Ratatouille on ”kypsän kesän” ruokia. Kun tomaatit ja sipulit alkavat olla mehevänmakeita,  on juuri oiva ajankohta herkutella Provencen tapaan. Ratatouille on kaiken lisäksi ruokalaji, joka pitää uudelleenlämmittämisestä. Näppärä ratkaisu, jos on kiirettä – kuten meillä parhaillaan.

Ja kuten huomaatte, lisäkkeeksi sopii vallan hyvin makkara! Noissa pötkylöissä oli mausteena aurinkokuivattua tomaattia ja valkosipulia, joten ne sopivat oikein hyvin ratatouillen kumppaniksi. En nyt vain muista, minkä valmistajan tuotteita olivat. Irtomyynnissä Prismassa, jos kiinnostaa.

RATATOUILLE

1 kpl munakoiso
n. 1 dl oliiviöljyä
1-2 kpl kesäkurpitsaa
1 npp kesäsipulia
2-3 kpl valkosipulin kynttä
2-3 kpl varsisellerin vartta
0,5 dl tomaattipyrettä
1-2 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1-2 dl punaviiniä
1 tlk hyvää tomaattimurskaa (Mutti) tai vastaava määrä kaltattuja tuoreita tomaatteja
2 kpl paprikoita
runsaasti tuoreyrttejä: basilikaa, rosmariinia, persiljaa,  timjamia, meiramia

Huuhtele munakoiso ja kesäkurpitsat. Leikkaa munakoisosta noin senttimetrin paksuisia viipaleita. Levitä ne esimerkiksi leivinpaperille, jolle on ripoteltu ohut kerros suolaa. Ripota myös munakoisojen pinnalla suolaa. Anna munakoison itkeä varttitunti (tosin luin jostakin, että tämän itketysvaiheen voi skipata nykyään). Huuhtele munakoisoista suola ja valuta ne. Lorauta pataan oliiviöljyä, kuumenna ja aloita munakoisojen paistaminen.

Paloittele kesäkurpitsa, sipulit ja kesäsipulit varsineen viipaleiksi. Hienonna valkosipuli.  Lisää ne pataan. Kun kaikki aineet alkavat laiskistua kypsyeässään, ripota pataan suola, sokeri ja mustapippuri. Lisää tomaattipyre. Paahda mausteita hetkinen. Lisää punaviini ja kiehauta seos. Kaada nyt tomaattimurska pataan ja tarvittaessa tilkka vettä. Keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti.

Lisää suikaloidut paprikat keitokseen. Hauduta jälleen muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää lopuksi runsaasti hienonnettuja yrttejä.

Itse pidän siitä, että kasviksiin jää puruvastusta. Miksei ratatouillen voi keittää läpikypsäksikin. Tänään pata pääsee lämmitykseen ja nautiskelemme loput viikonlopun fileenloppujen kera. Jämäpäivä siis!