvää. Nam ja slurps.

sambucamansikat1 (1280x819)

Ja tässä sitten sesonkiherkkua parhaimmillaan eli Sambuca-liköörissä marinoituja mansikoita. Ohje on Visa Nurmen ja Antti Vahteran mainiosta keittokirjasta ”Yksinkertaiset yhdessä” , josta löytyy paljon muutakin mukavaa kokattavaa.

Sambuca on anislikööri,  jota italialaiset kuulemma nauttivat kahvipapujen kanssa. En lakkaa ihmettelemästä tuota yhdistelmää eli ”sambuca con moscaa”, joka tarkoittaa sananmukaisesti ”kärpästen kera”. Wikipedian mukaan sambuca tarjoillaan kolmen kahvinpavun kanssa. Pavut edustavat ”terveyttä, vaurautta ja onnellisuutta”. Jos joku osaa avata tuota, niin olisin kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää.

Mansikat Sambucassa ja vaniljamascarpone

500 g mansikoita
5 cl Sambuca-likööriä
mustapippuria myllystä
1 rkl tuoretta minttua

Vaniljaiseen Mascarpone-juustoon:
250 g Mascarpone-juustoa
1 dl kermaa
puolikkaan tuoreen vaniljatangon sisus
1 rkl sokeria

koristeluun: mintun lehtiä

Huuhtaise mansikat,valuta ja lohko ne neljään osaan. Kaada mansikoille Sambuca-likööri, rouhi niille mustapippuria myllystä ja sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Nosta mansikat jääkaappiin, ja anna niiden maustua noin tunnin ajan.

Vaahdota Mascarpone ja kerma. Mausta vaahto vaniljatangon sisuksesta irrotettavilla siemenillä ja sokeriripauksella (tai vaniljasokerilla). Siirrä vaniljainen vaahto pursotinpussiin, jossa ei ole tyllaa. Pidä vaahto jääkaapissa, ellet kokoa annoksia heti.

Kokoa annokset juuri ennen tarjoilua: pursota Mascarpone-vaahdosta reilut rinkulat jälkiruokalautasille. Jaa marinoidut mansikat juustorinkuloihin. Koristele annokset mintun lehdillä. Kyytipoikana maistuu marinadissakin käytetty Sambuca-likööri.

taulu 002 (768x1024)
Lopuksi vielä aurinkoinen näkymä keittiöömme. Aloitimme eilen veljeni ja sisareni kanssa huhtikuussa edesmenneen äitimme kotien läpikäymisen. On muuten raskasta puuhaa – etenkin henkisesti, mutta ei siitä nyt enempää. Olin aina ihaillut rakkaan sisareni, Rouvan Pirkanmaalta, vuosia sitten maalaamaa keltaista taulua, joka oli äidin olohuoneessa. Nyt saimme sen valaisemaan keittiötämme. Eikö olekin upea!

Ja erityisterveiset Herralle Pirkanmaalta: koskas otat vaimosi völjyyn ja tulet ihailemaan taulua? Entä Rouva P.: voisiko tässä tapauksessa pitää toiset vernissaget?

2 kommenttia artikkeliin ”Sangriaa, tapaksia ja marinoituja mansikoita

  1. Ihana taulu! Vaikka olisi miten synkeä päivä, niin tuo saa väkisin hyvälle tuulelle.

Comments are now closed.