Arvoisa lukija ”Eräs emäntä vaan”: tässä niitä nyt on, viipalepiparkakkuja, olkaapa hyvä! Niitä tulikin aika reipas satsi, joten ihan äkkiä ei tarvitse leipoa uutta annosta. Mutta olivat ne peijoonan hyviä, olin unohtanut täysin tuon maun. Herra R.  piti näistä niin paljon, että oli valmis vaihtamaan Paraisten piparkakut viipalepiparkakkuihin ihan joulumielessäkin. ”Ei huono” palaute.

VIIPALEPIPARKAKUT

6 kpl munaa
6 dl fariinisokeria (425 g)
200 g voita
1 l puolikarkeita vehnäjauhoja (650 g)
120 g mantelirouhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl ruokasoodaa

Ota kananmunat ja voi lämpenemään huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi ennen leipomista. Sekoita vehnäjauhoihin rouhitut mantelit ja mausteet.

Vatkaa fariinisokeri ja kananmunat hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi. Vatkaa taikina sileäksi. Lisää vehnäjauhoseos taikinaan ja vaivaa vain sen verran, että saat taikinan tasaiseksi. Vinkki: jos käytät sähkövatkainta, valitse viimeiseen sekoitusvaiheeseen sen pienin mahdollinen teho.

Nosta taikinakulho tuorekelmulla tmv. peiteltynä jääkaappiin yön yli.

Ota taikinasta jauhotetulle leivinpöydälle noin nyrkinkokoisia paloja. Pyörittele ne sormenpaksuisiksi tangoiksi. Nosta taikinatangot leivinpaperilla peitetylle leivinpellille. Tee sarjatyötä eli pyöritä kaikki tangot kerralla ja etene sitten paistamiseen.

Laita uuni kuumenemaan 225 C. Paista piparkakkutankoja uunin ylätasolla noin 10 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin tasaisen paistovärin.

Anna piparkakkutankojen jäähtyä hetki, ja leikkaa ne sitten vinottain noin 3 senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kääntele viipaleiden leikkuupinnat ylöspäin leivinpellillä. Paahda viipaleita hetki 225 C uunissa, ja jätä ne sitten kuivahtamaan jäähtyvään uuniin. Uunin suuluukku kannattaa jättää raolleen, jotta leivonnaiset ”korppuuntuvat” hyvin.

Kävin eilen oikein Hong-Kongissa ostamassa viipalepiparkakuille oman lasipurkin. Aikas nätti, ja hintaakin oli vain noin 9 euroa. Katselin jonkin sisustusliikkeen webbisivuilla samankaltaisia, mutta hinnaltaan ainakin kolminkertaisia, Tuossa purnukassa on juuri sellainen tiiviihkö kansi, jolla piparkakut saa säilymään rapsakoina. Kunhan ei lämpiminä peitä kannella.

Muokkasin ”Erään emännän” alkuperäisohjetta ihan vähäisesti. Ohjeen voin voisi varmaankin lisätä myös sulatettuna, koska munasokerivaahto läsähti voin lisäämishetkellä kokolailla täysin. Vaikka toisaalta sulatettu voi saattaa tehdä leipomisvaiheen takkuisemmaksi. kun ainakin Rouvasta tuntuu, että se tahmaannuttaa taikinoita. Luullakseni alkuperäisohjeen ”hierottu voi” vastaa huoneenlämpöisen notkeaa rasvaa.

Voisikohan tämä ohje olla isän Urho-sedän vaimon, Olgan, peruja? Olga tai Olkapää, kuten me häntä kutsuimme, teki jonkin verran pitokokin hommia. Olgalla ja Urholla oli pieni kanala rintamamiestalonsa pihalla, ja kävi vaan mielessäni, että tässä 1950-luvulla vivahtavassa ohjeessa on poikkeuksellisen paljon kananmunia. Ymmärtääkseni munat olivat melko arvokkaita, paitsi jos niitä tuotti itse. Puoli tusinaa kananmunia on siis aikamoinen investointi – samoin kuin mantelit. Hmm. Mielenkiintoista.

Mutta, aivan kuten ”Eräs emäntä” totesi kirjeessään, viipalepiprakakut liittyvät yhteiseen lapsuudenkotiimme (ja tästä te muut lukijat arvannette nimimerkin takana lymyilevän henkilön). Meidän mummumme ei ollut mikään tavanomainen pullantuoksuinen ja pyöreäposkinen isoäiti, vaan enemmänkin ”teräsmummu”, talousneuvos ja yksi Suomen ensimmäisistä naispankinjohtajista. Mummulla oli kotiapulainen Raakel, joka leipoi muun muassa viipalepiparkakkuja mummun kahvipöytään. Taisimme siis saada Raakelilta viipalepipareita pieninä huomionosoituksina ja todennäköisesti salaa mummulta. Raakel oli omalla tavallaan meille enemmän se isoäiti – paitsi Rva P:lle, josta mummu aina sanoi ”tuo on miun silmäteräin, tuo on kuin mie itse”. Mutta nyt siis mummun ja Raakelin muistoksi: viipalepiparkakkuja!

14 kommenttia artikkeliin ”Viipalepiparkakut

  1. Juuri tuon kaltainen on minun ”perintöreseptini”, joka on parhaillaan kateissa. Pistänkin nyt mieleeni tämän sinun ohjeesi vastaisen varalle. Nyt tuntuu siltä, että meillä on piparkakkuja inasen reilusti ja riittävät loppiaiseen asti!

   1. No olipa sattuma :D.Äkkiä pikkujoulujuhlat pystyyn niin voi taas leipoa lisää :D.

  1. Niin onkin, mutta näitä ei nautita Vin Santon kera, vaan ”topataan” kahviin. Eikä mihinkään espressoon tai latte macchiatoon, vaan ihan perinteiseen Presidenttiin!

 1. Paljon kiitoksia Rva R. tästä ’tuotekehittelystä’. Meillä tehdään näitä pikapuoliin, ja tämän päivitetyn reseptin mukaan!

  Kiitoksena haluan vielä antaa reseptin, joka saattaa istua ajankohtaan ja sopii rouvien ’välisiin’, ainakin nimen puolesta.

  ’Rva Salon kakku’

  2 kananmunaa
  150 g sokeria
  150 g voita
  1 1/2 tl kanelia
  1 1/2 tl neilikkaa
  1 1/2 dl siirappia
  300 g vehnäj.
  1 1/2 dl kahvia
  1 1/2 tl soodaa
  (rusinoita)

  Sen enempää ohjeesta ei tälläkään kertaa ole vihiä mutta kyllä tästä kaikkien kahvipöytien kruunaamaton kuningatar, eli KUIVAKAKKU syntyy…

  kiitollisin terveisin,
  ’eräs emäntä’

  1. Hahhaa, vain rouvien väliset kisat tässä olivatkin taustalla. Mutta: onkos arvon Rva P:llä rengaskakkuvuokaa sitä KUIVAA kakkua varten? Hahhaa 2: minullapas onkin! Ei nimittäin ole vuottakaan siitä, kun viimeksi olen tehnyt kuivakakkua. Hesarin ruokasivuilla oli muistaakseni viime keväänä pähkinäkakkuohje, jolla tein kaksikin kertaa rengaskakun. Oli hyvääkin vielä.

   Mutta nämä viipalepiparkakut kyllä jäävät nyt meillä vakkarisettiin, sen verran hyviä olivat. Joten KIITOS ja kumarrus, ensimmäinen erä Rva P:lle näissä turnajaisissa!

 2. Tarttis varmaan kokeilla! Näyttävät herkullisilta.

  1. Suosittelen kyllä näitä. Eivät ole liian jouluisiakaan, joten luulen, että tulevat tekemään kauppansa kahvittelun pikkumakeana.

  1. Jaiks! En garde!

   Muuten: jos joku lukija innostuisi kokeilemaan Rva Salon kakkua, niin se valmistetaan vaahdottamalla ensin voi ja sokeri. Sitten lisätään kananmunat jatkuvasti vatkaten ja seuraavaksi kuivat aineet keskenään sekoitettuna. Lopuksi siirappi ja jäähdytettyä kahvijuomaa, ei siis 1½ dl kahvinporoja. Tässä on muuten hyvä esimerkki omituisesta raaka-aineluettelosta! Oikeaoppisempaa olisi listata ainekset siinä järjestyksessä kuin ne ruoanvalmistustilanteessa otetaan käyttöön.

 3. Kiitos tästä reseptin aukiluvusta! Olisikohan ideaa perustaa Rouva Ärrän Reseptiklinikka. Semmonen, mihin saa lähettää rampoja reseptejä, tämmösiä outoja raaka-ainelistoja, yms., joita hämmentyneempi keittäjä jää ihmettelemään. Vastaanotto toimisi kuin etä-lääkärikäynti. Minä ainakin maksaisin siitä, ihan kuten muillakin spesialisteilla käynneistä.

  1. Hyvä idea, mutta luulen, attä ansainnaksi siitä ei olisi! Nyt muuten löytyi leivontaohjekansioni ynnä muuta mukavaa (mm. rapukestien valot, viinikurssin aineisto). Olivat pakattuina viattomannäköiseen pahvilaatikkoon. Mutta toista talvikenkää ei löytynyt vieläkään.

Comments are now closed.