Mutta ei sentään samanaikaisesti, siis katkarapuja ja mansikoita. Vaikka voisivat sopia oikein hyvin yhteen.

Herralla oli viikolla lounasvieras, ja valmistin kevyen kesäaterian. Pääruokana oli katkarapu-purjopaistosta salaatin kera ja jälkiruokana pieni mansikkatorttu. Ihan jees-kokonaisuus omasta mielestäni.

Katkarapu-purjopaistoksen ohje on Maku-lehdestä parin vuoden takaa. Mielestäni ohjeessa on jotakin omituista jauhojen ja voin sekoittamista. Muutin sen, lisäsin katkarapujen ja juuston määrää, joten tässä muokkaamani ohje:

Katkarapu-purjopaistos

4 kpl purjosipulia
1 kg kokonaisia pakastekatkarapuja itse perattuna tai 2 tlk kuorittuja katkarapuja liemessä (n. 350 g josta rapuja 170 g)

kuorrutuskastike:
3 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
2 kpl kananmunan keltuaista ja valkuaista eroteltuina
150 g mustaleimaista Emmental-juustoa raasteena
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Pese halkaistut purjosipulit huolellisesti. Leikkaa ne noin 5 senttimetrin mittaisiksi soiroiksi. Kiehauta purjosipulipalat ja keitä niitä muutama minuutti. Valuta ja levitä ne voideltuun uunivuokaan.

Perkaa katkaravut tai valuta ne liemestään. Levitä purjojen päälle.

Laita uuni lämpenemään 200 C. Valmista kastike: sulata voi ja lisää jauhot, kiehauta seos. Lisää kerma ja kuumenna kastike kiehuvaksi jatkuvasti sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti ja ota kastike pois liedeltä. Lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset kastikkeeseen. Vaahdota valkuaiset ja lisää ne kastikkeeseen varovaisesti nostellen.

Levitä kastike katkarapu-purjovuokaan. Kypsennä 200 C uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kera. Valkoviini sopii kyytipojaksi.

Tämä mansikkatorttu on varsinainen sekasotku useasta ohjeesta. Unohdin kauppareissulla ostaa keksejä, joista olisin saanut valmistettua murupohjan. Tein sitten pikapikaa tavallisen kääretorttupohjan, josta leikkasin irtopohjavuoan kokoisen palan.

Ennen torttupohjan valmistamista huomasin, että meillä ei ollut kidesokeria. Tomu-sellaista onneksi löytyi ja pohja valmistui. Täytettä sekoitellessani selvisi, ettei meillä ollut myöskään jogurttia. Kaiken huipuksi hyytelösokerista oli mennyt parasta ennen -päiväys umpeen tammikuussa, mutta ihan hyvin se tuntui toimivan.

Mansikkatorttu

pohja:
2 kpl kananmunia
1 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

täyte:
200 h Philadelphia-tuorejuustoa
1,5 dl (tomu)sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
4 kpl liivatelehtiä
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
(2 dl vaniljajogurttia)

pinnalle: 1 l mansikoita

kiille:
1 dl hyytelösokeria (Multi)
1 dl vettä
0,5 dl raparperi-mansikkamehutiivistettä (Marlin)

Valmista torttupohja: vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja kypsennä se leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 C uunissa.Paistoaika noin 7 minuuttia. Jäähdytä pohja ja irrota siitä irtopohjavuoan kokoinen pala.

Vinkki 1: Kannattaa paistaa näiden irtopohjavuokahyydytyskakkujen (jess, mikä sana) pohjat irtopohjavuokaa laakeammiksi, juuri esimerkiksi leivinpellillä. Silloin pohja on tasan yhtä laakea kuin vuokakin. Jos siis paistaa samassa vuoassa, kutistuu pohja kokemukseni mukaan noin senttimetrin, mistä seuraa täytemassan valuminen ikävästi vuoan pohjaan. Vinkki 2: vuoka kannattaa vuorata tuorekelmulla, jotta saa tortun hyvin siirrettyä tarjoiluastiaan. Samalla kelmulla saa suojattua tortun pinnan, kun ottaa kelmua heti reippaan pituuden.

Täyte: vaahdota tuorejuustoa ja sokereita hetki sähkövatkaimella. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Jäähdytä hetki ja yhdistä tuorejuustoseokseen.

Vaahdota kerma ja lisää se tuorejuustomassaan. Ilmeisesti tässä vaiheessa lisättäisiin jogurtti. Kaada massa vuokaan torttupohjan päälle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään.

Puolita mansikat ja lado ne hyytyneelle tortulle. Mittaa kiilteen ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Keitä puoli minuuttia ja jäähdytä sen verran, että lusikoitaessa kiillettä se jää mansikoiden pinnalle.

Vinkki 3: mansikoissa on sen verran voimakas happoisuus ja entsyymitoiminta, että ei kannata kokeilla kiilleliemen valmistamista liivatteella. Se ei kestä vaan hajoaa. Ihan sama ilmiö on kiivi-hdelmässä. Näihin siis aina karrageenikiillettä!

Koristele torttu mansikan lehdillä tai sitruunamelissalla.

Nyt tämä Rouva alkaa olla niin ventti, että päässä sirisee. Näyttötutkinto-ordiolin jälkeen en ole jostakin syystä osannut nukkua kunnolla. Eilisillan taloyhtiön puutarhatalkoot toivat juuri sen verran fyysistä rasitusta, että nyt maittaisi uni. Jospa hemmottelisin itseäni iltapäivänokosilla?

Aurinkoista viikonlopun alkua teille kaikille! Nyt on aika nauttia alkukesän väreistä, tuoksuista, äänistä (mustarastasta ainakin), mauista (ekat varhaisperunat) ja auringon lämmöstä. Mars kesään siitä!