Tässä nyt se lupaamani mantelikakun valmistusohje, josta kerroin Cordon Bleu -koulupäivityksessä viikko sitten. Valmistusvaiheita riittää, mutta voin kyllä vakuuttaa, että on vaivan väärtti.

GATEAU MASCOTTE

kakkupohja:
4 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata perunjauhoilla, jos haluaa pehmeän kakkupohjan)
1 tl leivinjauhetta

kostutukseen:
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,5 dl konjakkia

mantelipraliini:
100 g manteleita (kuorineen)
1 dl sokeria
0,5 dl vettä

täyte ja kuorrute:
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 kpl kananmuna
noin 150 g voita (itse käytän tavallista, mutta suolaton lienee ”aito” valinta)
1 dl mantelipraliinia (tai vähän enemmänkin)
0,5 dl konjakkia (tai vähän enemmänkin)

pinnalle: paahdettuja mantelilastuja (n. 150 g) ja tomusokeria

Valmista kakkupohja,tässä voisi sanoa ”tavalliseen tapaan”eli vaahdota huoneenlämmössä
olleet kananmunat vaahdoksi sokerin kanssa. Siivilöi jauhoainekset kuohkeaan muna-sokeri-vaahtoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Kypsennä 200 C uunissa alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Kumoa ja jäähdytä.

Valmista kostutusliemi: kiehauta sokeri ja vesi, lisää konjakki ja jäähdytä.

Valmista mantelipraliini: levitä mantelit leivinpaperille (jonka voi öljytä varmuuden vuoksi) tasaiseksi kerrokseksi. Keitä sokeria ja vettä sekoittelematta paksupohjaisessa kattilassa kohtalaisella lämmöllä kunnes sokeri muuttuu vaaleanruskeaksi. Kaada sokeri välittömästi manteleiden päälle ja anna jäähtyä. Jauha sokeroidut mantelit esimerkiksi monitoimikoneella karkeahkoksi jauhelmaksi.

Muutama kommentti tähän: Harjaantuneempi leipuri voi sulattaa sokerin suoraan paksupohjaisessa kattilassa ja kaataa kuuman, lievästi paahtuneen sokerin manteleille. Manteleita on runsaantuntuisesti, mutta osa niistä saakin jäädä vähemmälle sokeriliemelle.

Valmista voikreemi täytteeksi ja kuorrutteeksi: varaa kaikki aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seos ns. lankailevalle asteelle eli sokerisiirapinsakeiseksi. Sopivan asteen tunnistaa siitä, että sokeriliemi lakkaa poreilemasta ja sakeutuu hieman. Jätä odottamaan hetkeksi.

Vaahdota kananmuna ja lisää siihen sokeriliemi jatkuvasti vatkaten. Aloita nyt huoneenlämpöisen voin lisääminen: tipauttele voita nokareittain muna-sokerivaahtoon jatkuvasti vatkaten. Lisää lopuksi joukkoon mantelipraliini ja konjakki. Jos täyteseos leikkaa, auttaa pieni tilkka haaleaa vettä sen korjaamiseen.

Kokoa kakku: leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta osat. Levitä täytettä kakkupohjille ja kokoa kakku. Anna sen vetäytyä kevyen painon alla mielellään jääkaapissa noin puoli tuntia. Levitä loppuosa kreemistä kakun pinnalle ja reunoille. Painele kakun pintaan paahdettuja mantelilastuja. Aivan lopuksi siivilöi pinta tomusokerilla.

Kakku on omasta mielestäni parhaimmillaan seuraavanapäivänä. Kupillinen hyvää, tummapaahtoista kahvia ja tilkkanen konjakkia täydentävät makunautinnon.

Vaikka Gateau Mascotte muistuttaa ulkonäöltään Ellen Svinhufvudin kakkua (jota sai Stockmannilta jossakin vaiheessa), on maku aivan erilainen. Ellenin kakussa maistuu kahvi ja siinä on rapea pohja, kun taas Mascottessa maistuu manteli ja konjakki, ja kakku on pehmeä.

4 kommenttia artikkeliin ”Gateau Mascotte

    1. Tämä on ainoa kakku, jota oikeastaan milloinkaan teen. Enkä oikein ole kakkublogien ystävä, vaikka onhan niitä sokerimassavirityksiä hauska katsoa. Voin vakuuttaa, että Mascotte ei petä – ainakaan, jos on konjakin ja mantelin ystävä! Tsemppiä Ankerias!

  1. Tätä on ihan pakko kokeilla. Nyt on vaan juustokakku uunissa, mutta seuraavalla kerralla. Kiitos kun jaoit tämän reseptin.

    ps. ihan oikean päätöksen teitte tipattoman kanssa 🙂

Comments are now closed.