Jos pitäisi nimetä jokin ylivoimaisesti myönteisin web design-työstä aiheutuva juttu, niin se olisi pakottava tarve saada tehdä vastakohdaksi nettityölle jotakin konkreettista, ei-binääristä ja kerralla onnistuvaa.  Viimeksi, kun palasin bittimaailmasta, leivoin Prinsessatortun, ja nyt päätin räjäyttää pajazzon ja leipoa pakastimen täyteen leipää, sämpylää ja pullaa. Kuvassa todisteet puolen päivän puuhailuista.

Ylhäällä vasemmalla on sarja Puolukkaista ruispalaleipää, jonka ohje on Maku-lehden alkuvuoden numerosta. Kannattaa kokeilla, sillä se oli maultaan aivan verrattoman herkullista. Puolukka tuo hapanleipätaikinaan mukavaa lisähapokkuutta.

Taikina on helppoa valmistaa, mutta sen leipominen on vähän samankaltaista sottaamista kuin gluteenittoman leivän kanssa. Tein osasta taikinaa ohjeen mukaisia ruispaloja ja osasta pyörittelin pullia, jotka litistin leivinpellillä. Jälkimmäiset olivat mielestäni kauniimpia, mutta sehän on aivan makuasia.

Sämpylätaikinan valmistin aivan perinteiseen tapaan eli puoleen litraan kädenlämpöistä vettä sekoitin palan (50 g) tuorehiivaa, teelusikallisen suolaa ja saman verran juoksevaa hunajaa. Alustin taikinan pelkillä vehnäjauhoilla, mutta jätin sen melko löysäksi. Alustamisen loppuvaiheessa lisäsin taikinaan noin 50 g voita, jolla sain sen irtoamaan kädestä ja taikinakulhosta.

Kunnollinen kohotus, sämpylöiden muotoilu, niiden kohotus ja kevyt kananmunavoitelu ennen paistamista 225 C uunissa. Osalle sämpylöistä ripotin seesaminsiemeniä ja osalle unikonsiemeniä. 

Eiköhän noilla taas vähän aikaa pärjätä. Samaan syssyyn leivoin pullataikinan ja siitä korvapuusteja sekä Boston-kakun. Kelpaa taas keitellä päiväkahveja. Aivan päätteeksi valmistin vielä satsin lihapullia, jotka ovat parhaillaan uunissa vetäytymässä. Niitä nassutamme saunan jälkeen, johon menemme tuotapikaa.

Tämä ei ole ollut mikään onnellinen viikko meidän huushollissamme. Rouva sai pakit kahdesta työpaikkahaustaan, joista toisessa pääsin ihan haun viimeiseen vaiheeseen asti. Herra puolestaan sai tiedon erään suunnitelmansa torppaantumisesta. Palattiin siis lähtöruutuun, mutta ei nyt sentään vankilan kautta, kuten Monopoli-pelissä.

Viikon pääasialliset ponnisteluni liittyvät ensi viikon web designer-näyttötutkinnon kakkosvaiheeseen. Pieleen taitaa mennä sekin. Kaipa sitä tämmöisiäkin viikkoja tarvitaan…

Vaan olipa yksi myönteinenkin tapahtuma: blogini kävijämäärä ylsi kaikkien aikojen vuorokausiennätykseen, kun keskiviikkona täällä piipahti 411 lukijaa! Toivottavasti osa teistä uusista lukijoista liittyy vakkariporukkaan.

Mutta nyt saunaan ja sitten syömään! Oikein aurinkoista ja levollista viikonvaihdetta teille kaikille!