Joulumaja_korjattu (1024x1013) (2)

Parhaillaan ovat ruokablogit täynnä kuvia piparkakkutaloista – ja hienoista sellaisista! Tässä Rouva Raadelman pusaama piparkakkumaja, joka on julkaistu erään varsinaissuomalaisen yrityksen sidosryhmälehdessä vuonna 2003. Tämä maja on rakennettu hirsitekniikalla. joka todennäköisesti ei ole mikään rakennusteknisesti oikea termi. Mutta ei ole majakaan, joten rauhoittukaa, insinöörit.

Majaa varten tarvitaan noin kolme paketillista valmista piparkakkutaikinaa, joka oman kokemukseni mukaan kestää rakennuspuuhia paremmin vääntymättä  kuin omatekoinen. Tämä tölli on tehty Sunnuntai-piparkakkutaikinasta.

Ensin on sulatettu ja kaulittu taikina puolen senttimetrin paksuiseksi levyksi, josta otetaan eläinkuviot, majan alusta (n. 30 x 40 cm) ja katto, joka on kooltaan n. 30 cm x 18 cm. Ne paistetaan 200 C uuninlämmössä kypsiksi, mikä vie noin 10 minuuttia.

Loppuosasta taikinaa pyöritetään pikkusormenpaksuisia tankoja. Niitä tarvitaan takaseinalle 5-6 kpl, ja noiden pituus saa olla noin 23 cm. Sivuseiniksi tarvitaan 10-12 kpl noin 15 cm pitkiä taikinahirsiä. Etuseiniin menee 14-16 kpl noin 7 cm pitkää taikinatankoa. Katon kannattimiksi muotoillaan 4-6 kpl noin 2 cm pitkää taikinapalaa. Savupiippu kootaan neöjästä 5 x 5 cm taikinaneliöstä. Kaikki kypsennetään 200 C lämmössä. Aikaa kuluu osien koon mukaan 5-10 minuuttia. Kaikki osaset jäähdytetään paistamisen jälkeen ja kokoamisessa käytetään sokerivesikuorrutetta.

Majan rakentaminen aloitetaan takaseinän alimman hirren kiinniitämisellä alustaan. Sama homma etusseinien hirsille. Taka- ja etupuolen hirsien päälle ladotaan sivuhirret. Hirret kiinnitetään toisiinsa sokerivesikuorrutteella, ja näin jatketaan, kunnes maja on ”harjakorkeudessa”. Etuseinän ylimpiin kerroksiin käytetään pikkutankoja korvaamaan sivuhirsiä, jotta katto nousee etureunastaan korkeammalle kuin takaseinä.

Katto kannattaa koristella ja savupiippu kiinnittää ennen katon asettamista paikoilleen. Myös koko majan rakenne saa kuivahtaa ennen katon laittamista paikoilleen.

Maja viimeistellään asettelemalla elukat paikoilleen ja ripottelemalla tomusokeria koko komeudelle.

Siitä vaan kaikki rakentelemaan!

6 kommenttia artikkeliin ”Hirsitekniikalla piparkakkumaja

 1. Hieno on, meillä on vieläkin tekemättä. Kuulemma merirosvolaiva ja prinsessalinna pitäisi tehdä ;D saa nähdä miten käy…

  1. Vai merirosvolaiva ja prinsessalinna, ohhoh! Siinäpä riittää haastetta. Tämmöinen hirsiversio sopii meikäläisen ajatteluun, mutta eihän siinä mitään ”actionia” kyllä ole noihin verrattuna…

 2. Saako kysyä vähän sivujuonteisesti yhtä juttua? Kun katsoo tuolla TOP100-ruokablogit sivulla viimeksi postattuja, sinne nousee porukalla niitä TS-blogien juttuja. En ollenkaan ymmärrä, miten sieltä ja mistä blogista löytyy kyseinen juttu, kun kaikkien kohdalla on sama otsikko, mutta blogeja avaamalla ei kuitenkaan näy juttua sellaisella otsikolla… Myönnän olevani blondiini 😀 Sekavalta vaikuttaa muutenkin nuo sivut ja mieluummin luen juttusi täältä, kuin sieltä, jos sisältö on sama. Oletko itse ollut tyytyväinen tuohon yhteistyökuvioon?

  1. Minä en ole pariin päivään päässyt TOP100-sivustolle enkä löydä enää Ankerias Vipusen blogiakaan, joten en nyt pääse tutkimaan tätä ongelmaa. Meillä jokaisella bloggaajalla Ts-sivustolla on kyllä oma osoitteemme (esim. omani: http://ruoka.ts.fi/rouva-raadelmasta/), joten sen puoleen ei pitäisi olla ongelmaa.

   Olen jakanut omat blogipäivitykseni niin, että täällä elämä jatkuu ennallaan ja postailen silloin kun sattuu juttua nousemaan mieleen. TS-blogissa postaan kerran viikossa (keskiviikkoisin tai torstaisin), ja pyrin sitten linkittämään sen postauksen tänne. Voi kuulostaa sekavalta, mutta toivottavasti et hylkää blogiani tuon vuoksi!

   Ja olen oikein tyytyväinen yhteistyökuvioon. TS:n Ruoka-osion tuottaja on aivan huippu ja jaksaa kannustaa + innostaa kirjoittamiseen. Välillähän tämä oman blogin ylläpitäminen on sellaista ”tuuleen huutamista”, joten on kivaa saada tuosta toisesta blogista palautetta.

   Ainoa vähän ongelmallinen juttu on TS:n printtipuolen mainoskampanjointi: välillä menevät aamukahvit väärään kurkkuun, kun näkee oman kuvansa painetussa lehdessä. Ja huomaa olevansa aikamoinen tantta kolmine kaksoisleukoineen…

 3. Hieno piparitalo! itse tein elämäni ensimmäisen tänä vuonna ja se oli niin hauskaa että ensi vuonna uusiksi 🙂

Comments are now closed.