IMG_4199 (1024x676) (2)

Aah ja ooh, tämän joulukauden ensimmäiset perunalaatikkoannokset on tullut nautittua. Rouva Raadelman jouluaterian ”pyhä kolminaisuus” muodostuu harmaasuolatun kinkun viipaleesta, runsaasta annoksesta polttavan kuumaa hämäläistä perunalaatikkoa sekä purkkiherneistä. Ja niitä kaikkia on luvassa ensi viikolla! Nam ja slurps…

Lapsuudenkodissani jännitettiin joka ikisenä jouluna perunalaatikkoa: imeltyykö se, ja jos, niin tuleeko tarpeeksi imelää? Jonkun kerran laatikko pääsi hapantumaankin. Perunalaatikko tuntui itsestänikin vuosikausia ”korkeemmas käres” olevalta ruokalajilta, jonka valmistamiseen edes huolellisilla toisinnoilla ei saanut minkäänlaista varmuutta. Mikäpä ihme tuo, kun ajattelee raaka-aineiden vähyyttä. Tästä lempiaiheestani jaksaisin paasata viikkokausia: mitä vähemmän komponentteja jossakin ruokalajissa on, sitä suurempi merkitys on raaka-aineiden laadulla ja ruoanlaittajan ymmärryksellä niistä. Vähäisetkin kemianopinnot auttavat jälkimmäisessä.

Ensimmäisessä pitää löytää tavarantoimittajat. Ja nyt on kuulkaapas löytynyt perunakauppa: Piikkiön K-Supermarket! Vihannesosastolle tilattiin Rouvan pyynnöstä Pirkka Pito-perunaa, jota oitis hamstrasin pari pussia, lisää haen ylihuomenna. Jos ette ehdi tänne meidän kylille, niin VAATIKAA omaa kauppiastanne tilaamaan niitä. Löytyy 1 kg:n pusseissa.

Sitten siihen kemiaosuuteen: Pito-perunassa on perunalaatiikkoguru Matti Viikarin mukaan suurin tärkkelyspitoisuus. Suurin osa ruoan hiilihydraateista on tärkkelystä, joka on glukoosiyksiköistä koostuva ketju. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, josta muodostuu perunalaatikkoon makea maku. Tähän prosessiin tarvitaan amylaasientsyymiä, jota saa viljasta eli perunasurvokseen lisättävästä vehnäjauhosta.  Missään nimessä makeutta ei tuoda laatikkoon siirapilla tai sokerilla.

Mutta aloitetaanpa nyt perunalaatikon valmistaminen, niin asia selviää paremmin.

PERUNALAATIKKO

1,5 – 2 kg jauhoisia perunoita, esim. Pito. Puikula, Kulta
vettä
——
n. 4 rkl vehnäjauhoja
perunoiden keitinlientä

—–
50 g voita
2-3 tl suolaa
n. 4 dl täysmaitoa

perunalaatikko 003

Pese perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota osa keitinvedestä talteen ja kuori perunat heti keittämisen jälkeen, jotta ne säilyvät lämpiminä.

perunalaatikko 005 (1024x903)

Survo perunat tasaiseksi. Jos perunasurvos on kuivaa – kuten tässä on – kannattaa se notkistaa keitinvedellä sakean puuron vahvuiseksi. Ripota melkein kaikki vehnäjauhot perunasurvokseen ja sekoita hyvin. Ripota loput jauhot survoksen pinnalle. Teen itse näin, jotta pystyn tarkkailemaan imeltymisen edistymistä.

perunalaatikko 008 (1024x942)

Sitten päästään imellyttämiseen! Kehitin tällaisen viritelmän vuosia sitten, kun en halunnut jättää yöksi uunia päälle. Laitan sohvannurkkaan paksun froteepyyhkeen ja sille sellaisen lämpötyynyn, jonka olen johonkin venähdyksen hoitoon hankkinut viime vuosituhannella. Lämpötyynyn päälle nostan imellyskattilan, jonka peittelen samaisen pyyhkeen loppusosalla. Froteepyyhkeen päälle laitan vielä villahuovan.

Niin ja imellyskattilaan sujautan paistolämpömittarin, jotta osaan säätää lämpötyynyn sopivaksi. Imeltyäkseen perunasurvoksen pitäisi olla yli 50 C asteista, mutta alle 75 C. Muistatteko vanhan laulun säkeistön ”oli kylmä tai vaikkapa vari”? Vari on juuri imeltymislämpötila eli noin 60 C.

perunalaatikko 017 (1024x973)

Muutaman tunnin kuluttua imellös näyttää tältä. Survoksen yläreunassa näkyy jo, että imeltyminen on käynnistynyt. Survos muuttuu liukkaan näköiseksi, hieman vetiseksi. Jos mitään ei ole tapahtunut, ripota survokseen lisää jauhoja. Mutta tässä oli siis kaikki ok. Nyt vaan hyvää yötä ja imellystä, aamulla tavataan!

perunalaatikko 019 (1024x864)

Ja huomenta! Hyvin on imellytty, vetisyys on lisääntynyt ja survoksen rakenne on jännän kuohkeaa. Lisää joukkoon nyt suola, sulatettu voi ja maito. Vatkaa sileäksi.Tässä vaiheessa laatikon voisi pakastaa.

Voitele laakea uunivuoka ja kaada perunaseos vuokaan. Älä täytä vuokaa kuin suunnilleen puolilleen, koska perunaseos kuohuu herkästi.

perunalaatikko 021 (1024x954)
Lämmitä uuni 150 C. Nosta laatikko uuniin ja kypsennä sitä ainakin 2 tuntia, mutta mielellään 4-5 tuntiakin.

IMG_4206 (1024x719)

Ja kas noin, siinä on valmis perunalaatikko. Se on kiiltävää, liukasrakenteista ja kuumaa. Ja niin kertakaikkisen ihanaa.

Siskot kokkaa -blogin Nelle kertoi jokunen hetki sitten omasta perunalaatikkopostauksestaan ja saamastaan palautteesta. Olen itsekin huomannut, että hämäläisille perunalaatikko on todella pyhä ruokalaji. Lasken kuitenkin omassa perimässäni olevan sen verran hämäläisgeenejä, että uskalsin ohjeen nyt julkaista. Mutta pelkään pahoin, ettei imellykseni sittenkään ollut tarpeeksi hyvä, joten otan moitteet vastaan.

Vaikka hyvältä se loota kyllä maistui. Taidan mennä ottamaan vähän lisää…

11 kommenttia artikkeliin ””Pyhä” perunalaatikko

 1. Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että imelletyn perunalaatikon makeus saadaan vain ja ainoastaan perunan tärkkelyksestä vehnäjauhojen entsyymien avulla. Mikä muka imelletty perunalaatikko se on, kun tehdään pakasteperunasurvoksesta ensin muusi ja sitten makeutetaan siirapilla. Ei imelletyn perunalaatikon kuulu näyttää lanttulaatikolla, sen pitää olla kullankeltaista! Imelää Joulua, Rouva Raadelma!

 2. Ei voi sanoa kuin voi että!! Taidan lähettää itseni pikapostina teille syömään tuota perunalaatikkoa. Ja tietysti valmistettu tuossa iki-ihanassa astiassa, jonka muistan muutamista aikaisemmista kuvista myös. Tästä minulle projekti – mutta varmaan vasta joulun jälkeen. Toisaalta hyvä ruoka ei katso vuodenaikaa… Herkullista joulua Rouvaselle ja Herraselle!

  1. Laita vaan itsesi pikapostiin! Aattona on tarjolla jälleen perunalaatikkoa! Ja kiitos samoin, herkullista joulua teille kaikille eri puolille maailmaa!

 3. Aivan täydellisen näköinen tuuvinki! Iski Minulla on juuri Pito-perunat kiehumassa, mutta ikinä en ole noin täydellisen näköistä tuuvinkia saanut ja harvoin nähnytkin. Hyvää joulua teille!

  1. Ilman perunalaatikkoa joulu ei vaan tule! Pidennetty kypsennysaika saa ymmärtääkseni maidossa aikaan Maillard-ilmiön eli saman kuin pohjalaisessa juhannusjuustossa. Siitä varmaan tuo ruskea väri saa syvyytensä.

   Oikein mukavaa joulua sinulle ja perheellesi!

   1. Näköjään jäi lause kesken, vaikka luulin kirjoittaneeni sen loppuun, eli ”iski suorastaan tuuvinki-kateus” 😉 Minulle kyllä lanttulaatikko on se ehdoton numero ykkönen jota ilman joulu ei tule, mutta toisaalta ehkä se johtuu siitä ettei minulla ole ollut täydellistä tuuvinkia…

    1. On lanttulaatikkokin hyvää, mutta jos valita saa, niin enemmin otan perunalaatikkoa. En tiedä, onko kyseessä ikä, mutta lanttu tuntuu nykyään niin vahvalta. Vähän sama on kaalin kanssa, jota aikaisemmin söin ihan hotona.

 4. Hei, sainpa tästä aivan mahtavan vinkin tuon survoksen lämpimänä pitämiseen; meillä nykynaisilla kun harvalla on sitä puulieden kulmaa, jossa tämäkin herkku saisi rauhassa imeltyä.
  Samaten otan kiitollisena vastaan vinkin pito-perunasta, joskin tämä vuonna pärjäilemme Van Goghilla, jota on tuuvinkia varten hankittu. Samaa mieltä olen minäkin, että ei siihen mitään siirappeja lisäillä. Olen onnistunut sen verran hyvin tämän laatikon teossa, että se on jo suosikki meidänkin joulupöydässä. Vaikka siinä istuu pohojalaisia, joiden perinteisiin tämä laatikko ei lapsuudesta asti ole kuulunutkaan.

  Laitan laatikon aina tulemaan vasta aikaisin aattoaamuna. Laatikko saa myös muhia pitkään uunissa, miedolla lämmöllä.

  Ihanaa joulua, hyvä Raadelman väki!

  1. Hyvää joulua teillekin! Kiva kuulla, että olet saanut käännytettyä pohojalaasia perunalaatikkouskoon!

 5. Jos halutaan tehokkain mahdollinen imellyttäminen niin silloin soseen lämpötila pitää olla – vaihdella – 62-78 astetta. Beetta-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 64-68 astetta ja alfa-amyylaasireaktion lämpötila on noin 73-77 astetta. Kun imellys tehdään näin, niin imellysaika on noin 2-6 tuntia.

  Usein alfa-reaktio imellyttäminen jää vajaaksi liian alhaisen lämpötilan takia.

Comments are now closed.