mansikka_avokado_salaatti (1024x792)

Paremmin ei viikko voisi käynnistyä kuin saamalla huikeat pirkanmaalaiset visiitille! Olimme Herra R:n kanssa aivan hökötyksissämme jo sunnuntaista lähtien. Maanantai-iltapäivänä rakkaat sukulaisemme laskeutuivat Raadelmaan, ja taas kerran aikan kului niiiiiiiiiiiiiiiiiiiin nopsaan.

Maanantain ilta-ateriaksi olin suunnitellut grilliribsejä tai oikeastaan grillikylkeä ja siihen sopivia lisäkkeitä. En muuten ymmärrä, miksi siankylkeä on taas alettu paloitella luisiin kylkipaloihin? Ainakin kauppiaiden itse pakkaamat rimpsuluut ovat todellakin luuta. Aiemmin niissä oli sentään jotakin syötävää. Onneksi Snellmanin valmiiksi pakattua grillikylkeä on saatavilla isommissa marketeissa – ja jopa maustamattomina.

Grillikyljen valmistin luumuglazella maustettuna. Ohje on muokkaantunut vuosien saatossa Tina Nordströmin ruokaohjelmasta poimitusta ideasta. Grillikyljen voi kypsentää aivan loppuun asti uunissa, mikä on ainakin talviaikaan erityisen kätevää.

Lisäkesalaatti rakentui rapeasta keräsalaatista, avokadoista ja mansikoista. Kastike tuiki tavallinen vinaigrette. Jonkinlaisena ekstrahöysteenä oli vielä luonnonjogurttiin murskattua fetajuustoa. Ehkäpä se sopi paremmin salaattiin kuin grillikylkeen, mutta olipa vaihtelua. Fetamössöön ei oikein ole muuta ohjetta kuin valuttaa maustamatonta jogurttia, raastaa feta ja sekoittaa ainekset keskenään. Inanen makeutta mukaan hunajasta, tilkka kirpeyttä sitruunasta ja pieni ropsaus mustapippuria myllystä.

luumuglazattu_ribs (1024x713)

Luumuglaze & grillikylki

n. 1 kg grillikylkeä (maustamatonta)
1-2 tl suolaa

luumuglazeen:
1,5 dl luumunektaria (esim. Marlin)
0,5 dl soijakastiketta (esim. Kikkoman)
0,5 dl (ruskeaa) sokeria
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl punaviinietikkaa
n. 0,5 tl chilihiutaleita

Sekoita luumuglazen ainekset keskenään ja kiehauta seos. Jätä odottamaan.

Mausta grillikylkipala suolalla. Nosta se uunivuokaan luupuoli ylöspäin. Kypsennä 225 C uunissa tasalämmöllä 30 minuuttia. Käännä liha silavapuoli ylöspäin ja levitä noin kolmannes luumuglazesta lihapalan pinnalle. Jatka kypsentämistä 30 minuuttia. Levitä loput luumuglazesta lihapaloille, laske uunin lämpötila 125 C ja jatka kypsentämistä vielä ainakin tunnin ajan. Sivele välillä luumuglazea lihapaloille.

Ota lihavuoka uunista ja peitä se alumiinifoliolla. Anna lihapalan vetäytyä hetki ja leikkaa se sitten viipaleiksi. Kaada uunivuokaan kertynyt paistoliemi kattilaan, kuumenna ja tarjoa possunkyljen kastikkeena. Voit grillata possunkylkiviipaleet rapeiksi ennen tarjoilua – ja niin mekin teimme nyt ensimmäisen kerran tänä keväänä.

minicupcaket_mustikka_melissa (1024x883)

Eilisen tiistain huipputapahtuma oli Rva P:n taidenäyttelyn avajaistilaisuus. Leivoimme pientä suolaista ja makeaa kuohuviinin kumppaniksi. Minifocacciat tekivät hyvin kauppansa, minikokoisia cupcakeja jäi vähän. Valitettavasti loput pikkumakeat litsaantuivat pahvilaatikon alle, kun Herra R. vähän kaasutteli kotimatkalla. Kymmenkunnasta cupcakesta tuli mediumkokoinen pannukakku…

minicupcaket_mustikka_lahi (1024x578)

Tämän ohjeen mukaan valmistetusta sitruunaisesta cupcake-taikinasta saa noin viisikymmentä miniatyyrikakkusta. Koristemansikat vaihtuivat pensasmustikoihin.

minifocacciat (1024x683)Minifocaccioita puolestaan syntyi tällä ohjeella noin sata kappaletta.

tikka2013

Tämä jamppeli söi onneksi vain ulkona. Käpytikka kävi vetäisemässä loput linnunruokapalloistamme. Härski tyyppi! Mutta meidän takametsämme äänimaisema on muuten parhaimmillaan juuri nyt. Satakielen luritukset jatkuivat eilen illallakin pitkään. Mustarastas täydensi satakielen sooloa -ja me nautimme.

2 kommenttia artikkeliin ”Huikea alkuviikko

  1. Onpas tosi ihanan näköisiä minikuppikakkuja. Ne mustikat ovat piste ii:n päälle. Taidan muuten tehdä kuppikakkuja meidän juniorin lakkiaisjuhlapöytään, mutta ehkä hitusen isompina kuin nuo Rouvan. Ja koska tulemme juhlimaan suunnilleen läpi koko viikonlopun, niin ne minifocacciat voisivat olla hyvä suolainen huikopala.

    1. Ainakin noissa kuppikakuissa on se hyvä puoli verrattuna perinteiseen täytekakkuun, että niitä voi lisätä juhlapöytään sitä mukaa kuin on tarvis. Täytekakut muuttuvat aina jossakin vaiheessa räävitynnäköisiksi. Focacciat eivät noin pieninä säily kovin pitkään pehmeinä, joten niitä varmaan kannattaa kypsentää ”päivän annos” kerrallaan. Taikinaa voi ihan hyvin pitää jääkaapissa, jolloin hiivan toiminta hidastuu, mutta palautuu kohotusvaiheessa.

      Niin ja kovasti paljon onnitteluja juniorille ja vanhemmille myös! Lakkiaiset ovat elämän iloisimpia juhlia :)!

Comments are now closed.