Silakanperunat kiehautusvaiheessa.

Kun maailma oikein myllertää ja elämä koettelee, turvautuu Rouva Raadelmasta silakanperunoihin, varsinaissuomalaiseen perinneruokaan. Silakanperunat on vilpitön ruokalaji, jossa on vain muutama raaka-aine: hyvät perunat, suolasilakat, sipuli ja muutama maustepippuri. Niin ja laakerinlehti, mutta siitä voi tinkiä, ellei satu olemaan kotivarastossa. Perunat saavat yleensä kylliksi suolaa silakoista, mutta merisuolaa voi pöydässä lisätä maun mukaan. Jostakin ihmeen syystä ateriaan kuuluu mielestäni vielä kananmunakastike, jonka onneksi nykyään voi valmistaa täysin laktoosittomana.

SILAKANPERUNAT

n. 10 kpl perunaa
1 rasia suolasilakoita (Vento Aalto tekee hyviä ja pakkaa noin 400 g rasiaan)
1 kpl sipuli
n. 10 kpl maustepippuria
n. 2 kpl laakerinlehteä
vettä

kananmunakastikkeeseen:
2 rkl voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
n. 3 dl maitoa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
2-3 kpl kovaksi keitettyä kananmunaa

Pese perunat ja halkaise ne, jos ovat isokokoisia. Poista suolasilakoista loput sisälmykset ja huuhtele ne hyvin. Kuori ja viipaloi sipuli. Lado perunat kattilan pohjalle, asettele silakat niiden päälle, ripottele joukkoon sipuliviipaleet ja mausteet. Kaada kattilaan niin paljon vettä, että perunat nippanappa peittyvät. Laita kattila liedelle ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Peitä kattila kannella ja vähennä lämpö minimiin. Anna ruoan kypsyä kaikessa rauhassa noin tunnin ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta vesi pois ja tarjoile kananmunakastikkeen, ruisleivän ja veden tai piimän kera.

Kananmunakastike tehdään tavalliseen tapaan eli ensin keitetään kananmunia noin 10 minuuttia ja jäähdytetään. Kattilassa sulatetaan voinokare ja siihen lisätään jauhot. Kiehautetaan jauhoja niin, että muuttuvat valkoisiksi. Lisätään maito, kuumennetaa jatkuvasti sekoittaen kiehuvaksi ja keitetään miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Kananmunat kuoritaan ja murskataan haarukalla, ja  lisätään sitten kastikkeeseen, jota ei enää keitetä voimakkaasti. Tarkistetaan maku ja tarjotaan kalaruokien lisäkkeenä.

Turvaruoka-aterialla silakanperunoita, kananmunakastiketta ja raikasta vettä. Nam.

Mikään visuaalinen nautinto silakanperunat EI ole, mutta masu tykkää siitä. Kun opiskelin ”keittokoulussa” Englannissa ja sain jonkin vatsataudin, valmistivat japanilaiset kurssikaverit minulle omaa turvaruokaansa. Siinä oli riisiä, tonnikalaa tölkistä ja kananmunaa. Voisiko olla mahdollista, että tuo kala+tärkkelys+kananmuna olisi jokin globaali turvaruokaohje? Olisi muuten mielenkiintoista tietää teidän muiden turvaruokalajeistanne. Mitä te syötte tai juotte, kun olo on oikein surkea? Omana kakkosvaihtoehtonani on kylmään veteen keitetty kaurapuuro. Myös perunamuusi auttaa.